Dikke doei; [Nederlands] dik·ke doei zelfs. naamw. Betekenis: DAAGGGGGGG; Ik ben er klaar mee.
Doei. ` 1) tussenwerpsel waarmee men afscheid neemt van iemand of van meerdere personen; als afscheidsgroet gebruikt woord; ajuus; aju 2) tussenwerpsel waarmee men iemand of mee...
Doei was oorspronkelijk een dialectwoord, maar had toen nog de vorm doeg en in die vorm komt het voor in het Zaans dialect. En ik zeg dat met liefde en nadruk, want ik kom zelf uit de Zaanstreek. Doeg is dus van Zaanse oorsprong en het woord is opgestegen.
Dat is namelijk al eens met een afscheidsgroet gebeurd. “Doei is ook een dialectwoord. Het komt uit Noord-Hollandse dialect en werd vooral gebruikt rond Alkmaar.” "'Houdoe' staat inmiddels in de Dikke van Dale."
We zeggen 'doei' door een formele hand te schudden, elkaar drie zoenen te geven of door je zakelijke e-mail te eindigen met een slotgroet. Iedereen gebruikt zijn eigen stijl. De een kiest voor de standaard 'Met vriendelijke groet', de ander kiest voor een creatievere en informelere variant.
En toch was dat een fijne dag verder blijkbaar al in Suriname terechtgekomen. Een nog veel sterker geval is doei of doeidoei, dat als afscheidsgroet in het particuliere verkeer in Nederland zo'n dertig jaar geleden ontstond uit doeg, dat weer uit het Zaanse dialect stamt.
ciao, ciao. Ja dat is Koreaans voor "doei". Sì. È "arrivederci" in coreano.
Dutch komt van de oude benaming Duitsch of Dietsch voor het Nederlands. Het Engels heeft het woord Dutch ontleend aan het Nederlands, in een tijd dat wij onze taal zelf nog met Duitsch of Dietsch aanduidden – waarschijnlijk in de late Middeleeuwen.
Het woord 'Dutch komt' uit een tijd waarin wij de Nederlandse taal Duitsch of Dietsch noemden. Dit was waarschijnlijk in de late middeleeuwen. Deze periode was van het jaar 1270 tot 1500. De Engelsen hebben uiteindelijk het woord Duits als uitgangspunt gekozen.
De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland. Holland was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt.
Double Dutch is een vorm van touwtjespringen. Bij Double Dutch heb je twee draaiers die twee touwen tegen elkaar in ronddraaien. In de touwen bevinden zich één of meerdere springers. De naam werd aan deze vorm van touwtjespringen gegeven in de Verenigde Staten.
hallo!, hoi! dag!
sorry (interjection): mi scusi(en) expression of regret or sorrow., scusa(en) expression of regret or sorrow., scusi(en) expression of regret or sorrow., spiacente(en) expression of regret or sorrow., spiacenti.
Ciao! Hoi, hoe gaat het? Ciao, come stai?
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
De Aucaners of Ndyuka (Nederlands voorheen ook Djoeka en Djuka), ook wel Okanisi, is een groep Surinaamse marrons. Het zijn afstammelingen van Afrikanen die vanaf de zeventiende eeuw door de Nederlanders per slavenschip naar Suriname werden gebracht om verkocht te worden aan slavenhouders.
Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan.
De 'maar' sorry
Dit achteloos gebruikte voegwoord haalt de hele verontschuldiging onderuit. Wat erna komt is meestal een rechtvaardiging, een uitvlucht of kritiek. Je zegt daarmee in feite: 'gezien de situatie is mijn onbeschoftheid, het feit dat ik te laat ben of mijn sarcastische toon volkomen begrijpelijk.
Gevolgen van te vaak sorry zeggen
Als je te vaak sorry zegt, verliest het woord zijn waarde en betekenis. Je komt minder geloofwaardig over en verliest het respect van de ander. Je haalt jezelf omlaag en maakt dat wat je zegt en doet kleiner en minder belangrijk. Je ondermijnt jezelf en creëert zo een zwakke houding.
Come stai? - Che piacere vederti! Alan, hoe gaat het met je? - Goed. Ciao, Alan, come stai?
koe (zn): vacca.
Buon pomeriggio... e grazie di essere venuti. Goedemiddag, en bedankt voor het winkelen bij ons. Buon pomeriggio e grazie per i vostri acquisti.
Dutch courage betekent dat je moedig handelt na alcoholgebruik. Going Dutch of Dutch treat betekent dat iedereen voor zichzelf betaalt/de rekening split. Double Dutch betekent onduidelijk of onzinnig. Een Dutch uncle is een persoon die recht voor zijn raap spreekt.
Parijs - Von Dutch, onderdeel van Royer Group, was een succesvol modemerk in de jaren 2000 en maakte een grote comeback in 2020 met de lancering van Von Dutch Paris in Amerika, een kleding- en accessoirelijn die in 2023 neerstrijkt op de Franse markt.