Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Injecteren. Wanneer je last van een vochtige vloer hebt door opstijgend vocht dan is het injecteren van je muur een hele goede oplossing. Bij het injecteren worden gaten in de binnen- en buitenmuur gemaakt en onder hoge druk gevuld met een vochtwerende gel.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Condens in de kruipruimte ontstaat door een gebrek aan ventilatie. Een andere oorzaak van een vochtige kruipruimte is door te hoge stand van grondwater. Op deze manier komt er veel water in de kruipruimte dat op den duur gaat verdampen. Er kan ook een breuk ontstaan in de riolering.
Doordat het beton door en door nat is geworden in die 3 tot 4 jaar tijd, duurt het heel lang voordat het beton volledig droog is. En het kan ongeveer nog een jaar duren voordat het volledig droog is.
Gevolgen van vocht in betonvloer
Een vochtige vloer brengt veel andere vervelende problemen met zich mee zoals schimmel en meeldauw. Een slechte luchtcirculatie in kelders kan het proces versnellen en dus verergeren. Het vocht kan namelijk niet weg en begint stilaan te schimmelen.
Muren van beton zijn niet bijzonder vatbaar voor schimmel. Maar ook een anorganisch materiaal zoals beton beschimmelt wanneer er op het oppervlak sporen beginnen te groeien op stof, vuil of oude verf. De aanbevolen manier om schimmel op beton schoon te maken, is om het te schrobben met water en zeep.
Voor een fundering wordt in de regel altijd schuimbeton beton gebruikt. Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%. U kunt dit controleren door op de vloer stukken plastic (van ongeveer 1 vierkante meter) luchtdicht aan te brengen met schilderstape. Als na 24 uur de tussenruimte droog is, is de betonvloer geschikt om af te werken.
Het voordeel van snelbeton is de snelle droogtijd. Snelcement is namelijk al binnen ca. 15 minuten uitgehard.
Muren injecteren
Bij deze methode wordt een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Een vochtexpert boort hiervoor enkele gaten in de muur met een tussenafstand van 10 cm. Om je muur professioneel te laten injecteren betaal je gemiddeld 100 euro per lopende meter.
Optrekkend vocht wordt vaak behandeld door het injecteren van onschadelijke oligomere siloxanen om een waterafstotende band te vormen om zo de capillaire werking van het water te verhinderen. Daarnaast kunnen we speciale cementringen met bepaalde toeslagstoffen gebruiken om zouten tegen te houden.
Met Alabastine 2in1 Vochtige Muren bespaar je tijdens het schilderen van je muren veel tijd. Deze speciale 2in1 muurverf is een voorstrijk en muurverf in 1. De muurverf van Alabastine 2in1 Vochtige Muren voorkomt en bestrijdt vochtdoorslag en vochtplekken op steen en beton, stuc- en pleisterwerk (op cementbasis).
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Het vocht uit de kruipruimte kan naast schimmel- en zwamvorming, ook zorgen voor houtrot, leidingen die gaan roesten, en funderingsmuren die poreus worden. Daarnaast kan optrekkend vocht zorgen voor nat (loslatend) behang, en loslatend stucwerk.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Cement is van nature en poreus en niet waterdicht. Het is dus altijd belangrijk het eindproduct waterdicht te maken. Hiervoor kan een sealer gebruikt worden, maar beter nog is de waterdichting van binnenuit toe te passen.