De Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek" (KFPS) is het oudste paardenstamboek in Nederland en beheert de belangen van het Friese paard in de breedste betekenis van het woord. Het KFPS verwezenlijkt dit middels nauwgezette registratie van Friese paarden, sinds haar oprichting in 1879.
5 Predicaten Ster
Voor het Kroonpredicaat komen merries in aanmerking die minimaal drie jaar oud zijn en die qua exterieur tot de beste paarden behoren en minimaal 77 punten hebben behaald in een verrichtingsonderzoek (ABFP of IBOP) of het Sportpredicaat hebben behaald.
Het KFPS biedt in Nederland een tweetal testen aan waar Friese paarden aan deel kunnen nemen: de IBOP- en ABFP-testen. De IBOP-test is bedoeld om zo objectief mogelijk de geschiktheid voor een gebruiksdoel van het paard vast te stellen.
Het Friese paard, afgekort de "Fries", is het oudste inheemse paardenras van Nederland. Het ras wordt ook wel de "Zwarte parel van Friesland" genoemd.
alleen is hij niet bepaald gebouwd voor het hogere springwerk maar dat ligt vooral aan de bouw en de breedte van het paard. een fries is net als een dressuurpaard niet gemaakt voor hoge hindernissen. een dressuurpaard zal over het algemeen ook meer moeite hebben met hoge hindernissen dan een springpaard.
Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN)
Het KWPN stelt weinig eisen ten aanzien van namen voor veulens behalve dat elk jaar een eigen beginletter heeft. Voor 2022 is dat de S; die letter geldt zowel voor hengst- als merrieveulens. Er mogen voor de naam maximaal 20 letterposities worden gebruikt.
Een Fries paard wordt gemiddeld 16 jaar oud. Het ras heeft te maken met enkele veel voorkomende erfelijke en niet-erfelijke aandoeningen. Huidproblemen: net zoals andere paarden met sterk ontwikkelde sokken, heeft de Fries een verhoogde kans op huidproblemen ter hoogte van de onderbenen.
Het is millimeterwerk, maar Friesland steeg in 2018 net een beetje boven Groningen uit, wat de gemiddelde lengte van mannen en vrouwen betreft. Friese mannen zijn 181,95 centimeter lang en vrouwen 168,6, tegenover respectievelijk 181,66 en 168,39 centimeter bij de Groningers.
In totaal kunnen er maximaal 100 punten worden behaald, bij 75 punten is een merrie geslaagd. Wanneer de merrie bij het KWPN is geregistreerd, dan krijgt zij het predicaat IBOP.
De IBOP is een ééndaagse test, waarbij uw paard door een eigen ruiter wordt voorgereden. Vanaf een leeftijd van 32 maanden kan een merrie deelnemen aan de IBOP. Door deel te nemen aan een aanlegtest krijgt u als fokker en/of eigenaar meer informatie over de dressuur- of springkwaliteiten van uw paard.
De ABFP-test vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het KFPS. Het doel van de ABFP-test is, om op een objectieve wijze de aanleg als dressuur- en/of aangespannen- en/of tuigpaard vast te stellen. Tevens zullen werklust en stalgedrag worden beoordeeld.
Veulens moeten ten tijde van de keuring minimaal één maand oud zijn.
Zes premiehengsten in de dressuurrichting werden door het KWPN gehuldigd. Hun fokkers kregen van 'De Vrienden van het KWPN' een fokkerspremie van 1.000 euro overhandigd. Met het predicaat 'premiehengst' sluit het stamboek aan bij de gewoonten van een aantal buitenlandse stamboeken.
De schofthoogte van een Fries varieert van 1.55 meter (voor opname in het stamboek), 1.58 meter (opname ster) tot 1.70 meter. Paarden boven de 1.70 meter kunnen voor het stamboek worden geweigerd.
Aanschaf paard of pony
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro.
De 'klik' moet er direct zijn, en liefde en vertrouwen moet groeien. WIlt u meerdere keren komen kijken dan is dat geen probleem. Ook bij de aanschaf van een paard geld het spreekwoord: "haastige spoed is zelden goed'. Wij verkopen veelal hengsten, omdat het castreren maar 1 keer kan gebeuren.
Is de Fries nu een warm- of een koudbloed. Hun recente verleden in de boerenstiel en hun zware behang doet mensen nogal eens twijfelen. Toch is er geen twijfel mogelijk. De Fries is een warmbloed.
Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.
Met zijn 2 meter 10 is Big Jake door het Guiness Book of World Records officieel uitgeroepen tot het grootste paard ter wereld. De elfjarige Belgische ruin woont met zijn eigenaar Jerry Gilbert in Ostego, Amerika.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.