Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de te drogen stof aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen, of eigenlijk sublimeren.
Vriesdrogen is een manier om fruit (of andere etenswaren) te conserveren. De smaak en voedingswaarde gaat bij dit proces niet verloren. Tijdens dit proces wordt het fruit eerst gekoeld tot ongeveer -50 tot -80°C, waardoor al het water in het fruit bevriest. Daarna begint het vriesdrogen.
Voordelen van Vriesdrogen
De houdbaarheid van het voedsel wordt aanzienlijk verlengd. De voeding blijft al zijn goede voedingsstoffen behouden. Zo blijft gevriesdroogde groente en fruit vol vitamines en mineralen. De smaak en textuur blijven op deze manier van drogen beter behouden.
Vriesdrogen is relatief duur
Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen.
Vriesdrogen is een bewaringstechniek waarbij voeding onder vacuüm en bij zeer lage temperatuur gedroogd wordt. Tijdens deze behandeling verdampt het water in fruit en groenten meteen van ijs tot waterdamp.
Deze ijskristallen vormen snel een laag ijs in de condensorkamer. Door middel van ontdooiing wordt het ijs verwijderd. Als er zich geen ijs meer vormt is het proces klaar en kan de voorraadkamer geopend worden (altijd weer een leuk moment). Dit hele proces duurt ongeveer 14 dagen.
Bovendien is er net zo weinig energie nodig als bij luchtdrogen en is het dus een milieuvriendelijke manier van conserveren. Helaas is er een grote vacuuminstallatie nodig, dus het is -net zoals vriesdrogen- niet geschikt voor thuisgebruik.
Net zo gezond als vers fruit
Net zoals bij diepvriesfruit gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Ook blijven alle voedingswaarden bij het vriesdrogen hetzelfde. Maar door het fruit te vriesdrogen, blijft het langer houdbaar.
Het thuis drogen van voedsel is gezond. In commercieel gedroogd voedsel zitten conserveringsmiddelen. Deze heeft u niet nodig als u thuis droogt en alle voedingsstoffen en mineralen blijven bewaart. U kunt gedroogd voedsel zo eten of u kunt het laten weken in water en het weer in de normale vorm gebruiken.
U kunt voedsel langer houdbaar maken door het te drogen. Bij het drogen wordt bacteriegroei belemmerd door de afwezigheid van water. Vers voedsel bederft nu eenmaal omdat het water bevat en dit water bederft door de bacteriën die in het water zitten.
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Het is geen bevroren fruit zoals het doet beweren, maar een benaming van de speciale droog methode waarbij enkel het water wordt verwijderd van de vrucht. Hierdoor blijven maar liefst tot 97% van alle stoffen bewaard,ideaal voor kinderen die weinig fruit binnen krijgen. Gevriesdroogd fruit is puur natuur.
Gedroogd fruit kopen bij Albert Heijn
Gedroogd fruit koop je makkelijk online. Bij Albert Heijn hebben we een ruime keus aan gedroogde producten. Je vindt veel verschillende gedroogde fruitsoorten, zoals gedroogde bananen, vijgen, abrikozen en pruimen. Maar dat niet alleen.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Vriesdrogen is een techniek waarbij men eerst de bloemen bevriest en daarna al het vocht uit de bloemen onttrekt. Bij vriesdrogen worden de bloemen eerst ingevroren tot -20 °C. Een vacuümpomp haalt alle zuurstof uit de lucht: het verouderingsproces stopt en het droogproces begint.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Pas als je de gevriesdroogde kruiden toevoegd aan soep, saus of dressing krijgen ze door het vocht hun geur en smaak weer terug. De smaak van gevriesdroogde kruiden is vaak sterker dan van vers kruid. Je hoeft er daardoor minder van te gebruiken.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.