De mooie blauwe oogjes (mati) die je veel ziet in Griekenland beschermen je tegen het "
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden.
In het Turks heet dit voluit een nazar boncuğu of nazar boncuk (nazar: "boze oog", en boncuğu: amulet). In het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik. Een evenzeer 'blauw oog' wordt geacht als tegenmiddel te werken en de boze blik af te wenden.
Het boze oog hebben betekent dat je anderen kwaad zou kunnen doen door alleen maar naar hen (of naar hun huis, vee, oogst, enz.) te kijken. Boos heeft hier niet de nu gebruikelijke betekenis 'vertoornd, kwaad', zoals in 'Ik ben boos op de regering. ' Het wordt gebruikt in de oudere betekenis 'vijandig gezind, jaloers'.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
De Turkse autoriteit voor religieuze zaken veroordeelt het dragen van het 'boze oog', een amulet waaraan bepaalde krachten worden toegedicht. Volgens Diyanet, de autoriteit die aan het hoofd staat van ruim 85.000 moskeeën, is het niet toegestaan in de islam om hulp van iets anders te verwachten dan van Allah.
het kwade oog beschermt je voor kwade ogen. Dit Turkse bijgeloof gaat er namelijk vanuit dat alle blikken die gericht worden op jou en je bezit een zekere graad van jaloezie en kwade wil bevatten (bewust of onbewust) en dat elke kwade blik die jouw richting uitkomt je ook daadwerkelijk ongeluk en schade zal toebrengen.
Wie geen amulet bij de hand heeft wanneer er een kwade blik in zijn richting wordt geworpen maakt snel een symbolisch handgebaar (hij houdt de wijsvinger en pink als een hoorn voor zich). Andere vormen van bescherming zijn vervloekingen, klavertje (Ierland), knoflook (Griekenland) en gerst (India).
Gebrek aan eetlust, niet genieten van je eten en zelfs kokhalzen kunnen een teken zijn van het boze oog. Je kunt niet stoppen met geeuwen, zelfs wanneer je niet moe bent en vooral tijdens het bidden. Spijsverteringsproblemen zijn duidelijke symptomen van het boze oog, braken en diarree zijn geen uitzondering.
Daarna nemen ze een diepe schaal vol water en laten ze een druppel olijfolie in het water vallen, waarbij ze driemaal het kruisteken uitvoeren en driemaal in de lucht spugen. Een andere manier om het boze oog af te weren, is spugen. Het wordt verondersteld om het kwaad en het ongeluk weg te jagen.
Sommige Grieken geloven dat iemand “het Boze oog” (matiasma / to mati = oog) kan opvangen. Om het Boze oog te vermijden, draagt ongeveer 90% van de Grieken een amulet/geluksoog (matiaki) of iets van blauw omdat ze geloven dat het bescherming biedt tegen het Boze oog.
Boze oog talismannen worden gedragen om je te beschermen tegen kwade blikken en jaloezie. Al duizenden jaren beschermen mensen zich met onder andere "boze oog hangers" om deze vloek af te weren en zelf te weerkaatsen naar de overbrenger!
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
evil eye het boze oog of nazar boncugu
Het blauwe oog is de tegenhanger van het oog van Horus, het boze oog, en men gelooft dat het blauwe oog alle slechte energie van het boze oog absorbeert of zelfs terugstuurt naar degene die je dit ongeluk aan wou doen. Het beschermt je dus tegen het kwaad.
Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
"Zeg: A3oedhoe bilehi mina as-shaytaani ar-radjiem."
Voor dat je gaat slapen moet je een smeekbede en surahs reciteren.
Aan djinns en mensen wordt een aantal vergelijkbare eigenschappen toegeschreven, zoals het vormen van sociale gemeenschappen, het geboren worden en het sterven en ook de gevoeligheid voor beledigingen. Maar anders dan mensen worden djinns geacht onzichtbaar te zijn, tenzij zij zich zelf zichtbaar willen maken.
Sommige mensen beschouwen het als een goed of slecht voorteken wanneer ze een geluid in één van hun oren horen of wanneer hun ooglid trekt enzovoorts. Is hier enige basis voor? Antwoord: Alle lof is aan Allah.
Hoe doe je roqya bij jezelf? Roqya kan door middel van Koranverzen en dua verricht worden. Als je weet van wie je het boze oog hebt gekregen dan kun je aan degene vragen om zich voor jou te wassen. Dit water kun jij in één keer van achter over je lichaam gieten.
Roqya doen we naast medische geneeskunde en niet in plaats van. Belangrijk is dat het niet de medische behandelingen mag vervangen. Roqya is een du3a (smeekbede) een geen methode om te achterhalen wat een persoon mankeert. Het inschakelen van raqi om te achterhalen wat je toestand is, kan zeer gevaarlijk zijn.
Afgunst, in het Arabisch 'al-hasad', is dus de eerste zonde waarmee is gezondigd. Laten we daarom een diepere blik werpen op al-hasad. Het is daarom ook verboden om te handelen naar gevoelens van jaloezie. Denk aan het actief naar beneden proberen te halen van iemand middels daden als roddelen, laster of smaad.
De medische term voor een blauw oog is een periorbitaal hematoom. Een blauw oog is een blauwe plek in de huid rondom je oogkas die ontstaat door kneuzing. Anders dan de naam doet vermoeden, is het oog zelf meestal niet aangedaan. In je oogleden en rondom je oog bevinden zich veel bloedvaatjes.
Al-ayn komt in de Koran en Hadith voor. Al-ayn (het geraakte Boze oog) is een werkelijke ervaring. Al-ayn veroorzaakt geen psychiatrische stoornissen, •het kan wel dingen beschadigen en personen een naar gevoel geven.
Het maken van roqya-water is heel simpel. Je kan al met enkel de eerste surah van de Koran (Al Fatiha) roqya-water maken. Bij het maken van roqya water draait het vooral om de intentie. Na elke surah blaas/spuw je op het water.