De PCR-test is een belangrijk wapen in de strijd tegen SARS-CoV-2. Maar hoe werkt deze test nou exact? PCR staat voor polymerase chain reaction; met de moleculaire test wordt het genetische materiaal van het virus, het RNA, aangetoond. RNA is voor het virus wat DNA is voor mensen.
Het aantal cycli van de PCR reactie dat nodig is om het fluorescentiesignaal boven de detectiegrens te laten stijgen, is de Cycle Treshold (Ct) waarde die wordt gerapporteerd. Hoe minder cycli (lage Ct) nodig om de target genen te detecteren, hoe sterker positief het staal.
De PCR (polymerase chain reaction)-test toont specifiek stukjes genetisch materiaal van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 aan. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen uit de neus en keel.
Bij een hoge Ct-waarde waren er weinig virusdeeltjes in het monster aanwezig, waardoor er veel cycli nodig waren om het virus aan te tonen. Hoge Ct-waarden worden gezien aan het einde van een infectie, maar soms ook heel vroeg na besmetting (b.v. bij testen nog voordat symptomen optreden).
zeer sterk positief: ≥ 107 copies/mL. sterk positief: ≥ 105 ≤ 107 copies/mL. positief: ≥ 103 < 105 copies/mL. zwak positief: < 103 copies/mL.
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
De duur van de PCR-test kan variëren van 45 minuten tot 4 uur, afhankelijk van de gebruikte apparatuur. Er is ook een snelle versie van de PCR ontwikkeld, de LAMP-methode. Deze duurt enkele tientallen minuten, maar wordt nog getest op betrouwbaarheid.
In geval van een positief COVID-test in afwezigheid van symptomen moet men niet langer thuis blijven. **Bij symptomen van luchtweg infectie ** (hoest, niezen…) is het steeds aanbevolen om een mondneusmasker te dragen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen.
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
De interpretatie van een positief of negatief testresultaat hangt af van het type test dat gebruikt werd, de methode van staalname en de timing van de test. De virale excretie lijkt maximaal te zijn rond het begin van de symptomen, en dit gedurende slechts enkele dagen.
Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
OPGELET: te vroeg of te laat aflezen kan een fout resultaat geven! Als er 2 streepjes te zien zijn (zowel ter hoogte van 'C' als 'T') is de test positief, ongeacht welk streepje er als eerste verschijnt en ongeacht hoe licht of donker het streepje bij 'T' is.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Long COVID wordt vastgesteld als deze klachten 3 maanden na de eerste ziektedag nog worden gerapporteerd, en ten minste 2 maanden lang aanwezig zijn geweest. De ernst van de klachten kan wel minder worden in de loop van de tijd, of het kan over periodes van dagen of weken schommelen in ernst.
Hoewel er blijkbaar veel mensen zijn die na een infectie van het coronavirus geen symptomen hebben, krijgen de meesten wel degelijk te maken met klachten. Het gaat dan vaak om milde symptomen, zoals hoesten en koorts.
Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten
Hieruit blijkt dat de neuszelftest bij personen die op het moment van testen klachten hebben die passen bij een corona infectie, voldoende gevoelig is. Echter, bij personen zonder symptomen is de zelf afgenomen neustest onvoldoende gevoelig. Epidemioloog dr.
Positief = goed
We spreken nu niet over 'positief' en 'negatief' maar van het wel en niet hebben van Corona.” “Door het testen hebben we verschillende dingen aangepast. Bijvoorbeeld minder lange stukken tekst en meer tussenkopjes.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
We benadrukken ook de zelftest direct te herhalen zodra enige Covid-19 klachten gaan optreden. We hebben namelijk eerder aangetoond in een groot onderzoek dat de zelftesten wél nauwkeurig zijn wanneer ze worden gebruikt zodra men Covid-19 klachten heeft”.