Vaak schenken mensen mousserende wijn zoals champagne of prosecco uit in flutes en dan het liefst helemaal tot de rand vol. Het kan tijdens een feestje een vrolijk effect geven om flutes te presenteren. Zelf drink ik mousserende wijn liefst in een gewoon witte wijnglas en nooit in een flute.
Prosecco bewaren en drinken
- Na het openen, verzegelen en koelen tot drie dagen. - Serveer prosecco licht gekoeld op een temperatuur van 7,5°C tot 10°C. - Serveer prosecco in een tulpvormig Champagneglas.
Tulpvormige flûte
Prosecco, Rose, etc. Dit glas is wijder, waardoor de fruitige aroma's meer behouden blijven. Dit glas is daarom geschikt voor wat fruitige, meer aromatische mousserende wijnen.
- Kies voor het opdienen van cava fijne, doorzichtige en tulpvormige glazen, zodat de feestelijke, lichte bubbeltjes mooi zichtbaar zijn. Lange en nauwe glazen behouden de aroma's bovendien het best. - Bij het opdienen houd je de fles lichtjes schuin, zodat het glas zich langs de zijkant vult, tot ongeveer twee derde.
De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter. Zowel wijn als champagneglazen (Frans: flûte/coupe à Champagne) zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Cava kan je best - zoals alle schuimwijnen - niet te koud serveren. Rond de 6 à 8 graden is ideaal. Schuimwijn wordt al vaak heel vroeg in de ijsemmer geplaatst, waardoor hij afkoelt tot 1 of 2 graden. De beste manier is om de fles te koelen in de koelkast.
Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter. Een glas vul je meestal niet helemaal tot aan de rand, dus dat betekent dat je zelfs nog wat cava overhoudt voor een (klein) zesde glas.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Een mousserende wijn als champagne of cava, schenk je in een hoog, smal wijnglas, flûte genoemd. Het glas maakt de mousse (de bubbels) goed zichtbaar en zorgt dat ze ook zo lang mogelijk in het wijnglas blijven. Drink je een zoete mousserende wijn dan heeft een breed laag glas de voorkeur.
Wij hanteren de vuistregel 6 glazen uit een fles. Rode wijn schenk je tot net onder de boling. Je moet rode wijn kunnen draaien zonder dat het eruit klotst. Witte wijn en rosé schenk je juist net boven de bolling.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
De Spaanse Cava is hierdoor uitstekend te combineren met talloze tapasgerechten, waaronder o.a. : croquetas, gamba's, chipirones (inktvis), serranoham, maar ook diverse andere gefrituurde tapas.
De prijs begint rond de 20 euro, maar kan oplopen tot duizenden euro's. Wil je een mousserende wijn voor rond de 10 euro? Kies dan voor een cava. Deze is een stuk goedkoper dan champagne, maar heeft wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.