Yerba mate is een thee-achtige drank die vooral in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken. 'Yerba' staat voor de thee/kruidenblaadjes, 'mate' is de drinkkop (kalebas) waaruit men de yerba, overgoten met heet water, drinkt door middel van een 'bombilla' (filterrietje).
Maté thee heeft in zeer korte tijd enorm aan populariteit gewonnen. Daar hebben diverse wereldberoemde voetballers zoals Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez en Sergio Aguero een belangrijke bijdrage aan geleverd. Maté thee is een Zuid-Amerikaanse specialiteit die bovendien erg gezond is.
Matetea Yerba Mate bevat 219-241 mg cafeïne per portie, wat zorgt voor een waarneembare verfrissing van lichaam en geest. Mate maakt dat je je energieker en alerter voelt. Daarom beginnen veel mensen hun dag met een kopje mate of drinken het tijdens werktijd in plaats van koffie.
Yerba mate is onder meer uniek omdat het behalve een hoog gehalte aan cafeïne ook thiamine (vitamine B1), vitamine B6, magnesium, ijzer en zink bevat, dat onder meer bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem en tot vermindering van vermoeidheid en uitputting.
Maté is wat minder bekend dan matcha. Het komt uit Brazilië en het is eigenlijk geen thee. Het komt namelijk niet van de Camellia Sinensis. Het is een aftreksel van jonge blaadjes van de yerba maté plant.
De belangrijkste effecten van Matcha drinken in plaats van koffie zijn een langduriger en meer gebalanceerd energieniveau, minder bijwerkingen, betere mentale helderheid en concentratie, en mogelijke gezondheidsvoordelen door het hoge gehalte aan antioxidanten.
Matcha helpt om je lichaam jong en gezond te houden
Matcha verlaagt het cholesterolgehalte. Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler.
Yerba mate kan bijdragen tot het behoud van een gezond gewicht en een normaal energiemetabolisme dankzij het gehalte aan thiamine (vitamine B1). Zie dit niet als een 'afslank'-thee of als vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding.
Rosamonte is een bekend merk van yerba mate, afkomstig uit Argentinië. Het staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en karakteristieke smaak. De yerba mate van Rosamonte heeft vaak een rijke en intense smaak. Het wordt vaak gewaardeerd vanwege de goede kwaliteit van de bladeren en de consistentie van de smaak.
Voor het gebruik als voedingssupplement wordt gewoonlijk een dosering van 1-2 gram gedroogd blad per dag aanbevolen. En de smaak? Het lijkt op groene thee, een beetje bitter (amargo) maar van Mate wordt je wakker, het bevat mateïne een mildere variant van cafeïne, het is gezonder dan koffie.
Yerba maté als de vriendendrank bij uitstek
De 'matero' (meestal de gastvrouw of gastheer) vult een kop gemaakt van kalebas met de Yerba maté-kruiden en vult deze bij met warm water. Eens de drank goed getrokken is, wordt de thee door de matero gedronken met een speciaal metalen rietje, de 'bomba' of 'bombilla'.
Mate vermindert spiervermoeidheid door het voorkomen van de overmatige productie van melkzuren, die kan ontstaan als gevolg van de zware fysieke activiteit die de topsport kenmerkt.
Het drankje zit boordevol vitaminen en mineralen (24 stuks – 11 polyfenolen en 15 aminozuren) en hierdoor wordt Yerba Mate vaak gezien al een goede gezondheidsthee. Qua smaak is het vaak een drank die mensen moeten leren drinken. Het is wat bitter, aardachtig en grassig van smaak.
Yerba mate is een beetje bitter van smaak en heeft een zoetige afdronk. Ik drink zelf graag sterke thee en de smaak van deze thee is intens. Mocht je daar niet zo van houden, dan kun je altijd met de water en thee verhouding spelen. Ook zijn er verschillende merken en smaken op de markt.
'Yerba' staat voor de thee/kruidenblaadjes, 'mate' is de drinkkop (kalebas) waaruit men de yerba, overgoten met heet water, drinkt door middel van een 'bombilla' (filterrietje). Het wordt gebrouwen uit de gedroogde bladeren en takjes van de groen blijvende boom 'Ilex paraguarensis'.
Je kunt Yerba maté-thee kopen in één van de Holland & Barrett stores of online in onze webshop.
Een gemiddelde portie Mate bevat 70 tot 90 gram cafeïne, dus minder dan in een kopje koffie… en meer dan in een kopje thee! Mate is een van de 3 dranken die cafeïne bevatten en worden het meest geconsumeerd ter wereld ...
Giet heet water (70-80 graden) aan dezelfde kant waar je Bombilla staat tot het zich net tot onder de berg Yerba vult. Laat de top van de berg droog staan. Kokend water zal de bladeren verbranden en de smaak van de Yerba Mate verpesten. Na één portie kan de kalebas de hele dag door opnieuw worden gevuld.
Doe per theeglas (2.50dl) 1/2 tot 1 eetlepel yerba (thee) in het theefilter of 20 tot 40 gram yerba per liter water in het theefilter (2 tot 4 volle eetlepels). Schenk een beetje koud water over de yerba mate, dit om de anti-oxidanten te beschermen.
De traditionele bereidingswijze
Voor deze methode raden we je aan 20g mate te gebruiken. Eenzelfde portie mate is een hele dag te gebruiken, vandaar dat je niet tussen elk kopje de blaadjes hoeft te verwisselen. Giet er gewoon steeds weer warm water over.
Maté is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen (Portugees: erva-mate; Spaans: yerba mate) van de matéplant (Ilex paraguariensis). De yerba-mate wordt geprepareerd voor gebruik door de groene blaadjes te drogen bij een open vuur. Hierdoor krijgt de maté een typisch rokerige smaak.
Matetea yerba mate wordt geproduceerd in Paraná in het zuiden van Brazilië, maar verschilt sterk van de typisch Braziliaanse mate. Onze mate bestaat uitsluitend uit de bladeren van de yerba mate plant, hij is dus helemaal vrij van stengels en stof (zuiver blad).
Waarom is Matcha zo duur? Een hoge kwaliteit Matcha wordt met de hand geselecteerd en geplukt en is dus een erg arbeidsintensief proces. Ook het vermalen gebeurd op lage snelheid (slechts 30 gram per uur). De allerbeste Matcha komt overigens van de eerste pluk van het jaar, dus de oplage is zeer beperkt.
De aanbevolen hoeveelheid Matcha thee per dag is 1 tot 3 kopjes. Er vanuit gaande dat 1 kopje thee 2 gram Matcha bevat zou dat betekenen dat je 2 tot 6 gram Matcha poeder per dag veilig kunt consumeren. Een overconsumptie Matcha poeder kan leiden tot maagproblemen.
Met zijn krachtige antioxidanten en vermogen om je metabolisme te verhogen, is matcha niet alleen een heerlijke toevoeging aan je dieet, maar ook een krachtige bondgenoot in je strijd tegen de kilo's.