Kroepoek (Indonesisch: kerupuk maar voor 1948 was het kroepoek, Javaans: krupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is, en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. De ingrediënten zijn per soort verschillend.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Kroepoek, of origineel 'Kerupuk' in Indonesië, is niet meer weg te denken uit de Indische keuken! Deze smaakmaker is bij bijna elk Aziatisch gerecht heerlijk als bijgerecht, maar een handje kroepoek als tussendoortje kan natuurlijk ook!
Kroepoek is van oorsprong een bijgerecht uit de Indonesische keuken. De naturel kroepoek (kroepoek Udang) wordt gemaakt van een deeg van tapiocameel en garnalen. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat de grondstof van de kroepoek, ook wel de 'pellet' genoemd.
Is het 'de kroepoek' of 'het kroepoek'?
Het is 'de kroepoek', want kroepoek is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die kroepoek'.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Soorten. In Indonesië kent men tientallen, zo niet honderden verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort in België en Nederland is die gemaakt van tapiocameel en gewoonlijk zo'n 20% garnaal, de kroepoek oedang. In Indonesië wordt dit kroepoek Palembang genoemd.
Het is een crispy snack die in alle supermarkten in Nederland te vinden is. Lekker om te eten bij witte rijst of wat zachtere gerechten om het een beetje meer pit te geven.
Samengevat Als je in Nederland bij een Chinees restaurant eten besteld, krijg je er altijd kroepoek bij. Dat is best wel vreemd, want in China eten ze helemaal geen kroepoek. De kroepoek die we in Nederland eten komt uit Indonesië.
Kroepoek wordt gemaakt van een zetmeel – meestal tapiocameel – en smaakmakers. De bekendste soort kroepoek is kroepoek oedang, garnalenkroepoek. Kroepoek is een algemene naam voor crackers die gemaakt zijn van een deeg op basis van zetmeel (tapioca, maar ook tarwe of rijst), dat gestoomd, gedroogd en gefrituurd wordt.
Kroepoek komt oorspronkelijk uit Indonesië. In Nederland kennen wij twee vormen kroepoek, de lange en de korte plakken, alleen in Nederland worden er lange plakken gegeten, niemand weet hoe dat precies komt.
Niet als je vegetarisch wilt eten: kroepoek wordt namelijk gemaakt van garnalen. Wil je een vegetarisch alternatief, kies dan voor cassave kroepoek.
Aan Kroepoek oedeng wordt een behoorlijke hoeveelheid zout toegevoegd; gemiddeld 1,5 - 3 gram per 100 gram. (=600 - 1200 mg natrium) De hoeveelheid wisselt sterk per merk!
Voor het maken van kroepoek Palembang wordt de vis eerst gedroogd en fijngemalen totdat er vismeel ontstaat. Van dat vismeel en tapiocameel wordt dan een deeg gemaakt. (Tapioca is een bindmiddel wat ervoor zorgt dat het deeg niet uit elkaar valt.)
Er zitten 129 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) kroepoek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroepoek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
In een zak borrelnoten zit vaak 300 gram. Je krijgt dus snel veel calorieën binnen. Bovendien zijn borrelnoten erg zout en bevatten de pinda's veel verzadigd vet (slecht voor hart en bloedvaten).
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
Bestrooi de kroepoek met de gedroogde kruiden die je lekker vindt. Bijvoorbeeld paprikapoeder, furikake of zelfs vadouvan. Of ga voor wat de Australiërs zo graag over hun frietjes strooien: kippenzout.