Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of gropesi/tjapar (Sranangtongo), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's.
Taugé is ook rijk aan vitamine B. Verschillende B-vitamines zelfs. Vooral vitamine B6 en vitamine B11 (foliumzuur) zitten er veel in. Samen zijn die onder andere belangrijk voor de stofwisseling, voor een goede werking van zenuwen en het immuunsysteem én voor groei.
Verpakking. Taugé is de spruit van een ontkiemde mungboon.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Tauge is vooral populair in de Chinese keuken, waar het wordt gebruikt in roerbakgerechten, soepen, salades en in loempia's. Bij het koken van tauge kan de knapperigheid behouden blijven door het kort te blancheren of kort te wokken.
Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of gropesi/tjapar (Sranangtongo), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's.
Mungboonspruiten zijn een culinaire groente die gekweekt wordt door het ontkiemen van mungbonen.
Als de bonen of zaden besmet zijn met schadelijke bacteriën, kunnen de groeiomstandigheden ervoor zorgen dat de bacteriën zich zo vermenigvuldigen dat ze ziekten kunnen veroorzaken als de spruiten rauw worden gegeten .
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Mung Bean Sprouts, beter bekend als Bean Sprouts, zijn de spruiten die groeien uit de geweekte mungbonen . Groene grammen bevatten veel eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen. Kiemen verbetert niet alleen de voedingswaarde van mungbonen, maar maakt ze ook gemakkelijk verteerbaar.
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Katjang Idjoe (ook wel groene boon genoemd) is het zaad van de Mungboon (Vigna radiata) wat een eenjarige plant is. De kiemen van de Mungboon zijn in de westerse wereld bekend als taugé. Katjang Idjoe heeft een kruidig-nootachtig smaak, is daarbij licht verteerbaar en bevat heel veel vitamine C.
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Ze kunnen om verschillende redenen een waardevol onderdeel zijn van een afslankplan . Voordelen voor gewichtsverlies: Laag in calorieën: Taugé bevat weinig calorieën, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen zonder voedingsstoffen op te offeren.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Sinds 1990 hebben rauwe of licht gekookte spruitjes naar schatting 2.308 ziekten in de Verenigde Staten veroorzaakt, waarvan er 38 bekend zijn .
Kook spruiten grondig . Door spruiten op hoog vuur te verhitten, worden de meeste schadelijke bacteriën gedood en wordt het risico op voedselvergiftiging verminderd.
Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is!
De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) stelt dat rauwe spruiten vermeden moeten worden bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, en bij mensen met een zich ontwikkelend immuunsysteem, waaronder kinderen jonger dan 5 jaar . Gelukkig vermindert het grondig koken van taugé het risico op voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Taugé schoonmaken
Het is goed om taugé voor gebruik goed te wassen en in ieder geval even snel onder te dompelen in heet water. Taugé is ook rauw eetbaar. Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli.