Wanneer een man huilt in het bijzijn van zijn vrouw, is dit voor de vrouw een teken dat hij haar volledig vertrouwt. 'Het is een bewijs dat de man investeert in de relatie en zich emotioneel engageert, ook op moeilijke momenten", aldus onderzoeksleidster Shiri Cohen.
Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.
Vrouwen huilen uit woede, teleurstelling of angst, mannen huilen vaker uit vreugde, zo blijkt uit onderzoek. Volgens experts kan dit komen doordat mannen hun machteloosheid of frustratie uiten in woede en dus niet in tranen. Juist vreugdevolle momenten worden geuit met een huilbui.
Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.
Heimwee, liefdesverdriet en rouw, dat zet mannen volgens Vingerhoets het vaakst aan tot natte ogen. "Huilen straalt eigenlijk machteloosheid uit, maar ook iets menselijk", vertelt de onderzoeker. "Ze komen gevoelig over, maar ook stoer. Het grootste deel van de kijkers zullen wel vrouwen zijn."
Elk mens wordt verliefd door een aantal verschillende factoren. Zo heeft elke man eigen voorkeuren op het gebied van hobby's, seks, uiterlijk, humor en andere belangrijke ingrediënten voor een relatie.
Hij vindt humor aantrekkelijk
Zowel mannen als vrouwen vinden humor aantrekkelijk, maar niet op dezelfde manier. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen houden van mannen die hen aan het lachen brengen, terwijl mannen vrouwen aantrekkelijker vinden als ze lachen met hun mopjes.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
Mannen zoeken minder steun uit hun omgeving.
Dat betekent niet dat mannen geen contact met familie en vrienden hebben, maar ze zijn minder snel geneigd emotionele steun en hulp te zoeken. Terwijl vrouwen juist omgeven worden door hun familie en vriendinnen na een break-up, staan mannen er grotendeels alleen voor.
“Sommigen verliezen zichzelf in drank, drugs of kortstondige relaties. Anderen zijn als de dood voor intimiteit en piepen ertussenuit wanneer een vrouw meer wilt dan lust. Ook focussen sommige mannen zich volledig op hun carrière of hobby's – als ze maar niet bezig hoeven te zijn met hun verlies en pijn.”
In hun eerste levensjaren kunnen jongens nog vaker huilen dan meisjes. Langzaamaan transformeert het huilende jongetje in de ongevoelige man, want huilen is voor meisjes. Het huilende jongetje: slechts een fase? In 2021 worden de klassieke gendernormen vaker verworpen.
Als je snel emotioneel bent en meer huilt dan normaal is het belangrijk om de tranen toe te laten omdat elke traan cortisol afscheidt. Dit heeft als gevolg dat het cortisol niveau daalt en weer in balans komt waardoor spanning in je lichaam afneemt.
Tranen zijn een krachtig communicatiemiddel. Ze hebben namelijk veel meer impact dan een vraag die je stelt. Hulpeloosheid ligt aan de basis van huilen, maar als je huilt is er eigenlijk altijd sprake van een mix van emoties. Verdriet speelt vaak een grote rol, maar ook woede en schaamte veroorzaken tranen.
Huilen kost bijna twee keer zoveel energie als gewone activiteiten en ongeveer vier keer zoveel energie als bijvoorbeeld liggen en rondkijken in de box. Het is dan ook niet zo vreemd dat kinderen en volwassenen lichamelijk moe worden van huilen.
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden.
Wist jij dit? Mensen zijn de enige 'dieren' die huilen met tranen. In een mensenleven is ongeveer 70 liter traanvocht per oog nodig om de ogen voldoende vochtig te houden.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Normaal, bestaat dat eigenlijk? Er bestaat geen standaard proces voor rouw. Er is ook geen tijdlimiet aan een rouwproces. Verdriet van een verlies draag je met je mee en er kunnen in een leven altijd momenten komen dat dit weer heel sterk voelbaar is.
Herstellen van de schok
Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Daar is een aantal redenen voor. Ten eerste hebben mannen relatief meer spierweefsel dan vrouwen. En spieren produceren warmte. Dat is ook de reden dat je het warm krijgt als je je inspant.
Een verliefde man (of een man die enorm geïnteresseerd in je is) zal jou in de ogen kijken. Vervolgens dwaalt zijn blik kort naar onderen. Hij staart dan kort naar jouw mond. Hierna kijkt hij je weer in de ogen, en dit proces herhaalt zich.
Mannen vonden vrouwen minder aantrekkelijk wanneer ze een andere politieke voorkeur hadden. Maar, ze vonden een vrouw niet per se aantrekkelijker wanneer ze voor dezelfde politieke partij was. Natuurlijk hoef je niet je politieke standpunten aan te passen om te zorgen dat iemand je aantrekkelijk vindt.