Liggend borstvoeding geven
Jij en je baby liggen op een zij, buik aan buik, heel dicht bij elkaar. Deze borstvoedingspositie is vooral 's nachts aan te raden of wanneer je overdag tijdens het geven van borstvoeding wilt uitrusten.
Het kan ook heel comfortabel zijn om je baby liggend te voeden. Vooral als je in bed ligt, bijvoorbeeld vlak na de bevalling of bij een nachtvoeding. Ga daarvoor op je zij liggen, met kussens in je rug en onder je hoofd, en leg je baby naast je. Zijn hoofdje ligt weer in de holte van de elleboog van je onderste arm.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Houd je baby dicht tegen je aan, met je tepel op gelijke hoogte met zijn neus. Raak zijn bovenlip voorzichtig aan met je tepel om hem aan te moedigen zijn mond wijd open te doen. Hoe wijder zijn mond open is, hoe makkelijker het is om hem goed aan te leggen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Lichamelijk heeft een baby vanaf 6 maanden 's nachts niet langer de behoefte om gevoed te worden. Maar borstvoeding kan voor een baby zo leuk zijn omdat die gewoonte al sinds de geboorte bestaat, dat het soms nodig is om de baby een beetje te helpen als hij ernaar blijft vragen.
Friemel aan het oortje, wrijf onder het kinnetje/voetje of in de handpalmpjes, masseer het ruggetje. Alles om je kindje alert te houden. Borstcompressie: pas borstcompressie toe tijdens het voeden, zodat de melk lekker blijft stromen en je kindje geen kans krijgt om in een diepe slaap te vallen.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Bij voeding in zijligging ligt uw baby bij u op schoot op de zij. Deze houding kan de baby ondersteunen bij het leren drinken. De melk loopt iets minder snel uit de speen en komt eerst in de wang en niet direct achter in de mond. Hierdoor is de kans minder groot dat uw baby zich verslikt.
Omdat je achterover leunt, heeft je baby veel meer bewegingsvrijheid en kan hij net zo gaan liggen als hij lekker vindt. De zwaartekracht houdt hem op zijn plek, je hoeft je baby dus niet te ondersteunen. Zorg dat het wangetje van je baby ergens in de buurt van je ontblote borsten is.
10: Dubbele doorgeschoven houding
Je hebt waarschijnlijk een speciaal ontworpen borstvoedingskussen voor tweelingen nodig om op deze manier te voeden, vooral in het begin. Dat geeft extra steun om beide baby's in de juiste houding te krijgen en het geeft ook minder druk op je buik als je een keizersnede hebt gehad.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
Vlakke of ingetrokken tepels hoeven geen belemmering te zijn voor de borstvoeding: de baby drinkt aan de borst en niet aan de tepel.
De pijn die door verkeerd aanleggen en een ineffectieve manier van zuigen ontstaat, is het hevigst wanneer je je baby aanlegt en wordt meestal minder in de loop van de voeding. Als de tepel ernstig beschadigd is door verkeerd aanleggen en ineffectief zuigen, kan de pijn gedurende de hele voeding aanhouden.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Als je te snel stopt, loop je de kans dat je een borstontsteking krijgt. Borstvoeding afbouwen duurt ongeveer twee tot vier weken. Hoe snel het gaat, hangt af van je melkproductie. Wil je toch in één keer stoppen, dan kun je de borst afkolven tot de melkproductie voldoende is afgebouwd.
Baby's hebben per kilogram lichaamsgewicht 100 tot 150 ml melk per dag nodig. De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt. Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Baby drinkt het grootste gedeelte van de voeding met ogen open. Baby neemt grote, regelmatige slokken met korte pauzes. Baby is alert. Baby maakt een tevreden indruk.