De klimaatklasse van een koel- of vrieskast geeft aan voor welke omgevingstemperaturen het apparaat geproduceerd is.
Koelkasten met DuoCooling kunnen op een koude plek staan. Door de DuoCooling techniek is het mogelijk om de koelkast op een plek te zetten waar de omgevingstemperatuur rond de 0 graden Celsius is. DuoCooling houdt in dat je het koel- en vriesgedeelte los van elkaar kunt bedienen.
Daarom geven we de koelkasten verschillende klimaatklassen. "Modellen in klimaatklasse N werken goed in een omgeving tussen 16 en 30 graden en zijn geschikt voor in huis. Voor een koelkast in de schuur of garage kun je waarschijnlijk beter kiezen voor klasse SN. Die modellen werken goed bij 10 tot 32 graden".
Moderne koelkasten en vriezers werken niet als ze in vrieskou staan. Dus zal het uiteindelijk dezelfde temperatuur zijn als buiten. Vroeger zat er freon in koelkasten, maar dat mag niet meer de vervanger werkt niet in temperaturen lager dan circa 4 graden.
Een schuur of kelder waarin het nooit kouder is dan 10 graden Celsius, is vrijwel zeker geïsoleerd. Je kiest dan een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast. Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast. Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Advies klimaatklasse
In grote lijnen wordt streven naar, klimaatklasse B op algemene behaaglijkheid en naar klimaatklasse A op de aspecten die voor de desbetreffende ruimten belangrijk zijn, geadviseerd. Bijvoorbeeld het voorkomen van tocht op een kantoorvloer.
Als je naar de klimaatklasse kijkt dan werkt een vriezer met klimaatklasse SN niet goed onder de +10 graden Celsius en vriezers met een andere klimaatklasse zelfs niet onder de +16 °C. Dat betekent dat de meeste vriezers dus niet geschikt zijn voor plaatsing in een onverwarmde schuur.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Het is normaal dat de buitenkant van een koelkast, met name de zijkanten, warm aanvoelen. Aan de buitenkanten van de koelkast zijn hittepijpen bevestigd die af en toe heet worden om de condensie aan de buitenwanden van de koelkast te verlagen.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
Klimaatklasse 1: geen of nauwelijks vochtproductie; bijvoorbeeld opslagloodsen, garages, schuren.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
De diepvriezers of diepvriesvakken die voorzien zijn van vier sterren zijn in staat reeds ingevroren levensmiddelen tot meer dan een jaar te bewaren – afhankelijk van het type levensmiddel – en om verse levensmiddelen in te vriezen. De bewaartemperatuur ligt constant bij -18° C of lager.