Licht geroosterde groente, zoals paprika, courgette, ui, champignons.Fruit zoals plakjes appel, aardbei of banaan (als je het meeneemt voor later kun je het beter ter plekke pas snijden, dan blijft het lekker). Lekker als garnering: plakjes augurk, pijnboompitten, kappertjes, plakjes olijven.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Ja, je kunt brood eten terwijl je probeert af te vallen .
Brood eten zorgt er niet voor dat je aankomt. Te veel brood eten wel. Brood is een wereldwijd basisvoedsel en wordt door iedereen gegeten. Het is niet nodig om het volledig uit je dieet te schrappen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Noten, zaden en vruchten zoals rozijnen, amandelen of pitten worden veel verwerkt in brood. Maar ook andere extra ingrediënten zoals kruiden, kaas of groenten zoals ui worden toegevoegd. Dit soort ingrediënten kunnen een basisbrood speciaal maken.
Er zijn zoveel zaden en granen die goed werken als broodbeleg. Een paar van mijn favorieten zijn rauwe zonnebloempitten, pompoenpitten, amarant, gierst en zelfs gerstvlokken . Met de bovenstaande technieken, en misschien een paar van deze toppings als nieuwe inspiratie, experimenteer en heb plezier!
Een plakje kaas op brood, een tosti, geraspte kaas over je favoriete pasta of gewoon een paar blokjes uit het vuistje? Dan hebben we heel goed nieuws: hoewel het jarenlang een slecht imago had (te zout, te vet), toont recent onderzoek aan dat kaas juist wél gezond is.
Groenten: Voeg een frisse bite toe met plakjes komkommer, paprika, tomaat of wortel. Of ga voor een romige twist met avocado. Een blaadje sla maakt het geheel lekker knapperig. Fruit: Maak je boterham zoet en verrassend met stukjes appel of plakjes banaan.
Je favoriete beleg
Denk aan smaakvolle combinaties zoals gerookte zalm met roomkaas en dille, gebraden kipfilet met avocado en pittige mayonaise, of gegrilde groenten met hummus en feta. Vergeet niet om je belegde broodjes een extra oompf te geven met toevoegingen zoals sla, rucola, verse kruiden of geroosterde noten.
Een alternatief voor charcuterie
Bewerkte vleeswaren en charcuterie zijn niet zo gezond. Moet je nu voor altijd je sneetje salami of parmaham laten? Nee, bijlange niet. Maar vervang ze af en toe een keertje door een restje gegrilde kip, wat biefstuk in dunne reepjes – of gewoon door extra groenten.
Hoewel sandwiches vaak worden geassocieerd met gemak en comfort, kunnen ze ook deel uitmaken van een gezond en uitgebalanceerd dieet . Door een paar simpele ingrediënten te vervangen, kunt u uw sandwich transformeren in een voedzame en heerlijke optie die uw honger stilt zonder in te leveren op smaak.
Gebruik de groente die jij lekker vindt. Een wortelspread, paprikaspread of auberginespread bijvoorbeeld. Smaken combineren kan ook: tomaat-paprika, courgette-radijs, wortel-pompoen. De spread kun je op smaak maken met bijvoorbeeld olijfolie, citroensap, knoflook of kruiden.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
De hoeveelheid pindakaas en appels die u moet eten, hangt volledig af van de unieke voedings- en caloriebehoeften van uw lichaam . Hoewel deze combinatie een zeer gezonde snackoptie is, is het belangrijk om de balans te behouden door verschillende voedingsmiddelen uit elke voedselgroep te eten.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Het is echter het beste om maaltijden en snacks te kiezen die gemaakt zijn van gewichtsverliesvriendelijke voedingsmiddelen, zoals die met veel eiwitten en vezels. Griekse yoghurt, eieren, noten, fruit en proteïneshakes zijn bijvoorbeeld allemaal vullende en voedzame snacks voor 's avonds.
Experts raden aan om zes porties granen per dag te eten, waarvan er minstens drie volkoren zijn. Een portie* granen is een van de volgende: één snee brood ; een half kopje gekookte havermout, pasta of rijst; een ons crackers; of een kopje droge koude ontbijtgranen.
Wanneer je brood eet tijdens het afvallen, kun je ervoor zorgen dat je eiwitinname wordt aangevuld met mager vlees, vis, eieren, noten of andere eiwitrijke bronnen. Door een evenwichtige maaltijd te hebben met eiwitten, vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten, kun je je honger beter onder controle houden.