De oorzaken van minder en niet eten bij de kat zijn zeer divers. Zo kan er een ziekte (niesziekte, nierfalen, schildklieraandoening, alvleesklierontsteking, suikerziekte of een maag- en/of darmontsteking) spelen of het komt door een voerwisseling, stress (andere kat er bij gekomen), heimwee of een slecht gebit.
BELANGRIJK: Wanneer je kat écht niet wil eten, kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen (leververvetting). Zorg er daarom voor dat je kat elke dag wat eet en laat het dier nooit vasten; heeft jouw kat langer dan 24 uur niets gegeten, neem dan contact op met de dierenarts.
Maak brokken nat met warm water of verhit natvoeding kort: dit versterkt de geur van de voeding en er net voor zorgen dat uw kat het wel wil eten. Verander van voer smaak: als uw kat erg kieskeurig is kan een wisseling van smaak helpen.
Je kat eet niet (meer)
Een kat kan meerdere redenen hebben waarom ze ineens stopt met eten. De fabrikant kan de samenstelling van het voer gewijzigd hebben (“Verbeterde smaak!”), de kat kan gewoon een dagje geen zin hebben of last hebben van de warmte. Stress kan eveneens een reden zijn.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
U kunt zien dat uw kat misselijk is als uw kat: veel minder en/of veel langzamer eet dan normaal. knarsetandt. kat kwijlt.
➔ Sondevoeding kan worden gestopt als 75% van de RER door zelfstandige inname wordt bereikt.
Het gedrag van een zieke kat
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Je dierenarts heeft je verteld dat je je kat moet gaan dwangvoeren omdat je harige vriendje zelf niet kan of wil eten. De uitleg klinkt heel simpel; “gewoon met een spuit in zijn of haar bekje”. Als het niet lukt, dan moet je maar weer terugkomen.
voer of speciale paté op de poot van de kat. Deze zal zich schoon willen wassen en daarmee dus het voedsel oplikken waar door ze in contact komen met de smaak van het voedsel waardoor de kat mogelijk zelf gaat eten. kip of gekookte vis, pate, natvoer, droogvoer etc. Laat uw kat kiezen.
Gekookte kipfilet (bij voorkeur gekookt) is heerlijk om aan je kat te voeren! Het is het magerste deel van de kip, dus het geeft je kat veel eiwitten zonder al te veel vet.
Verandering in gedrag
Uw kat laat zich bijvoorbeeld niet meer graag aanraken of komt juist ineens heel erg vaak om aandacht vragen. Uw kat kan bijvoorbeeld ook ineens defensief worden, oftewel ruzie zoeken met andere huisdieren. Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Meer slapen dan normaal of op andere plekken, terwijl ze anders actief zijn. Maar ook minder slapen dan u van uw kat gewend bent, onvermogen om zich te ontspannen en lekker te slapen, kan een teken van ziekte zijn.
Buitenkatten kunnen misschien iets langer overleven zonder water te drinken dan hun tegenhangers binnenshuis, omdat ze vocht krijgen van de prooi die ze vangen. Als algemene regel geldt echter dat geen enkele kat langer dan 3 tot 4 dagen zonder water kan voordat orgaanfalen optreedt.
Wanneer je bijvoorbeeld een kieskeurige kat hebt, kun je het beste kiezen voor natvoer. Dit komt doordat natvoer vaak een sterkere smaak en geur heeft wat sneller aanzet tot eten. Wanneer je kat gevoelig is voor het krijgen van blaasstenen is het ook aan te raden om natvoer te geven.
Een kat van 4 kg heeft 1058 kJ oftewel 1,058 MJ per dag nodig. Dat is net berekend bij de energiebehoefte. Een gemiddeld droog kattenvoer bevat 15 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag.
Medicijnen als Emeprid® (Primperid®, metoclopramide, Metocloral®) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken. Dit soort middelen moet alleen worden gebruikt als blijkt, dat verder ingrijpen niet nodig is.
Dit gedrag wordt over het algemeen aangeleerd en is dus niet aangeboren. U denkt misschien dat uw kat variatie in haar voeding wil of moet hebben, maar in feite eet ze gedurende haar hele leven graag dezelfde dagelijkse voeding, mits het een voedzame maaltijd is.
Konijnen die niet willen eten, en katten die hun zinnen hebben gezet op niet-eetbare spulletjes. Ook onze huisdieren kunnen geteisterd worden door een eetstoornis. Bij een eetstoornis denken we al snel aan onze eigen soort: de mens.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Paracetamol is voor mensen in de voorgeschreven dosering niet schadelijk. Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Paracetamol is zeer giftig voor katten!