Bent u de eerste kandidaat en heeft u de woning na bezichtiging geaccepteerd? Dan krijgt u een voorlopige aanbieding. De corporatie nodigt u uit om uw gegevens te laten controleren. Als deze akkoord zijn kunt u vervolgens een huurcontract tekenen.
De voorlopige positie geeft op dat moment aan wat uw positie is op de ranglijst van de betreffende woning. Hiermee kunt u zelf bepalen of u kans maakt op de woning. De voorlopige positie kan tot op het einde van de reactietermijn wijzigen. Dit is afhankelijk van de overige woningzoekenden die continu reageren.
Wanneer er mensen met een urgentie op de woning hebben gereageerd, krijgen deze voorrang. Zo niet, dan krijgt degene die het langst als woningzoekende bij ons staat ingeschreven, een (voorlopige) aanbieding.
Het is een kansspel met de bijbehorende statistiek: in 2015 was de gemiddelde slaagkans per woning 0,09 procent. Iemand die een jaar lang aan alle lotingen meedeed (max. 2 per week), had een kans van ruim 9 procent (104 x 0,9%).
Je mag één keer een woning weigeren. Weiger je ook een tweede keer? Dan schrappen we je aanvraag. Als je dan nog bij WoninGent wil huren, dan moet je je opnieuw inschrijven.
Vanaf 1 januari 2020 krijg je alleen nog voorrang als er door geboorte, adoptie of pleegzorg een kind bij komt in jouw gezin. Je huurt al een sociale woning bij Volkswelzijn. Ze verplichten u om te verhuizen naar een andere sociale woning.
Een woning vinden door loting
Door loting maakt iedereen evenveel kans op een woning. Ook als iemand maar kort ingeschreven staat. Mensen met urgentie krijgen voorrang op een woning.
Een van de beste tips om de kans op inloting voor nieuwbouw te vergroten, is om een financiële check te laten uitvoeren. Een financiële check bestaat uit informatie over uw inkomen, uw vermogen en uw (eventuele) schulden. De projectontwikkelaar krijgt zo meer zekerheid dat u de woning kunt betalen.
Hierbij geldt: hoe langer iemand staat ingeschreven, hoe hoger het rangnummer is. Als iemand beschikt over een urgentie of indicatie zal het resultaat in veel gevallen nog beter zijn. De woningzoekende met het gunstigste rangnummer krijgt de woning aangeboden.
Om wonen voor iedereen betaalbaar te houden, keert de overheid huurtoeslag uit. Voor de toekenning van huurtoeslag geldt een harde vermogensgrens. Het maximale vermogen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is beperkt tot 31.747 euro per persoon (2022).
De belangrijkste doelgroep van woningcorporaties zijn huishoudens met een inkomen tot €40.024 (prijspeil 2021). De woningcorporatie moet jaarlijks ten minste 80% van de vrijkomende sociale huurwoningen aan die groep toewijzen.
Heeft u een eenpersoonshuishouden en is uw inkomen hoger dan € 40.765 (in 2022)? Ook dan mag een woningcorporatie een sociale huurwoning aan u toewijzen. Jaarlijks mogen woningcorporaties maximaal 15% van de vrijgekomen woningen vrij toewijzen. OOk aan mensen met een hoger inkomen.
Wat betekent 'voorlopige positie: 0'?
'Voorlopige positie 0' staat alléén bij woningen die via loting geadverteerd worden. Hier maakt iedereen evenveel kans op een woning. Zodra de woning geloot is, ziet u hier op welke plaats u staat. De woning wordt aangeboden aan degene die op de eerste plaats (of positie) staat.
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.
De wachttijden verschillen per plaats, woningtype en buurt . Daarom is het erg moeilijk hier een indicatie voor te geven. Als u bent ingeschreven en ingelogd, kunt u bij iedere woning zien wat uw voorlopige positie is. Deze voorlopige positie kan nog wijzigen tot het sluiten van de reactietermijn.
In bijna alle gevallen staat de prijs bij nieuwbouw vast en hoef je niet te overbieden. Dat is een groot verschil vergeleken met de markt voor bestaande woning waar je geen enkele kans meer maakt als je niet een hoog bod uitbrengt.
Dit verschilt dan ook per project. Vaak wordt de loting uitgevoerd door de notaris. Soms worden er lootjes getrokken uit een glazen schaal en soms gebruiken ze een draairad met genummerde balletjes. Hoe dan ook wordt er gezorgd dat de loting eerlijk verloopt zodat iedereen een gelijke kans heeft.
Bij nieuwbouw onderhandelen over de vraagprijs
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is mogelijk om te onderhandelen bij nieuwbouw. Dit gaat alleen net iets anders dan bij bestaande bouw. Zo is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je wat van de vraagprijs af kunt krijgen.
Als huurder heb je de wettelijke verplichting om ingeschreven te staan bij de gemeente van jouw woonadres. Je moet dus ingeschreven staan op het adres waar je daadwerkelijk woont. De gemeente kan controleren of je nog steeds woont op het adres waar je ingeschreven staat.
In sommige gevallen kan de gemeente u dan van dienst zijn. Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.
Een huurwoning vindt u op 123Wonen.nl Voor u als woningzoekende betekent 123Wonen het snel vinden van een betaalbare en passende woonruimte. Of dat nu een kamer is of vrijstaande villa, gestoffeerd of gemeubileerd, voor korte of langere termijn.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale woning. Wil je je inschrijven als kandidaat, dan moet jij, als referentiehuurder en je eventuele partner die bij je gaat inwonen aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Scheefwonen is niet strafbaar. Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Wachtlijsten steeds langer
De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar, terwijl die in 2014 nog drie jaar bedroeg. Op dat moment kreeg 37% van de huurders binnen de twee jaar een woning toegewezen. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar: is een jaar langer dan in 2014.