De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig. Wie de passiebloem wil gebruiken moet daarom zeker zijn dat deze niet giftig is.
Zowel de Passiflora edulis als Passiflora caerulea maken vruchten die eetbaar zijn. Toch zitten er verschillen tussen de twee. De Passiflora edulis is de welbekende passievrucht met de paarse vruchten die je ook in de supermarkt zal vinden. Deze hebben heerlijk zoete smaak en zijn geschikt allerlei zoete lekkernijen.
Deze passiebloem is een klimplant met mooie paarsblauwe bloemen, de kelk en kroon van de bloem zijn wit. De bloeitijd is van juli tot eind september en houdt van een standplaats in de volle zon. Deze plant kan ook vruchten krijgen, deze zijn niet giftig en eetbaar. Zodra de vrucht eraf valt is deze eetbaar.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
Bij aankoop hoort de passievrucht een onbeschadigde, gladde, glanzende schil te hebben. Koop de vruchten die nog niet heel rimpelig zijn en zwaar voor hun grootte aanvoelen. Een rijpe passievrucht is namelijk helemaal rimpelig aan de buitenkant. Je moet hem dan snel opeten om uitdroging te voorkomen.
Werking passiebloem
Deze bloem wordt, vanwege haar rustgevende eigenschappen, sinds oudsher gebruikt bij stress en rusteloosheid. Passiebloem helpt ook om sneller in slaap te vallen*.
De werkzame stoffen van passiebloem zitten in de bloemen, bladeren en de stam van de plant. De gedroogde passiebloem is te gebruiken als thee in de pure vorm of als extract. Daarnaast is het ook verkrijgbaar als tinctuur, waarvan je een aantal druppeltjes onder je tong plaatst.
De passievrucht is een klimplant waarvan de uitlopers tot 10 meter lang kunnen groeien. De passievrucht is niet erg winterhard in het Nederlandse klimaat. De eerste jaren is het daarom verstandig om de plant in de winter goed toe te dekken. De plant staat het liefst zo warm en zonnig mogelijk.
Het snoeien van de Passiebloem (Passiflora) kan het beste gebeuren in april, voordat hij weer buiten gezet wordt. In Nederland worden voornamelijk twee soorten aangeboden. Passiflora caerulea met blauwwitte bloemen is een sierstruik.
In de zomer bloeit de passiebloem met zijn typische bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag maar doordat de planten zó rijk bloeien zijn er toch veel bloemen in de plant aanwezig.
De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig smaak. De plant kan het beste vermeerderd worden door stekken, omdat zaad genetisch onzuivere planten oplevert.
Ja, de passiebloem kun je zelf stekken. Knip de bovenkant van een rank af (kopstek). De passiebloem stek moet ongeveer 10-15 cm lang zijn. Laat twee of drie bladeren aan de top zitten en haal het blad dat lager zit er helemaal af.
Soorten passiebloem
Deze klimplant is in veel verschillende kleuren te verkrijgen, zoals de blauwe passiebloem (Passiflora caerulea), de roze (Passiflora victoria) en de witte (Passiflora Constance Elliott). Na de bloei vormt de passiebloem zijn vruchten.
Er zijn van dit homeopathisch geneesmiddel geen bijwerkingen bekend.
Tropische soorten hebben het graag warmer en kunnen overwinteren bij ongeveer 18 ° C. Ze worden slechts matig gegoten, afhankelijk van wat de vochttest met de vinger zegt. Bemesting wordt tot het begin van het voorjaar vermeden. Overwintering van de passiebloemen vindt plaats vanaf april na de laatste nachtvorst.
Gemiddeld genomen leven Passiflora's in de tuin zo'n 5 jaar. In die tijd heeft uw plant duizenden bloemen gehad. Het is een goed idee om elk jaar wat stekken te maken en die u binnenshuis te overwinteren.
Maracuja is het zusje van de passievrucht. Deze vrucht is geelgroen. Het vruchtvlees bestaat voornamelijk uit pitjes waaromheen een geleiachtig vruchtvlees zit.
Geef de passiebloem een plekje in de volle zon. Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
Gebruik Passiebloem
Voeg 2 gram toe aan kokend heet water. (Ongeveer 150ml) Laat dit vervolgens een half uur trekken. Drink niet meer dan 4 koppen thee per dag.
Passiebloem of passiekruid heeft een ontspannend en kalmerend effect. Het is een populaire remedie tegen stress en rusteloosheid. Onze passiebloem is puur en zuiver. Om passiebloem thee te maken doe je 1 theelepel passiebloem in een kop heet water en laat je dit 10 minuten trekken.
Snoeien van Passiflora's die als kuipplant worden gehouden kan het beste worden gedaan voordat ze eind september naar binnen worden gehaald. Hierbij worden bij voorkeur de oude reeds houtige takken weggesnoeid en de jonge groene takken aan de plant gelaten.
De rustgevende kruiden passiebloem, citroenmelisse en valeriaan geven Passiflora complex forte zijn rustgevende en ontspannende invloed. Vooral aanbevolen in stressvolle periodes, zoals bij examens, plankenkoorts, bezoek aan tandarts. Vandaag de dag is 1 op de 3 volwassenen elke week gestrest.
In tegenstelling tot valeriaan werkt de passiebloem niet verslavend. Samenstelling per tablet: 500 mg Passiebloem-extract (Passiflora incarnata), ratio: 10:1.
Passiebloem (Passiflora incarnata) komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en helpt om kalmte, rust en slaap op te wekken*. Studies2 tonen aan dat de slaapkwaliteit ondersteund wordt na 2 weken.