Genegenheid tonen De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Zoals vriendelijke katten en nestgenoten elkaar vaak verzorgen, soigneren katachtigen ook hun mensen door hun huid of haar te likken. Soms knabbelen ze zelfs op of zuigen ze aan kleding en kwijlen ze overvloedig. Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen.
Je kat likt je vingers of gezicht af
Ook al is het niet echt een fijn gevoel zodra je kat je vinger of gezicht aflikt met die ruwe tong, ze bedoelen dit met liefde. Het betekent dat ze het fijn vinden om bij je in de buurt te zijn.
Als je merkt dat jouw kat constant in zijn vacht bijt, aan zijn vacht plukt, zijn haren eruit trekt of als hij herhaaldelijk op een bepaalde plek likt, is hij misschien zijn vacht te veel aan het verzorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag, waaronder stress en ziekte.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Ogen en oren. De ogen van je kat kunnen je veel vertellen. Als de pupillen plotseling verwijden is dat een teken dat de kat extreem blij is. Een kat is ook blij als zijn of haar oren naar voren wijzen, of net iets naar achteren gekanteld zijn.
Een kat spint als hij tevreden is...
Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs. 'Dan is het een teken van tevredenheid en zich prettig voelen. '
Sommige katten raken een beetje in een liefdesroes als ze knuffelen en beginnen te knabbelen aan hun mensen. Het kan ook leiden tot voorzichtig bijten. Van de kant van de kat zijn deze „liefdesbeten” een teken van genegenheid en veroorzaken ze zelden verwondingen.
Niet straffen!
Straffen helpt ook niet, want je kitten wil graag spelen en dat is wat een kitten hoort te doen op die leeftijd. Het is natuurlijk gedrag, daar mag je hem nooit voor straffen. De beste 'straf' is stoppen met het spel, maar uitsluitend in combinatie met veel spel op andere momenten.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
Ze ruiken elkaars geuren en laten zelf geuren achter om aan te geven hoe het met ze gaat of dat je hun territorium betreedt. Katten kunnen gelukkig érg goed ruiken waardoor het zelfs mogelijk is om verschillende soorten signalen via geur aan elkaar over te dragen.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Naast de rug en schouders zijn er ook andere favoriete plekjes waar katten graag geaaid willen worden. Sommige katten houden er bijvoorbeeld van om achter hun oren geaaid te worden, terwijl anderen graag geaaid willen worden onder hun kin of op hun buik.
Positieve aandacht kan zijn in de vorm van spelen, maar ook tegen hem praten of hem een aai geven als je langs loopt. Zeker als kitten is tenminste een uur per dag aandacht geven verstandig. Veilige plaatsen. Katten willen zich soms graag even terug trekken als het te druk wordt.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Loopt jouw kat niet alleen met jou, maar ook met je gasten mee? Dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen. Hij merkt de vreemde geuren die de gasten verspreiden op en komt even kijken wat er allemaal gebeurt. De kans is ook aanwezig dat je kat daarna zijn eigen geur weer gaat verspreiden.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn.
Zich veilig voelen
Jouw kat is geen uitzondering. Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ!
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Pasgeboren tot 8 weken
In hun eerste levensweken is het normaal om babykittens te horen huilen of miauwen om hun moeder te vertellen dat ze honger hebben of angstig zijn, aldus de Cats Protection. Kittens blijven meestal bij hun moeder tot ze 8 weken oud zijn, zodat ze kunnen zogen en behaaglijk blijven.