Spritz (ven. spris of spriss) is een populair alcoholisch aperitief uit de regio Veneto. Het is gemaakt op basis van een van de volgende likeuren: Aperol, Select, Campari of Cynar. Toegevoegd wordt witte wijn of prosecco, mineraalwater en gegarneerd met olijven of een schijfje sinaasappel.
Wat is Spritz? De sprankelende, gloeiende Spritz is een openbaring die traditioneel wordt gemaakt met Prosecco, een bittere likeur, en sprankelend sodawater, geserveerd met ijs en gegarneerd met een schijfje sinaasappel.
Het drankje kan van oorsprong Oostenrijks-Duits geweest zijn, de spritz zoals wij het nu drinken is duidelijk Venetiaans. Vroeger werd het drankje vooral gedronken door militairen en de hogere klasse van de samenleving, tegenwoordig is de spritz een belangrijk onderdeel van de Venetiaanse aperitivo.
Wat is Aperol Spritz? Aperol is een oranje-rode likeur die in 1919 in Italië is uitgevonden.
“Een Feloranje Sprankelend Aperitief”
De naam Aperol is afgeleid van het Franse woord Apero wat staat voor aperitief. De term spritz betekent spuiten en is vermoedelijk afkomstig van het Duitse woord Spritz. Met dank aan de gebroeders Barbieri, de Italiaanse likeurspecialisten geniet de wereld sinds 1919 van Aperol.
Door de bitterzoete smaak lijkt deze drank vanwege de sinaasappel veel op Aperol. Toch is er een duidelijk verschil tussen deze likeuren. Aperol is net even iets zoeter dan Campari.Campari is dus wat bitterder en heeft ook meer de smaak van onder andere rabarber, bessen en een mysterieuze blend van kruiden.
Aperol Spritz heeft een oranje kleur en een wat zoetere smaak. De inhoud van dit flesje is 20cl en heeft een alcoholpercentage van 9%.
Al hadden de soldaten het niet over 'aanlengen' maar over 'injecteren', 'spritzen' dus. Zo ontstond Spritz, aangelengde wijn. En dat gebeurde dus ook met Aperol. Alleen vonden de Italianen een shotje sodawater in hun Aperol geen succes, dus voegden ze er wat lekkers aan toe: prosecco.
Twee jaar geleden serveerde Martini voor het eerst de 'Royale Bianco' cocktail: een frisse combinaties van 50% Martini Prosecco en 50% Martini Bianco. Het resultaat is sprankelend en fruitig drankje.
Italiaanse digestieven, Grappa, Limoncello, Cynar, Nocino, Fernet, Aperol, Sambuca, mirto.
Ik maak de Aperol Spritz af met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel. De meest gedronken variant heeft andere mengverhoudingen. Deze maak je door 3 delen prosecco te mixen met 2 delen Aperol, 1 deel sodawater en door wat ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe te voegen.
Aperol is ontstaan in het Italiaanse Padova in 1919, gemaakt door de ´Gebroeders Barbieri´, specialisten in het produceren van likeur sinds 1880. In de jaren '50 ontstaat het recept voor de populaire Aperol Spritz.
Spritzer en Schorle zijn verzamelnamen voor een aantal verwante dranken die bestaan uit een combinatie van witte wijn of vruchtensap aangelegd met sodawater (bubbelwater).
Van Aperol naar Aperol Spritz
Ze vroegen de obers de wijn aan te lengen met sodawater. Ze deden letterlijk water bij de wijn. Al hadden de soldaten het niet over 'aanlengen' maar over 'injecteren', 'spritzen' dus. Zo ontstond Spritz, aangelengde wijn.
In cocktails zit sterke drank zoals gin, rum, whisky, … . En sterke drank verkopen, schenken of aanbieden mag eigenlijk niet aan -18 jarigen.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Aperol zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Aperol kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
25 PROCENT ALCOHOL, AROMATISCHE KRUIDEN, GINSENG, RABARBER, KININE EN GEDROOGDE SINAASAPPEL. DE ANDERE ZESTIG INGREDIËNTEN ZIJN STRIKT GEHEIM.
Maar voor een échte Spritz geef ik persoonlijk de voorkeur aan de klassieke Aperol, waardoor de drank een wat zoetere en peperachtige smaak krijgt. De naam van deze Spritz komt van het populaire aperitief Aperol dat een fel oranje kleur heeft.
Een Aperol Spritz heeft een zoete, bittere en licht zure smaak. Aperol Barbieri , de hoofdingrediënt van deze cocktail, is een bittere likeur met een mooie oranje kleur. Aperol wordt gemaakt vanuit een blend van sinaasappel en kruiden. De prosecco, de andere hoofdingrediënt, geeft de cocktail een zoete en frisse smaak.
Smaak van zure sinaasappels, rabarber, gentiaan. Erg verfrissend. Een klein zuurtje blijft hangen. Lekker in een Aperol Spritz: 3 delen prosecco, 2 delen Aperol en een scheutje bruiswater.
Campari is heerlijk puur te drinken, maar kan ook worden gemixt met tonic.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Aperol Barbieri is een unieke bitterzoete drank die gemaakt is van bittere sinaasappel, rabarber, gentianen een breed aantal wortels en kruiden. Deze combinatie van ingrediënten liggen midden in het geheime recept van Aperol, een recept waar niks aan veranderd is sinds 1919.