1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso.
Een kopje Matcha Latte bevat ongeveer 70 mg cafeïne en een kopje koffie heeft ongeveer 150 mg cafeïne.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
Het bevat vele goede en gezonde stoffen, zoals antioxidanten, catechinen (EGCg), vitaminen (A, B-complex, C, E en K), mineralen (selenium, chroom, zink en magnesium), tannines, theïne en vrije aminozuren, zoals L-theanine. Het dagelijks drinken van matcha of andere hoogwaardige groene thee draagt bij aan de gezondheid.
Drink geen Matcha thee op een lege maag
Je kunt het beste geen Matcha thee drinken als je een nuchtere of lege maag hebt. Matcha zit boordevol tannines die de zuurgraad van de maag kunnen verhogen. Als je hier gevoelig voor bent kan dat leiden tot maagpijn, constipatie, misselijkheid of in een extreem geval braken.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
De voornaamste bijwerking is dat je net als bij koffie een cafeïne dip zou kunnen krijgen. Na te veel Matcha drinken kan je je wat futloos voelen, maar dit is wel veel minder sterk dan bij koffie. Daarnaast kan het effect hebben op je spijsvertering waarover je in de volgende alinea meer kunt lezen.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
Voeg een half kopje water (70-75 ml) toe. Vermijd kokend water omdat dit de structuur en daarmee de delicate smaak van de Matcha aantast. Water van 75-80 C is optimaal.
Matcha thee maken kan je elke dag doen. Ook al wordt dit groene theepoeder meestal bewaard voor bijzondere momenten. Elke dag matcha thee drinken optimaliseert je productiviteit, helpt bij de spijsvertering en is goed voor een evenwichtige darmflora.
Is Matcha goed voor je huid? Matcha is een bron van anti-oxidanten die kunnen beschermen tegen: vroegtijdige huidveroudering, UV-schade, roodheid, irritatie en een vettige huid. Studies tonen aan dat Matcha de kans op huidkanker verkleint en het effectief is in het bestrijden van acne.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Matcha thee bevat er namelijk zeer weinig – 1 gram bevat slechts zo'n 3 calorieën (1).
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Matcha, afkomstig van de Camellia Sinensis plant, is een groene thee die gemaakt wordt van gestoomde en gedroogde theeblaadjes, die gemalen worden met een speciale granieten molensteen tot een fijn poeder.
Matcha vs. Yerba Mate: wat is het? Matcha is een poeder gemaakt van fijngemalen groene theebladeren en yerba mate is de gedroogde, geplette bladeren en twijgen van de regenwoudhulstboom.
De geur van goede Matcha komt door de combinatie van de vele aminozuren, en door het bedekt laten groeien van de theeplant in de schaduw. Matcha van minder goede kwaliteit ruikt vaak sterk planterig en soms zelfs rokerig. En mist de aangename ondertonen die wel voorkomen in Matcha van betere kwaliteit.
Een ongeopende verpakking Matcha poeder blijft ongeveer 10 maanden goed met behoud van kleur, geur en smaak. Na het openen van de verpakking dient deze binnen 4 weken geconsumeerd te worden. Na deze tijd zal de kwaliteit van de Matcha minder worden, maar is deze wel nog bruikbaar.