Raamfolie is een vrij drastische manier om de slaapkamer te verduisteren. Het heeft een voordeel: het raam wordt heel goed verduisterd en er komt geen fel zonlicht meer doorheen. Het heeft ook een nadeel: je plakt het op het raam. Het is dus niet heel gemakkelijk om het weer lichter te maken in je kamer.
Gezandstraald raamfolie, raamfolie standaard en raamfolie melkglas zijn eigenlijk de meest geschikte folies voor een tijdelijke oplossing tegen inkijk. Ze zijn betaalbaar, makkelijk te plakken, kunnen snel op de ramen geplakt worden, zien er netjes uit en houden pottenkijkers op afstand.
Kies voor verduisteringsfolie!
Dit folie is 100% verduisterend en zal dus geen enkel daglicht meer doorlaten. Ideaal voor mensen die graag in het donker slapen. Het raamfolie is aan de plakzijde zwart van kleur en aan de andere zijde wit van kleur.
Optie 1: een gordijn voeren om te verduisteren
Vrijwel elke gordijn stof is te voorzien van een voering. Dat is eigenlijk een tweede laag gordijnstof met een speciale lichtwerende coating. Meestal zit hier meer polyester in omdat er dan echt geen licht doorheen komt.
Verduisterende gordijnen
Deze gordijnstoffen worden ook wel black-outs of dim-outs genoemd. Dit zijn gordijnstoffen die 100% verduisterend zijn. Dit komt door een speciale coating die toegepast is op de gordijnstof. Deze gordijnen worden ook wel lichtdicht genoemd.
Black-out gordijnen zijn gemaakt met een coating van acrylaat. Dit is een drie-laags coating, dat ervoor zorgt dat er geen licht doorheen kan komen. Kenmerkend voor deze gordijnen is de witte achterkant dat tegen de ramen hangt.
De goedkoopste raamdecoratie is raamfolie. Dit is een folie die je op het raam kunt plakken. Daarmee voorkom je inkijk. Het is met name praktisch in de badkamer, omdat je met raamfolie geen problemen krijgt in een vochtige omgeving.
Lang leve aluminiumfolie
Heb je die niet? Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Bij een dim-out gordijnstof wordt een laag tussen de stof geweven, die ervoor zorgt dat de stof zowel lichtdicht is als een verduisterende werking heeft. Omdat een dim-out stof een verduisterende functie heeft, is het de ideale stof voor in je slaapkamer.
Dimout gordijnen verduisteren ca. 80-90% (afhankelijk van de kleur kan dat minder zijn). Deze stoffen worden op een aparte manier geweven met een zwarte tussenlaag, die er voor zorgt dat de stof heel dicht is en weinig licht doorlaat.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Een verduisterende stof laat geen licht door en is daardoor met name geschikt voor slaapkamers. Een semi-transparante stof is uitermate geschikt voor andere ruimtes. Een semi-transparante stof laat weinig tot geen doorkijk toe, echter kan er wel licht doorheen komen.
Wist je dat je ook witte gordijnen goed verduisterend kan maken? Ook kun je witte gordijnen combineren met een verduisterend rolgordijn. Houdt je de rest van de kamer ook effen en eenvoudig zonder schreeuwende prints, dan maak je van je slaapkamer een echte oase.
Deels verduisterende gordijnen verhinderen dat het meeste licht van buiten naar binnen dringt en zorgen voor privacy door te voorkomen dat mensen van buiten naar binnen kunnen kijken.
Mag het altijd donker zijn in de kamer? Dan kun je opteren voor een verduisterende folie die je op het raam kleeft. Deze zonwerende folie houdt niet enkel het licht, maar ook de warmte buiten. Dat werkt prima, maar het betekent wel dat je altijd kunstlicht moet aandoen als je overdag licht in de kamer wilt.
De speciale coating op de achterkant van de stof zorgt voor verduistering en warmte reflectie. Zo blijft je ruimte koel op warme dagen. De cassette, zijprofielen en onderlat zijn gemaakt van aluminium. De stof bestaat volledig uit polyester.
Jaloezieën (zowel hout als aluminium) zijn niet verduisterend. Er zijn altijd kieren zichtbaar bij de gaatjes van het ladderkoordaan aan de boven-, onder- en zijkanten en tussen de lamellen. Hoewel ze best nauw op elkaar zijn aangesloten, zijn kieren onvermijdelijk.