Een bruine, overrijpe banaan kan er misschien minder aantrekkelijk uitzien, maar hij is nog steeds erg gezond. Bruine bananen bevatten nog steeds vitaminen, mineralen en antioxidanten zoals dopamine, die kunnen helpen bij het reguleren van de stemming en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan. Lees ook: Dit is waarom u de draadjes van een banaan het beste wél kunt eten.
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
In onrijp fruit bedroeg het sucrosegehalte <1 g/100 g , in licht rijpe/rijpe bananen was dit 2,5 g/100 g, maar in overrijp fruit daalde het gehalte tot hetzelfde niveau als in onrijp fruit.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Kort daarna daalt die bloedsuikerspiegel weer.
“Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en door oplosbare vezels zoals pectine en inuline ook de LDL-cholesterol, de soort die best zo laag mogelijk blijft.Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.”
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Groene bananen kunnen wat extra voedingsstoffen en voordelen bieden die gele bananen niet bieden. Ze zijn rijk aan resistent zetmeel en pectine, die vullend zijn, de spijsvertering verbeteren en helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.”
Een banaan die bruin is geworden omdat hij overrijp is, zal je waarschijnlijk niet ziek maken . Als een banaan echter schimmel begint te krijgen, vocht loslaat of een onaangename geur heeft, is hij waarschijnlijk gaan rotten en is hij niet langer veilig om te eten.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie. Als je een banaan invriest, verwijder dan de schil en bewaar in een afgesloten bakje/plasticfolie.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Dat is op zichzelf geen probleem, aangezien bananen ook vezels, vitaminen en andere voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft om te gedijen. Maar experts zeggen dat het eten van een banaan als eerste 's ochtends, voordat je iets anders eet, je bloedsuikerspiegel kan verstoren, wat van invloed kan zijn op je energie, stemming en meer .
Bananenbrood is het perfecte ontbijtvoedsel. Het is gemakkelijk te maken, kan op elk moment van de dag geserveerd worden en zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Het bevat ook minder suiker dan veel andere gebakken producten, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen van alle leeftijden.
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken, mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen . Dit is een van de slechtste fruitcombinaties omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Onrijpe bananen zijn ideaal voor mensen die lijden aan een hoge bloedsuikerspiegel . Als u diabetes hebt maar van bananen houdt, moet u zich dus houden aan onrijpe bananen. Ze zijn ongelooflijk rijk aan probiotische bacteriën, die nodig zijn voor het behoud van de gezondheid van de darmen en dikke darm.
Welk fruit laat je liever staan? Tropische fruitsoorten zoals watermeloen, ananas, mango en banaan kunnen je bloedsuikerspiegel wél snel laten stijgen. Als je bezig bent met het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel is het verstandig om voor andere fruitsoorten te kiezen.
Rauwe bananen of bakbananen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine B6 en kalium. Ze bieden verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering, gewichtsbeheersing, hartgezondheid, ondersteuning van de stofwisseling, verbetering van de botgezondheid en antioxidantbescherming .