Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium.
Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke, soepele spieren. Als je sport vraag je veel van je spieren waardoor het belangrijk is om ze goed te onderhouden. Zorg er daarom voor dat je genoeg magnesium binnen krijgt voordat je gaat sporten via de voeding! Een bron van magnesium en calcium is bijvoorbeeld spinazie.
Sporters. Sporten heeft invloed op de magnesiumwaarde in het lichaam. Het hangt er wel vanaf welke sport iemand beoefent: vooral wanneer iemand langdurig en regelmatig sport daalt de magnesiumwaarde. Het lijf heeft namelijk meer magnesium nodig, omdat de spieren daarom vragen.
Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren, spierkrampen en trillingen krijgen.
Magnesium dosering sporters
De dagelijkse behoefte aan magnesium bedraagt 300 milligram voor vrouwen en bij mannen ligt de magnesium behoefte tussen de 300 mg tot 350 mg. Deze hoeveelheden magnesium zijn in principe te halen uit de dagelijkse voeding.
Onder sporters is magnesium citraat een veel gebruikt supplement. Dit komt grotendeels omdat sportievelingen citraat als de beste vorm zien: onterecht! Magnesium citraat is een vorm gebonden aan citroenzuur, wat evenals appelzuur van belang is binnen de citroenzuurcyclus.
De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere mineralen- en vitaminesupplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Bij een magnesiumtekort zijn stijve spieren en krampen het gevolg. Ook leidt een tekort tot vermoeidheid, wat ten koste kan gaan van prestaties tijdens krachttraining. 3. (Kracht)sporters hebben meer magnesium nodig dan niet-actieve mensen, die dagelijks 300 tot 400 milligram van het mineraal moeten binnenkrijgen.
Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium. Vitamine D kun je het beste slikken tijdens maaltijd, omdat het vet uit de maaltijd zorgt dat vitamine D wat beter wordt opgenomen.
De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten. Het vrijmaken van energie uit voeding. De vorming van gezonde tanden en botten. Verhoogde weerstand tegen spanning en stress.
Een essentieel mineraal is magnesium. Dit mineraal heeft vele voordelen voor hardlopers. Maar ook mogen de valkuilen niet vergeten worden. Combinatie van magnesium citraat, magnesium bisglycinaat en magnesium malaat.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium malaat is vooral goed voor je spieren en energieniveau. Het is een verbinding van magnesium en appelzuur.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Magnesium bij stress
Voor iedereen is die plek anders, maar feit is dat je spieren meer aangespannen zijn in periodes van stress, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress.
Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden. Zwangere vrouwen en sporters wordt daarom geadviseerd magnesiumsupplementen te nemen, zo voorkomen ze een tekort en spierkramp.
Naast de ontspanning van de spieren, draagt magnesium ook bij stressvermindering en ondersteunt het het hart te ontspannen. Dit helpt dan ook weer de bloedvaten te ontspannen, wat resulteert in een verlaging van de bloeddruk.