Handbagage. Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Bij de security check kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. Daarvoor controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen.
Deze 100%-controles worden uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee en de Douane vanuit de drie betrokken ministeries: het Ministerie van Veiligheid en Justitie (namens het Openbaar Ministerie), het Ministerie van Financiën (namens de Belastingdienst/Douane) en het Ministerie van Defensie (namens de Koninklijke ...
Je kunt handbagage afgeven bij de check-in balie. Zo heb jij je handen vrij en ga je sneller door de controle. Stop dan wel je waardevolle spullen zoals documenten, elektronica, batterijen en medicijnen in je accessoire, zodat je die aan boord hebt. Je haalt je handbagage na je vlucht weer op bij de bagageband.
Wat gebeurt er als mijn handbagage te groot of te zwaar is? Je handbagage wordt gecontroleerd aan de incheckbalie of aan de gate. Als je bagage te groot of te zwaar is, moet je een toeslag betalen. Als je deze toeslag niet kunt betalen, dan word je niet toegelaten aan boord van je vlucht.
Je handbagage wordt doorgaans bij het inchecken gecontroleerd op afmeting en gewicht. Dit gebeurt doorgaans niet als je incheckt bij een automaat, via de app of als je de boardingpass thuis al hebt geprint.
Wordt handbagage gewogen? Het kan voorkomen dat je handbagage gewogen wordt, maar het komt vaker voor dat het formaat gecontroleerd wordt. Wij raden je aan om er altijd voor te zorgen dat de afmetingen en het formaat van je tas voldoen aan de handbagage regels van de luchtvaartmaatschappij.
Voor handbagage koffers geldt een maximale afmeting van 55 cm x 40 cm x 20 cm en een maximaal gewicht van 10 kilogram. Je accessoire – bijvoorbeeld een handtas, laptoptas of kleiner koffertje – mag niet groter zijn dan 35 cm x 20 cm x 20 cm.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.
Alle handbagage mag geweigerd worden
Het personeel van de luchtvaartmaatschappij heeft ten alle tijden het recht om jouw handbagage uit het oogpunt van veiligheid te weigeren. Ze zullen je bagage natuurlijk niet achterlaten, je bent dan soms wel verplicht om hem tegen een meerprijs in het ruim te laten meevliegen.
We controleren de aangiftes van goederen en andere documenten, zoals vergunningen en ontheffingen. En we controleren de goederen zelf. Verder controleren we de administraties van bedrijven, bijvoorbeeld om te kijken of ze wel alle goederen hebben aangegeven.
Wij kunnen uw hand- en ruimbagage controleren met scanners of door uw koffer te openen. We controleren ook uzelf. Dat doen wij door u soms te fouilleren. Dan onderzoekt een douanemedewerker uw kleding en de inhoud van uw zakken.
Je paspoort of identiteitsbewijs
Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste! Zonder paspoort of identiteitsbewijs geen vakantie. Plak deze eventueel aan de deur, zodat je hem zeker weten meeneemt. Dit mag je niet vergeten.
Is je handbagage en/of accessoire te groot of te zwaar, of heb je teveel stuks bij je? Dan vervoeren we dit in het ruim.Je betaalt daarvoor een toeslag van minimaal €40 op de luchthaven.
Ja, een rugzak kan gezien worden als persoonlijk item. Het moet wel een kleine rugzak zijn, dus geen grote backpack. Wanneer je geen koffer of trolley meeneemt als handbagage, maar wel een rugzak dan wordt deze niet gezien als persoonlijk item maar als handbagage.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
De eerste twee stukken mogen even groot zijn, de KLM handbagage afmetingen zijn op dit vlak 55 bij 35 bij 25 centimeter. Daarnaast mag je dus ook nog een kleinere accessoire meenemen. Deze tas mag niet groter dan 40 bij 30 bij 15 centimeter zijn.
Gratis inchecken handbagage
Je accessoire, zoals een hand-, laptop- of rugtas (max 40 x 30 x 20 cm) mag altijd mee in de cabine. Plaats deze onder de stoel voor je. Voor de grotere tassen en trolleys (max 55 x 40 x 20 cm en tot 10 kg) is beperkt ruimte in de cabine. Alleen de eerste 70 stuks mogen daarom mee aan boord.
Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden: Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
Over het algemeen geldt dat een tas als handbagage niet groter mag zijn dan 56 centimeter hoog, 45 centimeter breed en 25 centimeter diep.
Je mag kosteloos één stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 35x36x20cm. De handbagage mag maximaal vijftien kilo zwaar zijn en je moet in staat zijn de handbagage zelf in het vak boven je te plaatsen.
Handbagage: Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.