De kleuren die worden gebruikt in landenvlaggen hebben diepe symbolische betekenissen en vertegenwoordigen vaak de waarden en geschiedenis van een land. Rood staat voor moed, wit voor vrede, blauw voor vrijheid, geel/goud voor voorspoed en groen voor vruchtbaarheid.
De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
Symbool voor racisme
Kolonisten introduceerden het 'Oranje, Blanje, Bleu' in Zuid-Afrika, toen zij in de zeventiende eeuw een kolonie stichtten aan de Kaap de Goede Hoop. In 1928 werd de Prinsenvlag officieel aangenomen als Zuid-Afrikaans staatssymbool.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
In 1775 besloten de opstandige provincies, de United Colonies, tot het voeren van één gezamenlijke vlag. Dit werd de zogenaamde Grand Union Flag met dertien strepen en linksboven in een vierkant de Union Jack. Die vlag was tamelijk eenvoudig te maken door op de Britse rode marinevlag een aantal witte strepen te naaien.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
De oudste vlag is de vlag van Denemarken, een Scandinavisch land met een rijke geschiedenis. De Deense vlag, ook wel de “Dannebrog” genoemd, is al sinds de middeleeuwen in gebruik.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Wie precies de vlag heeft bedacht is niet officieel bekend. Onder de heerschappij van Napoleon Bonaparte werden de Nederlanden tijdelijk ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werd de Nederlandse vlag iets veranderd, waarbij de kleur oranje werd vervangen door rood om te voldoen aan de Franse eisen.
Alleen in ons land worden wimpels op nationale schaal gebruikt. Deze traditie kent zijn oorsprong bij het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse bezetting werd er gezocht naar een manier om de kleur van onafhankelijkheid te herintroduceren in de Nederlandse vlaggenmasten.
Nederlandse en Franse vlag
Wist je dat de Franse vlag de oudste nationale vlag van de wereld is dat drie kleuren gebruikt?
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
De betekenis van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De oranje wimpel is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven - met het koninklijk huis te visualiseren. Dat het vorstenhuis Oranje heet, komt hier even goed uit. Het maakt Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag bij enkele zorgvuldig geselecteerde gelegenheden verbouwt.
De Verenigde Staten (Engels: United States of America) is een groot land in Noord-Amerika. Het land bestaat uit 50 staten, een federaal district en verschillende territoria. Het belangrijkste deel van de VS zijn de 48 zogenaamde "contiguous states" (aaneengesloten staten), dit zijn alle staten behalve Alaska en Hawaii.
Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
De vlag wordt meestal de Stars and Stripes (Sterren en Strepen) of star spangled banner (met sterren besprenkelde banier) genoemd.
De vlag van Nepal is een van de meest unieke vlaggen ter wereld vanwege zijn ongewone vorm. In plaats van de traditionele rechthoekige vorm heeft de vlag van Nepal twee driehoeken die op elkaar zijn gestapeld. De vlag is rood met een blauwe bovenste driehoek en een witte onderste driehoek.
Met zijn afmetingen van 250 x 425 meter is deze vlag in het Guinness Book of Records opgenomen als grootste vlag ter wereld. Hierbij zij opgemerkt dat er op gezette tijden een speciale ploeg uit Turkije naar Cyprus gaat om de vlag met speciale chemische verf te onderhouden.
Officieel staat de verhouding niet vastgelegd in een wet, maar vaak wordt de Duitse vlag aangehouden. Dit is namelijk het makkelijkste om te maken. De Streifenflagge bestaat twee even hoge, verticale banen. De witte baan is boven en de blauwe baan beneden.