Een paars gekleurde tong kan duiden op een tekort aan vitamine B12 maar ook op zuurstofgebrek door een verstoorde bloedcirculatie. Bij een blauwe tong, nagels en paarse lippen meteen de huisarts bellen, dit wijst op zuurstofgebrek. Dit is een indicatie dat er een probleem is in het lichaam.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Lichtroze: zo hoort je tong eruit te zien, dat is een gezonde kleur. Rood: infectieziekte, je hebt waarschijnlijk een ontsteking. Helder rood: kan wijzen op een hartaandoening. Geel: maag- of leveraandoening.
Een gezonde tong is licht bobbelig en heeft een mooie, egale roze tot lichtrode kleur. Een gezonde tong heeft bovendien geen extreem ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Heb je last van aanslag op de tong, dan is daar gelukkig een oplossing voor. Als de witte tong wordt veroorzaakt door dode huidcellen en bacteriën, dan is het zaak om te zorgen voor een goede en gezonde mondverzorging. Dat doe je onder andere door dagelijks een aantal dingen te doen: Poets je tanden goed.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
De zwarte haartong is een onschuldige aandoening die bij 0,5-5 procent van de populatie voorkomt, zowel bij mannen als vrouwen. Het beeld ontstaat door hypertrofie van filiforme papillen in combinatie met accumulatie van keratine, waardoor het lijkt op beslag op de tongrug.
Een normale en gezonde tong is roze of licht rood van kleur. Als uw tong een andere kleur heeft, heeft u last van een 'anders gekleurde tong'. Als u een anders gekleurde tong heeft, kan deze wit, zwart, vel rood, donker rood, donker paars, bruin, blauw of geel zijn.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
Een wit uitgeslagen tong kan veroorzaakt worden door een (tijdelijke) verminderde weerstand of als bijwerking van bepaalde medicatie. Ook een verminderde mondhygiëne; te weinig of niet goed poetsen kan aanslag veroorzaken. Roken kan ook een oorzaak zijn.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 800 mensen te horen dat ze tongkanker in het voorste deel van de tong hebben, of mondkanker. De cijfers van deze 2 kankersoorten worden samengenomen. Mond- en tongkanker komen evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meeste patiënten zijn ouder dan 60 jaar.
Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Bij een haartong zit er een gekleurd laagje op uw tong. Het kan lijken alsof er haren op uw tong zitten. Een haartong kan komen door bijvoorbeeld roken, medicijnen, veel koffie of thee drinken of uw tanden niet vaak poetsen.
De tong groeit door tot het achtste levensjaar en heeft door zijn groei een belangrijke invloed op de directe omgeving en het functioneren van de patiënt. Zo speelt de tong een belangrijke rol in de ontwikkeling van maxilla, mandibula, en de stand van de gebitselementen.
Haartong is meestal onschuldig, maar kan er wel onfris uitzien. De haartong kan verdwijnen als u de oorzaak aanpakt, dus bijvoorbeeld stoppen met roken of stoppen met het gebruik van de mondspoeling. Ook kunt u de tong schoonmaken met een tandenborstel of tongschraper en lauw water.
Op het achterste gedeelte van de tong zijn bacteriën en voedselresten (tongbeslag) aanwezig. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Meerderheid Nederlanders poetst de tong niet (of verkeerd).
Het reinigen van je tong met een tandenborstel is niet gewenst. Van de gevraagde Nederlanders poetst 38% hun tong niet en 47,5% poetst de tong met een tandenborstel. De overige 14,5% poetst de tong met een tongschraper.
Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen.
Poets de tong dagelijks, aansluitend op het poetsen van de tanden. Dit kan met een gewone tandenborstel of tongschraper, maar gebruik geen tandpasta. Ga twee keer over de rug van de tong. Begin zo ver mogelijk achteraan op de tongrug en borstel of schraap in één beweging naar voor.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Regelmatig tongschrapen is zinvol
Maar het is wél zeker dat regelmatige reiniging zinvol is bij een slechte adem. Tongschrapen verwijdert de stankproducerende bacteriën niet alleen; er ontstaat ook een nieuw evenwicht waarbij de 'goede' bacteriën de kans krijgen om de veroorzakers van slechte adem terug te dringen.
Grijze aanslag: kan op tuberculose duiden. Slechte adem: kan ontstaan door amandelsteentjes op je tong (geel), teken van slechte mondverzorging. Een witte waas (achter) op de tong kan een eerste indicatie zijn.