WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd.
De échte, originele Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name. Dat noemen ze officieel 'Schnitzel Wiener Art', maar vaak staat 'ie ook gewoon op de menukaart als Wienerschnitzel.
De Wiener Schnitzel is misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken.
Cotoletta alla Milanese
Wij kennen cotoletta alle Milanese als de Wiener schnitzel.
Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten. Na het eten volgt nog een Oostenrijks, meestal zoet nagerecht.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
Kant en klare schnitzels kun je kopen bij zowel de slager als in de supermarkt. Meestal zijn ze gepaneerd en dus klaar om te bakken, soms kun je ook ongepaneerde schnitzels kopen.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik.
Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel.
3 minuten frituren is voldoende. Halverwege de baktijd omkeren.
Welk vlees wordt gebruikt voor schnitzel? Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Een kalfslapje wordt ook wel escalope genoemd. Het is een lekker stukje mager vlees dat snel gebakken kan worden.
Je kunt zowel de bereide als onbereide schnitzel in koelkast bewaren gedurende maximaal 2 dagen. Consumeer de schnitzel in elk geval niet meer na de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Schnitzels moet je niet bakken maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren.
Verwarm je airfryer eventueel voor op 180 graden. Spray de schnitzels in met wat olie en bak ze 10 minuten op 180 graden. Heel dunnen schnitzels zijn waarschijnlijk eerder klaar, na een minuut of 8. De paneerlaag wordt lekker krokant, het vlees van de schnitzel wordt mals en blijft toch sappig.
Zet de pan op hoog vuur en laat (genoeg) boter bruin van kleur worden. Voeg daarna de schnitzels toe aan de pan en bak ze om en om mooi goudbruin in 5 tot 7 minuten.
Welk vlees je ook kiest, je zult deze plat moeten slaan. Je kunt dit het beste doen door het vlees tussen twee laagjes vershoudfolie te leggen en met een zwaar plat voorwerp (bv. een pan) gelijkmatig plat te slaan. Maak het vlees niet té plat.
Een varkensschnitzel is een dun lapje vlees, dat is platgeslagen. Het is afkomstig van de varkensham of fricandeau. Schnitzels zijn 'met de draad mee' van een stuk fricandeau gesneden, hierdoor trekt het vlees tijdens de bereiding niet krom.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.