“Goodgoan “ is de bekendste en mooiste Twentse groet die we elkaar toewensen. Waar je ook gaat of staat; het ga je goed! De uitdrukking is ook een werkwoord: goed gáán!
In Nederland is de groet moi vooral in Groningen en Drenthe gebruikelijk. Hij is sinds het einde van de 20e eeuw ook in grote delen van Overijssel, met name in Twente (moi(n)), en in de Achterhoek populair.
Theo Hakkert van De Twentsche Courant Tubantia ging op pad in de wijk Roombeek in Enschede en in het centrum van Hengelo, en legde voorbijgangers enkele typische Twentismen voor. Want wat betekenen 'Ik doe er niks op uit' of 'ze hangen er met de benen uit' nou eigenlijk?
Sloerig in 'n rakkert
Nog zo'n uitdrukking als 'neet good te pas'. Je voelt je niet lekker, je zit niet lekker in je vel. Vaak voel je je slapjes of ben je koortsig.
Kats an de latten, in het Sallands betekenis helemaal of totaal dood en doodmoe. Ik ben vandaag Kats an de latten.
Gelukkig Nieuwjaar of geluk in 'n tuk, zoals Twentenaren dat zeggen. Vrij vertaald betekent dit het geluk in je broekzak steken. 2023 is misschien wel het jaar dat jij in Twente je geluk (her)vindt.
De knollen op hebben. Je bent ontzettend moe en wilt eigenlijk het liefste slapen.
Dit werd oorspronkelijk van een haas gezegd die zich tegoed doet aan lof van knollen – denk aan het liedje In een groen, groen, groen, groen knollen-knollenland / daar zaten twee haasjes heel parmant. Er zijn nog meer varianten met dezelfde betekenis, zoals in je tuin zijn, in je koeweide zijn, in je hof zijn.
In goed te pas zijn zit hetzelfde woord pas, maar dan in de betekenis 'goede omstandigheden'. Ook te pas zijn en wel te pas zijn kwamen voor. Deze uitdrukkingen hebben betrekking op hoe je je voelt: je bent (weer) gezond, fit en alert.
Snigge, m., slak. Snok, m., hik.
'n Tik-ei:. een ei, dat geconsumeerd wordt. Niet te verwar- ren met: knik-ei !
Haar hond heet Bössel wat kwajongen betekent in het Twents.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Een “Tuffel” is een aardappel in het Twents.
mam (v.)
Nuchtere mensen, maar o zo gastvrij, met ondertussen een paar typische Twentse gewoontes en uitspraken: Good volk komt via de achterdeureGoede mensen komen achterom en dat is echt niet alleen maar in Brabant. Het is vooral 'donders' gezellig als er iemand op de koffie komt. "Doe dat raam even los!
Met bijna 1300 stemmen is 'onmeunig' uitgeroepen tot het mooiste dialectwoord van Overijssel.
Bij Twente denk je misschien aan kleinschalig boerenlandschap met glooiende essen en kabbelende beekjes. Wist je dat je in deze regio ook uitgestrekte hoogveengebieden vindt? Twente is daarnaast ook bekend om zijn landgoederen.
Wat het wel betekent? Iemand voor de gek houden! Jonks, mooi ewes. Ik pak de paling in.
d.w.z. tegen iemand opgewassen zijn; eig.
Annastraat in Nijmegen. Klanten konden hier zelf hun muesli, groenten en granen scheppen. De naam verwijst echter niet naar het toenmalige assortiment, maar naar de uitdrukking 'in je knollentuin zijn'. Dit betekent 'op de plek zijn, waar je je fijn voelt'.
Je voelt je niet lekker. In Twente ben je dan niet goed te pas. Als je je prima voelt, ben je goed te pas.
Het Twents is een dialect van het Nedersaksisch. Nedersaksisch is één van de twee erkende streektalen in Nederland (de ander is het Limburgs). Daarnaast is het Fries al verheven tot de tweede officiële taal van Nederland.
Mijn opa zei altijd: wie neugt oe oet. Dat betekent: we nodigen je uit.