Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel. Knobbeltjes kunnen wijzen op borstkanker, maar ze kunnen ook volstrekt onschuldig zijn.
Volgens een studie uit het Journal of Sexual Medicine zijn tepels voor veel vrouwen een erogene zone. Onderzoekers ontdekten dat de hersenen bij de aanraking van een tepel hetzelfde reageren als bij een stimulatie van de clitoris. Vandaar dat die tepels zo gevoelig zijn…
Tepels kunnen verschillende vormen hebben. Van groot tot klein, van stijf naar voren staand, tot ingetrokken of plat. Tepels worden in het algemeen harder (stijf) door kou, aanraking of opwinding. Het iets donkerder gekleurde gebied rond de tepel heet de tepelhof (areola).
Tijdens een zwangerschap veranderen je tepels niet alleen van aanzicht. Ze voelen ook steeds pijnlijker aan en er kan een dikke, gele vloeistof uit je tepel lekken. Je melkklieren worden actiever naarmate je zwangerschap vordert. Ze bereiden op deze manier voor op de aanmaak van moedermelk.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Gevoelige borsten
Aan het begin van je zwangerschap zijn je borsten soms extra gevoelig. Ook zwellen ze vaak wat op, waardoor ze groter lijken. Soms worden je aders wat meer zichtbaar of verkleuren je tepels. Deze symptomen komen vooral tijdens de eerste drie weken van de zwangerschap voor.
Opwinding en seksuele stimulatie
Bij zowel mannen als vrouwen kunnen harde tepels optreden als gevolg van seksuele opwinding of stimulatie. Dit komt door de verhoogde bloedstroom naar de borstregio.
Als een zwelling in de borst pijn doet en gloeit, wijst dit op een ontsteking. Pijn die na de menstruatie aanblijft, wijst heel soms op een kwaadaardige afwijking. Het is dus altijd verstandig om even de huisarts te raadplegen. Als pijn echter het enige verschijnsel is, hoeft u zich niet direct veel zorgen te maken.
Kenmerk 2: Verandering in hoe de borst en/of tepel eruitziet
Ingetrokken tepel of juist een ongewone opgezwollen tepel. Verdikking in de huid van de borst met kleine putjes, vergelijkbaar met de huid van een sinaasappel. De huid van de borst ziet er rood uit, vertoont schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
Hormonale veranderingen zijn bij vrouwen een veelvoorkomende oorzaak van tepelklachten. Zo kan jeuk en pijn aan de tepels ontstaan tijdens de puberteit, de menstruatie, de zwangerschap, de overgang en tijdens het gebruik van de pil. Het moment dat de klachten optreden, verschilt per vrouw.
Een gezonde tepel moet niet strak vastzitten op de ondergrond, maar moet je gemakkelijk een beetje naar voren kunnen trekken. Daarnaast kan je de borst nog eens tussen beide handen aftasten als je vooroverbuigt. Voel als laatste nog even in je oksel en controleer de huidplooi die van de oksel naar de borst loopt.
Je borsten hebben de neiging om in deze periode pijnlijk en zwaar aan te voelen. Het aantrekken van je gewone beha kan verstikkend aanvoelen. Wanneer je aan lichaamsbeweging doet kunnen ze zwaar aanvoelen of kun je een doffe, hevige pijn ervaren [1]. De reden hiervan is een verandering in hormonen.
De kleur en grootte van je tepels
Tepels komen in alle soorten en maten, geen enkele soort en/of maat is abnormaal. Dus als één of andere sukkel ooit kritiek heeft op je tepels, vertel hem of haar dan vriendelijk dat hij of zij een eindje kan gaan fietsen. Tot hij of zij volledig uit het zicht is verdwenen.
Om te weten of iets verkeerd aanvoelt of er niet goed uitziet, moet je natuurlijk weten hoe je borsten er normaal uitzien of hoe ze aanvoelen. Bij de meeste mensen voelt het onder de huid wat hobbelig aan. Dat komt door het klierweefsel in de borsten.
Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven.
De perfecte borst heeft 45% volume aan de bovenkant, tegen 55% aan de onderkant. Verrassend is dat uit het onderzoek blijkt dat een geheel ronde borst, met aan boven en onderzijde evenveel volume, als minder mooi worden bevonden. Voornamelijk mannen vinden de totaal ronde borsten minder aantrekkelijk.
Bultjes kunnen een normaal onderdeel van je tepel zijn.
Areola's kunnen variëren in vorm, grootte en kleur, afhankelijk van de persoon. Op je tepels zitten kleine, gevoelige bultjes, de klieren van Montgomery genaamd, die een vloeistof afscheiden die de vochthuishouding van de tele op peil houden.
Pussige afscheiding uit de tepel is meestal het gevolg van een ontsteking of abces in de borst. Bloederige afscheiding kan een teken zijn van een goedaardige of kwaadaardige aandoening in de borst. Bloederige tepelafscheiding bij mannen is meestal het gevolg van een kwaadaardige borstaandoening.
In de tepel zitten gemiddeld negen piepkleine gaatjes waardoor de melk naar buiten kan. De tepelhof is de donkergekleurde huid rond de tepel.
Een ingetrokken tepel is een tepel die plat of onder het oppervlak van de huid ligt. Het wordt veroorzaakt door spanning in de kanalen of het omringende bindweefsel. In sommige gevallen veroorzaakt het stijf worden van de tepel nog steeds het uitpuilen van de tepel, in meer ernstige gevallen echter niet.
Je spreekt van een ingetrokken tepel wanneer de tepel plat is of helemaal naar binnen getrokken is. Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Ongeveer één op de tien vrouwen heeft een ingetrokken tepel. Deze conditie is vaak aangeboren, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
het vaker voorkomt dat vrouwen hun zwangerschap pas bij 30 weken of later ontdekken; een vrouw niet liegt, maar het echt mogelijk is dat zij een zwangerschap niet opmerkt; het voor een vrouw een zware periode is én het belangrijk is hoe jij reageert als je er mee te maken krijgt in je omgeving.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden. Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad.
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.