De Nederlandse uitdrukking iemand de ogen uitsteken betekent 'iemand jaloers maken'.
Onder een uitdrukking wordt een vaste combinatie van woorden verstaan waarmee meestal indirect een situatie wordt benoemd. Een uitdrukking kan zijn: een staande uitdrukking: een standaardformulering die in bepaalde situaties telkens terugkeert.
iemand met schele ogen aankijken ('jaloers zijn') dat geeft schele ogen ('dat veroorzaakt jaloezie'; ook wel: dat geeft scheve ogen) scheel kijken van de honger ('veel honger hebben')
Ook ontstaan moderne spreekwoorden op basis van bewust bedachte persoonlijke wijsheden en uitingen over de beproevingen van het leven, zoals bepaalde lijfspreuken, motto's en stelregels. Bovendien komt het voor dat bestaande spreekwoorden expres worden aangepast, waardoor de betekenis anders wordt.
Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.Lachen als een boer met kiespijn - Meelachen terwijl je eigenlijk niet echt moet lachen.
Dat zijn vaste combinaties van woorden die iets anders betekenen dan dat je op basis van de woorden zou verwachten – ze hebben een figuurlijke betekenis.
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
Zo glad als een aal (paling); hij is geslepen, uitgekookt.
Spreekwoorden zijn vaste, hele zinnen.Gezegden zijn korte, vaste woordgroepen zonder werkwoord. Zegswijzen zijn korte, vaste woordgroepen met een werkwoord. Uitdrukkingen zijn alle gezegden en zegswijzen bij elkaar.
Literally this phrase says: “You have (a) no, (a) yes you can get”. You use it to say that you can only benefit from trying something because when it fails, you are back to where you were before trying.
Als je niet wilt dat anderen weten hoe je je voelt, dan zal je oogcontact proberen te vermijden. Omdat onze emoties en gevoelens zichtbaar zijn in onze ogen, kan oogcontact heel kwetsbaar aanvoelen. Door het hebben van oogcontact geef je iemand namelijk toegang tot je innerlijke wereld.
Iemand te lang aankijken kan als nogal dwingend worden ervaren. Iemand die je niet kent recht aankijken, zoals in de trein, hoort eigenlijk ook niet. Tijdens een gesprek is het wel de bedoeling om de ander aan te kijken. Het oogcontact is dan een belangrijk deel van de communicatie tussen mensen.
Vaak komt scheelzien op latere leeftijd door een slechter functionerende of uitgevallen hersenzenuw.
De ene hand wast de andere.
De beide partijen helpen elkaar wederzijds.
huis woont, moet niet met stenen gooien meestal: wie zelf aan kritiek blootstaat, kan maar beter geen kritiek op anderen uiten.
d.i. hem licht berispen, hetzelfde als 'iemand op de kneukels kloppen, hem wederhouden en straffen, wanneer hy zich te veel aanmatigt, of zyne handen te verre wil uitsteken' (Tuinman II, 148; Joos, 73) of iemand op den duim kloppen (Hooft, Tacitus Jaarb.
Zonder toezicht doet men waar men zin in heeft.
In het taalgebruik nemen uitdrukkingen en spreekwoorden een belangrijke plaats in. Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Appeltje-eitje.
, oftewel 'een makkie'. Appeltje-eitje is een relatief jonge uitdrukking: in 2005 nam Van Dale de uitdrukking voor het eerst op. De uitgebreide versie van 'Dat is een eitje!'is waarschijnlijk ontstaan door de uitdrukking 'voor een appel en een ei' (= voor weinig geld), die al in de 18e eeuw bestond.
Het gevaar niet onder ogen willen zien. Zo grijs als een duif. Grijs haar hebben. Dat is een onnozele duif.
7. Haas / Hazen (Pacer) Een haas - ook wel pacer genoemd - is in de hardloopwereld geen pluizig huisdier met lange voortanden, maar is iemand die jou en andere lopers bij een evenement begeleidt om makkelijk een gelijkmatig tempo aan te kunnen aanhouden.
'Al te goed is buurmans gek' kun je gebruiken om uit te drukken dat je niet té aardig moet zijn, omdat er altijd mensen zijn die daar misbruik van maken. Tegenwoordig zouden we zeggen: 'Het is mooi om af en toe iets voor een ander te doen, maar bewaak je grenzen!
Als je boter op je hoofd hebt, is bedoeld dat je wel veel aanmerkingen op anderen hebt, maar zelf ook bepaald niet onschuldig bent. Jouzelf valt dus ook het een en ander te verwijten. Boter op je hoofd hebben is waarschijnlijk ontstaan uit het spreekwoord 'Wie boter op zijn hoofd heeft, moet niet in de zon lopen.
Over de brug komen is een uitdrukking die zoveel betekent als 'na lang aarzelen er voor uitkomen wat je wilt of wat je vindt', maar ook 'betalen wat men schuldig is'.
De uitdrukking 'de vis wordt duur betaald' is afkomstig uit het toneelstuk Op hoop van zegen van Herman Heijermans. De zin wordt hierin uitgesproken door twee vissersvrouwen, Truus en Kniertje. De twee bedoelen niet dat de vis veel geld kost, maar doelen op de mensenlevens die de visvangst kost.