Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed.
Als zwangere vrouw hoef je niet opeens grote hoeveelheden meer water te drinken. Een beetje extra is vaak genoeg. Voor veel zwangere vrouwen komt dit neer op 1,5 tot 2,5 liter water per dag. Als je voldoende groente en fruit eet, zit je al helemaal goed.
Vocht speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Het vocht in je lichaam bevordert je spijsvertering, voert afvalstoffen af en regelt de lichaamstemperatuur en het vochtgehalte in je huid. Zorg er daarom voor dat je voldoende blijft drinken.
Teveel drinken in je zwangerschap is ook niet goed. Als meer dan 3 liter te drinkt, kan je 'afwateringssysteem' namelijk overbelast raken. Mineralen die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren worden dan ook meegenomen.
Er is een ruime keuze aan water die zich aanbiedt, maar de ideale keuze is die van een laag gemineraliseerd water. Evian® natuurlijk mineraalwater heeft bijvoorbeeld bij 180°C een mineraalzoutgehalte van 345mg/l (berekend als droogrest), wat inhoudt. Dat het een laag mineralengehalte heeft.
Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico's al hoger. Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken.
Drink ook geen andere dranken met cafeïne, zoals cola en energiedrankjes. Te veel cafeïne geeft kans dat je baby klein is bij de geboorte. Je kunt wel koffie zonder cafeïne drinken.
Cola bevat cafeïne. Als je zwanger bent is het verstandig om niet veel cafeïne (maximaal 200 mg per dag) binnen te krijgen. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen.
Thee met cafeïne wordt tijdens de zwangerschap sterk afgeraden, echter verschilt het aantal milligram cafeïne per theesoort. Zwarte en groene thee bevatten de meeste cafeïne en zijn daarom eigenlijk een no go tijdens de zwangerschap.
Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 kopje per dag of 1 andere cafeïnehoudende drank per dag, zo adviseert het Voedingscentrum.
Voldoende drinken
Maar juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Zorg dat je altijd een flesje drinken bij je hebt. Koolzuurhoudende dranken kunnen goed helpen tegen je ochtendmisselijkheid. Denk bijvoorbeeld aan Spa Rood.
Ook is de nierdoorstroming versterkt, waardoor je meer dorst hebt, meer drinkt en dus meer plast. Verder moet je door de invloed van de hormonen ook meer plassen. Na vier maanden, groeit je baarmoeder naar boven en drukt deze minder op de blaas. Soms zie je dat je hierdoor weer minder vaak hoeft te plassen.
Het is misschien heel verleidelijk, maar een koude douche nemen is niet verstandig. Bij een koude douche vernauwen je bloedvaten en hierdoor kan je lichaam de warmte minder goed kwijt. Je kunt daarom beter een lauwe douche nemen.
Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo'n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten.Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Een ander vrij heftig kruid waar je tijdens de zwangerschap beter niet mee overdrijft is pepermunt. Ook anijs en venkel bevatten stoffen die de prille spijsvertering van de baby niet goed kan verwerken. Er zijn kruideninfusies die net extra goed voor je zijn tijdens de zwangerschap.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Honing. Honing eten is niet schadelijk voor je ongeboren baby en mag je dus eten tijdens je zwangerschap. Infantiel Botulisme komt alleen bij kinderen voor als de honing besmet is met botulismebacterie. In de darmen van de zwangere vrouw kunnen de sporen van de bacterie niet overleven.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.
Theesoorten die geen theïne bevatten zijn rooibosthee en kruidenthee. Deze dranken kun je daarom onbeperkt drinken tijdens de 9 maanden dat je je baby draagt.
Tips bij zwangerschapsmisselijkheid:
Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Tijdens de zwangerschap heb je iets meer calcium nodig, maar liters melk drinken is absoluut niet nodig! Bij gebruik van dagelijks 2 tot 3 glazen melk en 1 tot 2 plakken kaas, krijg je voldoende calcium. In plaats van gewone melk kan ook gekozen worden voor karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt of vla.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos. Je baby wil de hele dag zuigen maar bij het aanleggen valt hij in slaap.