Mejuffrouw werd vroeger vaak gebruikt in de adressering en aanhef van een brief, voor ongehuwde vrouwen en jonge vrouwen in het algemeen. Deze vorm wordt steeds minder gebruikt. De gewone aanschrijfvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde (jonge) vrouw is tegenwoordig mevrouw.
Voor mevrouw wordt de afkorting mevr. of mw.
Juffrouw = Juffrouw of mejuffrouw, afgekort als mej., voorheen geschreven als jufvrouw, is een benaming voor een ongetrouwde vrouw, als tegenhanger van de benaming mevrouw of het Franse madame voor een gehuwde vrouw.
Iedere volwassen vrouw spreken en schrijven we aan met 'mevrouw', ongeacht of ze getrouwd is of niet. 'Mevrouw' wordt in briefwisseling als 'mevr. ' afgekort. In ondertitels gebruiken we 'Mw', met hoofdletter en zonder punt.
De heer en mevrouw wordt als dhr. en mevr. of dhr.
= mw. afkorting mevrouw Voorbeeld: `mw. Van Loon`Synoniem: mevr. ...
De aanspreking
Als je die kent, vermeld dan de academische titel ('prof. ' of 'dr. ') plus de achternaam. Is de academische titel niet duidelijk en ken je enkel de voor- en achternaam, spreek die persoon dan aan met 'heer' of 'mevrouw' plus achternaam.
Mejuffrouw werd vroeger vaak gebruikt in de adressering en aanhef van een brief, voor ongehuwde vrouwen en jonge vrouwen in het algemeen. Deze vorm wordt steeds minder gebruikt. De gewone aanschrijfvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde (jonge) vrouw is tegenwoordig mevrouw.
De namen van maanden worden met drie of vier letters afgekort. In lopende tekst schrijven we die afkortingen gewoonlijk met een punt, zoals we dat bij de meeste 'echte' afkortingen doen. Mei wordt niet afgekort en krijgt dus nooit een punt. jan., feb., mrt., apr., jun., jul., aug., sept., okt., nov., dec.
Jonkman = vrijgezel. Budjang = 1) Ongehuwde (Indisch) 2) vrijgezel (ind.) vrijgezel = de vrijgezel zelfst. naamw.
De benaming (winkel)juffrouw is inmiddels verouderd, maar juf(frouw) in de betekenis '(basisschool)lerares' is nog steeds in gebruik. Vanaf de jaren 1930 kwam juffrouw opnieuw in gebruik in de betekenis 'ongetrouwde vrouw'. Er werden vaak oudere, ongehuwde vrouwen mee bedoeld die buitenshuis werkten.
De correct gespelde afkorting van de heer is dhr., met kleine letters en een punt. Alleen als de afkorting aan het begin van een zin of een adresregel staat, gebruiken we een hoofdletter. Het is aan te bevelen om de heer voluit te schrijven.
Mevrouw is een aanspreektitel voor een volwassen persoon van het vrouwelijk geslacht. Het woord gaat terug op het Middelnederlandse mijnvrouwe, dat als titel van een adellijke dame werd gebruikt.
Conversation. Voor onze tickets zijn enkel de eerste voornaam en de achternaam verplicht. Zowel deze voor- als achternaam op het ticket moeten identiek zijn aan de namen in uw paspoort. Spaties worden niet herkend en zijn daarom niet verplicht.
BC staat voor before Christ (voor Christus) en wordt dus gebruikt voor jaartallen vóór het begin van de christelijke jaartelling. De afkorting wordt altijd voor het jaartal geplaatst waar hij betrekking op heeft.
MRT staat voor Motorische Remedial Teaching.
Dit kan door een fysieke bewegingsachterstand, maar ook door een gebrek aan zelfvertrouwen of angst voor bewegen. MRT richt zich dus enerzijds op de motorische ontwikkeling van kinderen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de fijne en de grote motoriek.
Mevr. = mevr. afkorting mevrouw Voorbeeld: `hr. en mevr.
mejuffrouw → Miss, miss.
Vermijd woorden die specifiek naar één gender verwijzen, zoals echtgenoot, echtgenote, dames, heren. Een voorbeeld zie je bij NS, dat mensen aanspreekt met 'Beste reizigers' in plaats van met 'Dames en heren'. Zo zorg je ervoor dat je ook mensen aanspreekt die zichzelf niet in de tweedeling 'man of vrouw' herkennen.
Antwoord. Volgens het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) komt er een komma na de aanhef. Volgens het Bureau voor Normalisatie in België is er na de aanhef geen leesteken nodig, maar kan er eventueel wel een komma geplaatst worden.
Een megawatt is een miljoen Watt.
Mevrouw heeft twee afkortingen: mevr. en mw. Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr.