Onder nucleaire oorlogvoering (nuclear warfare) wordt verstaan een gewapend conflict waarbij gebruik wordt gemaakt van kernwapens. Een kernwapen (nucleair wapen) is een wapen waarbij de explosie een gevolg is van het vrijkomen van kernenergie door kernsplijting, kernfusie of een combinatie hiervan.
De humanitaire impact van kernwapens
De enorme vuurbal die door de ontploffing ontstaat, wordt onmiddellijk gevolgd door supersonische luchtdrukgolven, waarbij mensen door de lucht geslingerd worden, verminkt worden of sterven door instortende gebouwen en rondvliegend puin.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Het is belangrijk dat je je ogen dichtdoet en in geen geval naar de explosie kijkt. De felle lichtflits kan je enkele minuten verblinden. Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden.
De grootste natie ter wereld beschikt ook over het grootste aantal kernkoppen van alle landen. De belangrijkste functie van deze duizenden kernwapens is afschrikking. Dankzij de angst voor mutual assured destruction (MAD), ofwel het risico op wederzijdse vernietiging, is er nog nooit een kernoorlog gevoerd.
Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.
Zo'n bom doodt alle mensen binnen een straal van vier kilometer met een grote vuurbal, verwoest alles binnen een straal van 35 kilometer met een gigantische schokgolf, en geeft mensen tot op honderd kilometer afstand derdegraads brandwonden door de hitte die vrijkomt.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
Omdat het de veiligste plek op aarde wordt genoemd, ligt er op Spitsbergen al dertien jaar een enorme verzameling plantzaadjes veilig verborgen in een ijskoude kluis. En sinds deze zomer ligt er zelfs een hele berg belangrijke software, diep onder het ijs.
Binnen de grijze cirkel zouden alle woonhuizen zijn verwoest. De buitenste gele ring laat zien hoe ver de hitte van de klap zou reiken. Door de bom op de Dam zouden zelfs bezoekers van het Van Goghmuseum nog derdegraads brandwonden oplopen. In totaal zouden er meer dan 80.000 doden en 160.000 gewonden vallen.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
5.977 kernkoppen, genoeg om de wereld te vernietigen. Zoveel nucleaire wapenkracht heeft Russisch president Vladimir Poetin ter beschikking. Is een aanval ermee écht mogelijk, nu hij de wapens schietklaar heeft laten maken? “Als het tot een open militair conflict komt, dan is Europa een realistisch doelwit.
In een uraniumbom is de werkzame splijtstof uranium-235. Na reactie van een atoomkern van deze isotoop met een vrij neutron ontstaat 236U, dat direct uiteenvalt, waarbij, naast een grote hoeveelheid energie, ook enige neutronen vrijkomen, die weer kunnen reageren met andere 235U-kernen.
Vladimir Poetin gaat geen nucleair wapen inzetten. Dat zegt luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five.
Met 5.977 kernkoppen heeft Rusland het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld. Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben er 5.428, China heeft er "slechts" 350. Rusland heeft er dus een stuk meer dan de andere landen.
Na 24 uur is 80% van het stof neergedaald. Blijf dus minstens 24 uur binnen, maar hoe langer hoe beter. Echt dichtbij de ontploffing moet je mogelijk zelfs een maand binnen blijven.
Kernfysica: Hoe zou het zijn om een kernbom de ruimte in te schieten? - Quora. Wanneer de kernbom hoog of "net" buiten de atmosfeer zou ontploffen. Dan krijg je een zeer sterke EMP(Elektrische Magnetische Puls). Hierbij gaan sommige tot waarschijnlijk zeer veel elektrische systemen defect.
Straling. De dodelijke straal van de atoombom is 1,34 kilometer. Daarbinnen krijgen alle mensen 500 rem aan straling te verduren, waaraan ze waarschijnlijk binnen een maand sterven. Voor de waterstofbom is die straal 5 kilometer.
Een kans van één procent op een kernoorlog in de komende veertig jaar wordt dan 99 procent na achtduizend jaar. Vroeg of laat keren de kansen zich tegen ons. Zelfs als we de risicoʼs elk jaar halveren, komen we nooit op nul uit.
De raketten waar het over gaat, de Iskanders, kunnen ongeveer 500 kilometer ver vliegen. 'Op zich verandert de strategische calculus voor Europa niet zo', denkt Bolder, 'Want ook in de exclave Kaliningrad staan nu al diezelfde wapens. Die kunnen ook al Polen raken.
Ondanks de aanhoudende dreigende taal uit Rusland maken steeds minder mensen in Nederland zich zorgen over een (kern)aanval. Zo is 40 procent nu bang dat het land een atoombom gaat gebruiken, tegenover twee derde aan het begin van de oorlog in Oekraïne.