Een pretzel of zoute krakeling is een broodje of zoutje. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein.
Pretzels recept | De Notenshop. * De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
Door de populariteit in de VS denken veel mensen dat pretzels een Amerikaans product zijn, maar dit is niet zo. Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet.
Pretzel, bretzel of Brezel
Voor dit van oorsprong Duitse bakpareltje zijn er verschillende benamingen. De Amerikanen noemen het een pretzel en de Duitsers noemen het een Brezel (in het Nederlands vertaald: bretzel). We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Ze bevatten over het algemeen weinig vet en calorieën . In tegenstelling tot veel populaire snacks zoals chips of gefrituurd voedsel, worden pretzels gebakken, wat betekent dat ze aanzienlijk minder vet bevatten. Dit maakt ze de perfecte keuze voor degenen die hun snacken licht en schuldvrij willen houden en willen genieten zonder te overdrijven.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waaruit de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.
De pretzel, in het Duits bekend als "Brezel", is een soort gebakken broodproduct dat doorgaans in een kenmerkende knoopvorm wordt gedraaid . De oorsprong ervan wordt vaak toegeschreven aan Duitsland, met name aan de regio Beieren, hoewel de precieze oorsprong ervan enigszins ter discussie staat.
Ze werden gezien als een symbool van geluk, voorspoed en spirituele vervulling . De drie gaten in de traditionele pretzelvorm hebben door de jaren heen ook een religieuze betekenis gekregen. Deze worden soms gezien als representatief voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Halverwege de 19e eeuw merkte een bakker op dat pretzels die te lang waren afgekoeld hard werden, waardoor ze een duurzame en innovatieve traktatie werden . Deze harde pretzel was erg populair onder troepen van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die de lang houdbare pretzels meenamen naar de oostkust, waardoor de snack nog populairder werd.
Amerikaanse zachte pretzels bevatten doorgaans een behoorlijke hoeveelheid suiker in hun recepten en worden gegarneerd met behoorlijk wat zout. De Amerikaanse pretzel kan dus zoeter smaken. Beierse pretzels gebruiken minder suiker en vertrouwen niet op een dikke laag zout om de primaire smaken te zijn .
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Je kunt dit zeker nog steeds als een bagel beschouwen – een pretzel faux bagel, denk ik? Snijd ze doormidden en ga voor hartig met een roomkaas smeersel en wat komkommers en lox, of ga voor zoet met roomkaas, honing, walnoten en wat kaneel, of wat jam .
Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. Oorspronkelijk komen de pretzels uit Europa waar ze Brezel (Duits) of Kringlor (Zweeds) heten. In sommige steden in de Verenigde Staten kun je grote pretzels in kraampjes op straat kopen.
Pretzel komt van een Duits woord dat nu in het moderne standaard Duits gespeld wordt als Brezel . De Engelse spelling pretzel met p weerspiegelt waarschijnlijk de uitspraak van Brezel in een van de dialecten van Zuid-Duitsland.
Argumenten die ingewikkeld zijn of als zodanig worden gezien, worden in de volksmond ook wel pretzellogica genoemd, vooral in politieke contexten. Er zijn veel woordspelingen rond pretzellogica, vooral in voedselcontexten, en de uitdrukking is gebruikt voor pakkende koppen.
Een pretzel (/ˈprɛtsəl/ PRET-səl; van het Duits: Breze(l) of Bretzel, uitgesproken als [ˈbʁeːtsl̩] of [ˈbʁɛtsl̩]) is een soort gebakken deeg dat meestal in een knoopvorm wordt gevormd.
Zoals hierboven vermeld, verhoogt een hoge zoutinname de productie van pro-inflammatoire eiwitten. Het eten van voedsel met veel zout, zoals fastfood, chips en pretzels, en het toevoegen van te veel zout aan uw eten kan ontstekingen verergeren en uw risico op inflammatoire gezondheidsproblemen vergroten.
Niet voor diabetici . De meeste merken pretzels bevatten dezelfde ingrediënten: witte bloem, gist, zout, groente- en glucosestroop. Omdat ze gebakken zijn, bevatten ze niet zoveel calorieën als chips. Maar de geraffineerde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel stijgen.
Dit hangt af van het type pretzel . Harde en zachte pretzels kunnen verschillende ingrediënten bevatten, maar veel bevatten geraffineerde koolhydraten. Een gezondere optie zijn pretzels met volkoren granen. Een persoon kan het voedingslabel op het product controleren om het cholesterolgehalte te bepalen.