Waterige afscheiding kan toenemen door hormoonwisselingen, bijvoorbeeld aan het eind van een zwangerschap. Gaat de toegenomen waterige afscheiding gepaard met een geelgroene kleur en een onaangename geur? Dan kan dit wijzen op de soa trichomoniasis. Neem bij het vermoeden van een soa contact op met je huisarts.
Bij je menstruatie, eisprong en zwangerschap is het normaal dat je veel waterige afscheiding hebt. Ruikt je afscheiding echter anders dan normaal, is de kleur anders (bijvoorbeeld witter, of juist groen) en ben je niet zwanger of bijna ongesteld, dan kan dit wijzen op dat er iets anders aan de hand is.
Vocht en slijm uit uw vagina is normaal. De wand (slijmvlies) van uw vagina en de baarmoederhals maken het. Er leven ook bacteriën en schimmels in uw vagina. Ook dat is normaal.
Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kun je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus.
Gezonde vaginale afscheiding is meestal waterig, doorzichtig, lichtgeel of melkwit, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waar je in zit. Witte afscheiding is niets om je druk over te maken. Het is zelfs goed.
Vochtig worden. Als een vrouw seksueel opgewonden wordt, is het vochtig of nat worden van de vagina de reactie van het lichaam. Het vocht zorgt ervoor dat het aanraken van de vagina prettig is. Door de betere doorbloeding is de vagina ook gevoeliger.
Je baarmoederhals en de binnenwand van je vagina maken slijm en vocht aan. Dit zorgt ervoor dat het daarbinnen schoon en gehydrateerd blijft. Slijm in je onderbroek is dus normaal 'down under'. Wij vrouwen hebben vanaf de menstruatie tot aan de overgang hier mee te maken.
De belangrijkste rol van deze afscheiding is de vagina reinigen en vochtig houden door dode cellen en microbiële resten te verwijderen. Net na je menstruatie is de afscheiding dikker en taaier. Hoe dichter je bij je eisprong komt, hoe dunner de afscheiding wordt. Deze kan wit of geliger van kleur zijn.
Gedurende de (menstruatie) cyclus kan je vaginale afscheiding veranderen. Vlak na je menstruatie kan de afscheiding nog wat roze of bruinig zijn als gevolg van de restjes oud bloed die worden afgestoten. Naarmate je cyclus vordert zal je afscheiding witter worden.
Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent. Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.
In tijden van stress bereidt je lichaam zich voor op een fight or flight-modus. Hierdoor zullen je speekselklieren minder vocht produceren. Dat is waarom mensen met veel stress vaak last hebben van een droge mond. Maar dit kan dus ook gebeuren bij de vaginale slijmklieren.
Ook al komt er geen urine uit de vagina zelf, kan er door het afvegen wat urineresten terecht komen in de algemene V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt.
Het is normaal dat vrouwen afscheiding hebben, maar aan de andere kant is het moeilijk om het normale niveau van afscheiding te schalen - juist omdat het van vrouw tot vrouw verschilt. Net zoals het volkomen normaal is dat alle vrouwen afscheiding hebben, is het ook volkomen normaal om het elke dag te hebben.
Die afscheiding wordt aangemaakt door de baarmoederhals en de wand van de vagina. Soms loopt dit naar buiten. Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn.
Door je cervixslijm, ofwel afscheiding te bestuderen kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus vruchtbaar bent. Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit. Dit duidt op een toename van oestrogeen en geeft aan dat je vruchtbaar bent.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Veranderingen in het vruchtbare slijm
Ongeveer 5 dagen voor de eisprong merken vrouwen vaak wat dikke en plakkerige afscheiding op. Vaak is het wit van kleur, denk qua kleur en dikte aan yoghurt of een dik papje van bloem en water. Dit type slijm geeft het begin van je vruchtbare dagen aan.
Hoewel het af en toe kan lijken alsof het veel is, produceert je vagina eigenlijk maar gemiddeld 1 tot 3 ml witte of heldere afscheiding per dag. Het belangrijkste is dat jij vertrouwd raakt met wat een normale hoeveelheid is voor jou.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Vaak wordt er gedacht dat vrouwen na de overgang, minder snel vochtig worden. Het is inderdaad zo dat je last kunt hebben van vaginale droogheid maar als je adequaat wordt gestimuleerd, kun je nog net zo opgewonden en vochtig worden als voorheen.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.
Mag ik dagelijks inlegkruisjes dragen? Je kan zonder probleem elke dag een inlegkruisje gebruiken. Om een beetje bloedverlies of vaginale afscheiding op te vangen. Je kan ze beschouwen als een tweede laag ondergoed.
Een gezonde vaginale afscheiding heeft een milde, soms licht muffe geur, hoewel dit tijdens uw menstruatiecyclus kan veranderen. Tijdens uw menstruatie kunt u bijvoorbeeld een metaalachtige geur opmerken.
Normale afscheiding is helder of melkachtig, met een subtiele geur. Gele vaginale afscheiding kan een teken van een infectie zijn, vooral wanneer het samengaat met een onaangename geur. Dikke, witte, klonterige afscheiding duidt vaak op een schimmelinfectie.