Het woord is in het Engels gevormd als beschrijving van de wedergeboorte van de ziel in, of de verhuizing van het karma naar, een nieuw levend wezen, een begrip dat men leerde kennen in godsdiensten als hindoeïsme, sikhisme, boeddhisme en jainisme in de toenmalige Engelse koloniën in Voor-Indië.
Reïncarnatie, ofwel wedergeboorte, is de overtuiging dat de ziel na het overlijden opnieuw geboren wordt in een nieuw menselijk lichaam.
Hindoes geloven in reïncarnatie, hergeboorte. Daardoor wordt tijd niet gezien als een rechte lijn van geboorte tot dood, maar als verschillende cirkels na elkaar.
Wedergeboorte - Hindoes geloven dat als iemand sterft de ziel van die persoon voortleeft. De ziel komt dan in een andere gedaante (mens of dier) terug. Als je goed leeft kun je na de dood in een hogere kaste terecht komen en uiteindelijk word je bevrijd van het aardse leven om samen te leven met god.
Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om te achterhalen of je een oude of jonge ziel hebt. Wel kun je dit zelf voelen, bijvoorbeeld aan de hand van de bovenstaande kenmerken. Dit vraagt om een sterke intuïtie en eerlijk zijn naar jezelf. Mensen worden soms ten onrechte als 'jong' door anderen bestempeld.
wie was ik (strafregels) is één lange poging het persoonlijke verleden te belichamen. Hoe te schrijven over anonieme levens die voorgoed zijn verdwenen, en die alleen voor jou van belang waren? En wat valt er te zeggen – over migratie, racisme, liefde, afscheid – als je je nauwelijks iets kunt herinneren?
Kinderen met een oude ziel hebben vaak grote ogen en een wijze blik. Ze zijn op een bepaald vlak heel wijs en hebben een hoger bewustzijn. Ze staan stil bij dingen en stellen veel vragen. Deze kinderen zijn creatief of muzikaal en hebben een talent doordat zij wellicht in een vorig leven muzikant waren.
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
De wedergeboorte en "wedergeboren" is een theologische realiteit in het christendom, gegrondvest in de Bijbel. De Bijbel bedoelt hiermee het weer tot leven wekken van de menselijke geest, die "dood was door overtredingen en zonden" en dus van God gescheiden was.
Die God heet Brahman en hij heeft geen vorm of lichaam. Toch kan Brahman de gedaante van een mens aannemen. Die gedaantes worden door de Hindoes vereerd. De belangrijkste drie gedaantes zijn: Brahma, Vishnu en Shiva.
Drie-eenheid
Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) zijn de belangrijkste goden in het hindoeïsme. Zonder de een, kan de ander niet bestaan en daarom worden ze wel de Trimurti of hindoe-drie-eenheid genoemd. Een hindoe kan één god, meerdere goden of geen enkele god aanbidden.
Mensen die in reïncarnatie geloven, geloven dat je ziel je dode lichaam verlaat. En dat die ziel vervolgens opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. Hindoes en boeddhisten geloven in reïncarnatie.
Over het algemeen wordt de betekenis van spiritualiteit omschreven als: alles wat de geest (ziel) betreft. Makkelijker gezegd is het de manier waarop je in het leven staat. Een belangrijk aspect van bewust leven dus! Het is vooral een innerlijke ervaring – maar in contact met de buitenwereld.
Op de dag van de crematie scheert een zoon of -als een zoon ontbreekt- een andere man uit de familielijn van de man, zijn hoofdhaar af, omdat hij bij de uitvaartplechtigheden als offeraar gaat optreden. Andere mannen in de familie scheren zich dan voor het eerst na het overlijden weer.
Niet alleen door de overheerlijke Indiase gerechten, maar tevens door de betekenisvolle ceremonies, de kleurrijke versieringen en prachtige kledij staat een typisch Indiaas Hindoe huwelijk bekend in de hele wereld. Nou, nou! Een typisch Indiaas Hindoe huwelijk duurt pakweg 3-5 dagen.
Enkele belangrijke hindoeïstische symbolen zijn de swastika (als symbool voor voorspoed en geluk), de lotusbloem (symbool van de beschermgod Vishnoe) en het symbool omkar (dat duidt op bewustzijn, overgave en mantra).
De rationele ziel zat volgens Aristoteles niet in de hersenen, zoals Plato hem had doen geloven, maar in het hart. Dat was immers ons belangrijkste orgaan. Het had een centrale plek in het lichaam, en het was het eerste orgaan dat tijdens de embryonale fase zijn vorm aannam, zo had Aristoteles ontdekt.
De Wet op de lijkbezorging zegt niet hoelang iemand minstens boven de grond moet staan om begraven (of gecremeerd) te mogen worden. De wet formuleert het anders. De wet zegt dat er niet binnen 36 uur na het overlijden mag worden begraven of gecremeerd.
Hoe herken je je zielsverwant(en)? Gevoel wat je van binnenuit ervaart (gevoel van thuiskomen/herkenning/vertrouwd). Ze stimuleren en inspireren elkaar. Energetische verbinding tussen elkaar (je blijft verbonden al is er geen contact).
Regressietherapie (2022) Bij regressietherapie kijkt de patiënt/cliënt onder begeleiding van de therapeut terug in de tijd en herbeleeft hij/zij vroegere ervaringen, gedrag- en bewustzijnspatronen. Het onderbewustzijn speelt daarbij ook een belangrijke rol.
Elke nacht als we slapen, raken we tijdelijk onze ziel kwijt, aan God. We gaan dan een beetje dood. In de ochtend krijgen we onze ziel terug van God, en die ziel is dan weer rein. Net zo rein als in oorsprong.
Vóór uw geboorte woonde u bij uw hemelse Vader. Hij kende u, hield van u, en leerde u welke keuzes naar blijvend geluk leiden. Deze periode wordt het voorsterfelijk bestaan genoemd. God wilde dat we naar de aarde zouden komen om een lichaam te krijgen.
De persoonlijkheden van volwassen nieuwetijdskinderen worden gekenmerkt door hooggevoeligheid, intelligentie en creativiteit. Het zijn dan ook gepassioneerde mensen die elementen en ervaringen creëren die getuigen van een sterk vermogen om zich in te leven in hun omgeving.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.