Indien de verjaring van een bouwmisdrijf is ingetreden, betekent zulks niet dat een bouwovertreding plots vergund wordt. Dit betekent wel dat er door de overheid geen herstel- of strafvordering meer kan worden ingesteld.
Is een woning onvergund, dan kan dat zware gevolgen hebben: Bij zonevreemde woningen kan verbouwen en herbouwen enkel toegelaten worden bij hoofdzakelijk vergunde gebouwen. vrijstellingen van vergunning voor bepaalde werken gelden enkel bij vergunde gebouwen.
Nagaan of een woning vergund is
Je kan nagaan of een woning al dan niet vergund is door de gemeentelijke vergunningenregisters te raadplegen. In deze vergunningenregisters staan alle verleende stedenbouwkundige vergunningen vermeld.
De boete bedraagt in elk geval minimum 250 euro, waarna u een regularisatieaanvraag moet indienen. Indien de werken niet geregulariseerd kunnen worden, beslist de rechtbank of u een boete krijgt, de bouwovertreding afgebroken moet worden, of het goed in de oorspronkelijke staat hersteld dient te worden.
We spreken van een bouwovertreding wanneer de uitvoering van de vergunde plannen of het gebruik van (delen van) het gebouw strijdig is met de vergunning of de wetgeving terzake, of wanneer een bestaand gebouw zonder voorafgaande vergunning verbouwd, uitgebreid of zelfs herbouwd wordt of van functie verandert.
Zowel de strafvordering als de herstelvordering kan verjaren. * Verjaringstermijnen strafvordering * Het bouwmisdrijf verjaart na een periode van 5 jaar; * Met als aanvangspunt het ogenblik waarop het misdrijf voltrokken is (na het plegen van de laatste feiten);
de gemeente (gemeentelijk stedenbouwkundige inspecteur of omgevingsloket) of de politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Wat is de kostprijs voor de regularisatie van een bouwovertreding? Een bouwovertreding laten regulariseren door een architect kost gemiddeld € 1.000 à € 2.000. De uiteindelijke kostprijs kan variëren aangezien de prijzen in elke gemeente verschillend zijn. Een groot deel van deze kosten bestaat uit de architectkosten.
Als er een bouwovertreding op jouw woning rust, dan zal deze wellicht vermeld zijn op de stedenbouwkundige inlichtingen. Bij de verkoop van een huis moeten deze inlichtingen verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Als je dit bewust zou verzwijgen, dan is er sprake van een verborgen gebrek.
Het vermoeden van vergunning maakt het mogelijk om constructies als "vergund geacht” op te nemen in het vergunningenregister. In dat geval wordt dan gedaan alsof voor het gebouw of de constructie een vergunning bestaat, terwijl deze in werkelijkheid niet kan worden voorgelegd.
Een bouwovertreding regulariseren doet u door het aanvragen van een omgevingsvergunning. De procedure hiervoor is hetzelfde als bij een gewone vergunning. Werd de bouwovertreding vastgesteld in een PV, dan dient u dit aan uw aanvraag toe te voegen.
In een bestemmingsplan zijn vaak al een aantal afwijkingsmogelijkheden opgenomen, zoals een afwijking met 10 % van de maximale goothoogte of een afwijking van 1 meter. Meestal zijn er voorwaarden verbonden aan een binnenplanse afwijking. De procedure is hetzelfde als die van een passend plan.
Een regularisatieaanvraag volgt dezelfde procedure als een stedenbouwkundige vergunning, dat wil zeggen dat er 75 dagen kunnen gaan over de beslissing. Je kan gerust contact opnemen met de dienst stedenbouw om te vragen hoe ver staat met jouw dossier.
Als je bezwaren gegrond worden bevonden, zal het college van burgemeester en schepenen overgaan tot het afleveren van een bouwweigering. Als je geen of onvoldoende gehoor krijgt bij de gemeente, kan je ook aankloppen bij de bevoegde vrederechter op basis van abnormale burenhinder en schending van de privacy.
"Indien door de gemeente een eventuele regularisatie wordt geweigerd, betekent dit geenszins dat u dient over te gaan tot afbraak. De constructie mag volledig behouden blijven. Het is enkel wanneer u nieuwe vergunningsplichtige werken laat uitvoeren aan dit aspect, u allicht geen nieuwe vergunning krijgt.
Bouwmisdrijf regulariseren
Als er een bouwmisdrijf of bouwovertreding is gebeurd bij een gebouw of woning, dan kan een regularisatie- aanvraag worden opgemaakt. Dit wil zeggen een aanvraag om het gebouw administratief in orde te brengen. Meestal gebeurt dit bij de koop of verkoop van een gebouw.
Als u meent dat de regelgeving met betrekking tot de ruimtelijke ordening niet wordt nageleefd, kunt u voor een klacht of melding terecht bij: De dienst ruimtelijke ordening/omgeving van de gemeente of lokale politie, die het bouwmisdrijf vaststellen en op basis van hun eigen handhavingsprioriteiten zullen optreden.
Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is vergunningsplichtig. Ook kunstgras en kiezels worden beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verhindert. Het plaatsen ervan is dus ook vergunningsplichtig.
Kort gezegd: het is verboden om een bouwwerk zonder omgevingsvergunning te bouwen én het is verboden om een bouwwerk dat is gebouwd zonder omgevingsvergunning in stand te laten.
In het bestemmingsplan van uw gemeente is voor de voortuin vaak de bestemming 'tuin' opgenomen met regels die geen bouwwerken toestaan in de voortuin. Dit doet de gemeente om het uiterlijk van de straat, zoals deze ooit ontworpen is, niet te laten verrommelen met een ratjetoe aan schuurtjes en bouwsels.
Bij (ver)bouwen controleert de Omgevingsdienst IJmond of dit volgens de regels verloopt. De omgevingsdienst controleert of er wordt gewerkt: volgens de omgevingsvergunning.
De stedenbouwkundige misdrijven omvatten nog steeds, onder andere, het uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen zonder vergunning of strijdig met de vergunning, en het verder uitvoeren van vergunningsplichtige handelingen na verval, schorsing of vernietiging van de vergunning.
Procedure. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het online Omgevingsloket ((opent in nieuw venster)) (tenzij op papier indienen is toegestaan). Vervolgens wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd.