De naam komt van het Kantonese Chap (gemengd) & Choi (groenten) en betekent dus gewoon gemengde groenten.
Tjaptjoi (Nederland) of Chop choy (Vlaanderen) is een Chinees gerecht van gemengde groente.
In tjap tjoy zit over het algemeen vaak paprika, taugé, wortel en champignons. Maar in principe kun je er natuurlijk alle groenten aan toevoegen die je zelf wilt. Zoals in dit recept met paksoi, witte kool, ui en taugé.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Naam. De Nederlandse naam voor paksoi is een verbastering van de Kantonese aanduiding voor de groente, baak choi. De vorm hiervoor in het Standaardchinees is Xiaobaicai (小白菜, Pinyin xiǎobáicài), wat "kleine witte groente" betekent.
Dankzij de hoge waarden aan vitamine A en bètacaroteen is paksoi goed voor je gezichtsvermogen (ogen). Foliumzuur zorgt mede voor een goede weerstand en draagt bij aan de vorming van cellen en weefsels. Vitamine C is een antioxidant die je immuunsysteem ondersteunt en helpt je huid van binnenuit gezond te houden.
Pak Choy, ook wel Bok Choy genoemd 100 Seeds Combo van Seedscare India: Amazon.in: Tuin & Buiten.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
Kung po kai; een heerlijke Chinese kipgerecht met champignons, ui, paprika en komkommer. Maak af met pinda's en roerbaksaus voor de perfecte smaakbeleving. Serveer met witte rijst of mie voor een volledige maaltijd.
Zelf Tjap Tjoy maken is veel gezonder, omdat Chinese restaurants er vaak flink wat ongezonde smaakmakers aan toevoegen, zoals vetsin. Zonde! Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Lekkere knapperige groenten met een rijke smaak dankzij de gedroogde shiitake en de subtiele smaak van de oestersaus, verse gember en sesamolie. Eet het lekker met witte rijst en een Indisch vleesgerecht.
Kip gongbao is een pikant gerecht dat je zal doen watertanden.Pittige kipblokjes gebakken met lente-ui, pindas en een smakelijke Gongbao saus. Serveer met rijst of noedels voor een explosie aan smaken.
Tjaptjoi (of chop suey)
Hoewel 'tjaptjoi' bestaat uit twee Kantonese woorden (tjap = gemengde en tjoi = groente) vond het zijn oorsprong niet in China. Waar het dan wel vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat een Chinees-Amerikaanse kok het uitvond door al zijn restjes in een pan te gooien.
Oorspronkelijk uit China, dit traditionele spel heet jianzi in het Chinees, shuttlecock in het Westen en chapteh in Zuidoost-Azië. Gemaakt van een rubberen schijf vastgemaakt met kleurrijke veren, moet de speler de chapteh in de lucht houden tijdens een spel zonder zijn handen te gebruiken.
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
kip (zn): 鸡
Zwarte Bonensaus, ook Tausi saus genoemd, is een populaire donkere Chinese saus. De Golden Turtle for Chefs™ Zwarte Bonensaus bevat enkel natuurlijke ingrediënten, zoals knoflook, sojabonen en een vleugje sesamolie. Het bevat geen conserveermiddelen, geen smaakversterkers, geen kunstmatige kleurstoffen.
Tipan is een aloude bereidingsvorm, die bepaalde gerechten spettervers op uw tafel brengt. Met dit gerecht demonstreert de kok de mogelijkheid om tausi (Chinese zwarte bonen, verrijkt met verse pepers en een vleugje knoflook) tot een verrassende element te maken in een zeer smakelijke Kantonese schotel.
▸ Als kinderen van een jaar of zes, zeven, mensen zien tongzoenen, zeggen ze 'yuk!
Tjew yim kai, oftewel krokante kip met chilipepers en rode paprika, is een gerecht dat ik voor het eerst at bij Restaurant Dragon Town in Lisse. Dit Aziatische gerecht bestaat uit malse kip in een coating van peper en zout dat krokant wordt gebakken.
Wat is de 'velveting' techniek? Velveting is dé culinaire truc die zorgt voor supermalse kip. Bij deze techniek marineer je je kip in een mengsel van eiwit, maïzena, sesamolie of rijstwijn, en een beetje zout. Dit laagje sluit de sappen in het vlees op en zorgt ervoor dat je kip mals blijft tijdens het bakken.
Paksoi (pak-Choi) is een langwerpige, open kool van Aziatische origine en behoort net als de Chinese kool tot de bladgroente.
BOK CHOY = चाइनीज केबेज Gebruik: Ik maakte een heerlijke roerbak met paksoi en tofu voor het avondeten. Naam: Ik denk dat het een goede keuze is Ik denk dat ik het goed heb gedaan - फ्राई बनाया।
Eet 'm rauw!
Dat je paksoi heel lekker kan roerbakken, maar ook koken of stomen wist je waarschijnlijk wel. Maar paksoi is ook erg lekker om rauw te eten, bijvoorbeeld als salade! Zowel het witte als het groene gedeelte is hier geschikt voor.