"Citroen en limoen zijn erg zuur.Dat zuur zorgt voor tandbederf, tandvleesontstekingen, beschadigingen aan je tandglazuur of de buitenste beschermlaag van je tanden én een slechte adem", aldus Davidowitz. "Wil je je tanden tevreden houden, drink je dus het best water zonder toevoegingen."
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
4 Of 5 citroenen per dag is écht te veel, het bestekun je een halve tot een hele citroen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid is precies genoeg om je lichaam mee te reinigen, en hoe schoner je lichaam is, des te beter je stofwisseling is.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Drink geen puur citroensap als je wilt afvallen met citroen. Dit is veel te zuur en tevens slecht voor je tanden. Als je wilt afvallen met citroensap, doe dan een beetje sap in een glas en vul het aan met water. Je kunt ook citroensap in je thee of ranja doen.
Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn. Vooral als je 's ochtends een glas citroenwater drinkt, zorgt het ervoor dat je minder maagproblemen zult hebben. Ook voor je huid is citroenwater goed.
Kortom, citroenschil is gezond. Behalve veel vitamine C bevat citroen veel pectine en vezels. Dus gooi je citroenschillen niet weg maar gebruik ze om thee van te zetten of om te verwerken in gerechten. Ook gedroogde citroenschillen bevatten alle gezonde bestanddelen die verse citroenschillen ook bevatten.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Het eten van kaas verlaagt de zuurgraad in de mond. Zo kan het tandgaatjes helpen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India. De normale zuurgraad (pH-waarde) in de mond is ongeveer 7.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht. Aanvankelijk bevatte Coca-Cola een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten.
Koolzuur is een andere naam voor koolstofdioxide. In goed afgesloten flessen blijft het koolzuur netjes in de vloeistof. Maar als je de dop eraf draait, hoor je pfffff. En bij het inschenken in je glas zie je belletjes opstijgen.
De naam Coca-Cola is afkomstig van de cocaplant voor het stimulerende effect en kolanoten voor de smaak. De samenstelling van Coca-Cola is geheim, maar in elk geval bestaat het uit: koolzuurhoudend water voor de prik maar ook als conserveringsmiddel en smaakversterker.