het
Het boze oog, in blauw, wit en zwart, wordt op grote schaal gebruikt in Turkije. Boze ogen worden gebruikt om krachten af te wenden, maar ook als muurdecoratie of in sieraden. Het symbool is vaak te vinden op prullaria die in toeristenwinkels worden aangeboden. Sinds 2018 is er een emoji van het boze oog.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
El Hamidi: "Het blauwe oog is bedoelt om het boze oog of het onheil af te wenden, die door kwade blikken of boze ogen veroorzaakt worden."
evil eye het boze oog of nazar boncugu
Het blauwe oog is de tegenhanger van het oog van Horus, het boze oog, en men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wou doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad.
het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
Wie geen amulet bij de hand heeft wanneer er een kwade blik in zijn richting wordt geworpen maakt snel een symbolisch handgebaar (hij houdt de wijsvinger en pink als een hoorn voor zich). Andere vormen van bescherming zijn vervloekingen, klavertje (Ierland), knoflook (Griekenland) en gerst (India).
De mooie blauwe oogjes (mati) die je veel ziet in Griekenland beschermen je tegen het "boze oog". Je vindt ze in Griekenland op vele producten afgebeeld en het is een erg popualir symbool. Sommige Grieken, vooral de mensen in de dorpen, geloven dat iemand "het boze oog": (matiasma) kan opvangen.
Daarna nemen ze een diepe schaal vol water en laten ze een druppel olijfolie in het water vallen, waarbij ze driemaal het kruisteken uitvoeren en driemaal in de lucht spugen. Een andere manier om het boze oog af te weren, is spugen. Het wordt verondersteld om het kwaad en het ongeluk weg te jagen.
Het woord nazar komt oorspronkelijk uit het Arabisch (نظر) en betekent "blik". In het Turks heet dit voluit een nazar boncuğu of nazar boncuk (nazar: "boze oog", en boncuğu: amulet). In het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik.
Het valt hem op dat patiënten djinns vaak waarnemen met meerdere zintuigen. Ze horen niet alleen stemmen, maar ze zien ook een donkere gestalte voor zich, ze ruiken een vieze geur en ze hebben het gevoel dat er iemand achter hen staat en een hand op hun schouder legt.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
"Als je moslim bent, neem je aan dat die wezens bestaan, want dat staat ook in de Koran. Maar een minderheid hecht waarde aan geestuitdrijvingen." Imams zijn vaak terughoudend als gelovigen bij hen komen met het vermoeden dat iemand bezeten is. "Het enige dat ze misschien doen is bidden, ofwel Ruqya.
De medische term voor een blauw oog is een periorbitaal hematoom. Een blauw oog is een blauwe plek in de huid rondom je oogkas die ontstaat door kneuzing. Anders dan de naam doet vermoeden, is het oog zelf meestal niet aangedaan. In je oogleden en rondom je oog bevinden zich veel bloedvaatjes.
Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
Het boze oog
Ook voor anderen. Het dragen van het oogje, soms opzichtig en andere keren verdekt op onderkleding of in een tas of portemonnee, zou hier een positieve bijdrage aan leveren. 90% van de Grieken draagt een geluksoog of iets blauws omdat we geloven dat dit ons beschermt tegen het boze oog.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Sommige Grieken geloven dat spugen de duivel en ongeluk op afstand houdt. Daarom wordt er door de Grieken soms driemaal gespuugd, waarbij “ftou, ftou, ftou” wordt gezegd, als er over slecht nieuws wordt gesproken, of juist als er een compliment aan bijv. een baby of kind voor zijn/haar schoonheid wordt gegeven.
Sommige mensen beschouwen het als een goed of slecht voorteken wanneer ze een geluid in één van hun oren horen of wanneer hun ooglid trekt enzovoorts. Is hier enige basis voor? Antwoord: Alle lof is aan Allah.
Aan djinns en mensen wordt een aantal vergelijkbare eigenschappen toegeschreven, zoals het vormen van sociale gemeenschappen, het geboren worden en het sterven en ook de gevoeligheid voor beledigingen. Maar anders dan mensen worden djinns geacht onzichtbaar te zijn, tenzij zij zich zelf zichtbaar willen maken.
Ogri ai is letterlijk vertaald 'boze oog' vanuit het Sranan tongo en staat voor geloof in de creools-Surinaamse cultuur aan de schadelijke invloed van iemands blik, het boze oog, waar vooral kleine kinderen uiterst gevoelig voor zouden zijn. De Ogri ai kraal is de meest bekende kraal binnen de Surinaamse gemeenschap.
Al-ayn komt in de Koran en Hadith voor. Al-ayn (het geraakte Boze oog) is een werkelijke ervaring. Al-ayn veroorzaakt geen psychiatrische stoornissen, •het kan wel dingen beschadigen en personen een naar gevoel geven.
De hamsa hand brengt de eigenaar geluk, goedheid, overvloed, vruchtbaarheid en een goede gezondheid. De fatima hand kan worden gemaakt worden met de vingers naar boven of naar beneden. De Hamsa hand, ook wel hand van Fatima genoemd, komt van oudsher uit het Midden-Oosten. Het is het symbool van de Hand van God.