Donkerrood of bruin menstruatiebloedHet heeft in je baarmoeder en vagina meer contact gehad met zuurstof. Soms kan je afscheiding ook bruin lijken door bloedsporen die achter zijn gebleven na je menstruatie. Het is volkomen normaal en velen van ons maken het elke cyclus mee.
Afhankelijk van de periode van je zwangerschap kan je bruine afscheiding of bloedverlies hebben door een innestelingsbloeding, een poliep of andere oorzaak van de baarmoedermond, een infectie in de vagina maar heel vaak is er geen duidelijke reden en verdwijnt het bloedverlies na een paar dagen vanzelf.
Soms is dit een klein beetje bloed, maar soms verwarren vrouwen deze bloeding ook met een reguliere menstruatie. Een innestelingsbloeding vindt 5-12 dagen na de eisprong plaats. Als dit een kleine bloeding geweest is kan het goed mogelijk zijn dat je bij vier weken zwangerschap hier wat bruine afscheiding van ziet.
Heb je bruin bloed aan het begin van een menstruatie, dan is dat 'oud' bloed dat van de vorige menstruatie is blijven hangen en waar je lichaam eerst vanaf wil. Dit komt vaak voor bij vrouwen waarvan de baarmoeder wat naar achter gekanteld is. Maar dit heeft geen effect op je vruchtbaarheid!
Bruine afscheiding wijst op bloed dat is meegekomen met de witte vloed. Soms is de afscheiding rood, of roze wanneer het om een kleine hoeveelheid bloed gaat. Bruine afscheiding kan zich uiten in tussentijds bloedverlies en dat heeft allerlei verschillende oorzaken.
Soms als vrouwen rond de 5 tot 6 weken zwanger zijn, verliezen ze wat bruine of rode afscheiding. Zo'n 30% van de vrouwen heeft hier last van. Dit wil niet zeggen dat je meteen een miskraam krijgt. Is er echter sprake van helderrood bloed met buikpijn dan is de kan aanwezig dat er een miskraam ontstaat.
Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.
De bloeding lijkt op een lichte menstruatie. Vaak is het bloed donker, een beetje een bruinachtige kleur, al kan het ook wat rozig of rood kleuren De reden voor de bruinachtige kleur is, dat het om oud bloed gaat. Sommige zwangere vrouwen voelen de innesteling: denk bijvoorbeeld aan een bloedneus of kramp.
Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts.
De symptomen van een miskraam zijn helder rood bloedverlies in combinatie met (krampende) buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Het gaat vaak gepaard met menstruatieachtige of weeënachtige pijn.
Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen. Als je zwanger bent kan het zijn dat je in het begin roze of bruine afscheiding hebt. Dit wordt dan ook wel innestelingsbloeding genoemd.
De bevruchte eicel nestelt zich dan in de baarmoederwand, waarbij een bloedvaatje kan worden geraakt. Of je bruine afscheiding hebt als je zwanger bent, verschilt per vrouw. Meestal gebeurt dit tussen tien en veertien dagen na de bevruchting. Deze lichtbruine afscheiding houdt slechts enkele dagen aan.
Het kan wel voorkomen dat je het hormoon hCG te weinig aanmaakt.Je kan dan vaginaal bloed verliezen, zonder dat er een eisprong is geweest. Dit proces wordt ook wel spotting of een pseudo-menstruatie genoemd. Het vaginaal bloedverlies komt overeen met het bloedverlies dat je ervaart als je ongesteld bent.
Tijdens de rijping van de eicel groeit het baarmoederslijmvlies, onder invloed van bepaalde hormonen, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting optreedt, wordt het ontstane baarmoederslijmvlies afgestoten: de menstruatie. Artsen noemen de eerste dag van je menstruatie dag 1 van de cyclus.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Gemiddeld zijn vrouwen per menstruatiecyclus 5 dagen ongesteld. Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd.
Als de eicel niet wordt bevrucht, stoot het lichaam een deel van het baarmoederslijmvlies af als u ongesteld bent. Dat noemen we de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere.Dikker baarmoederslijmvlies leidt tot meer bloedverlies.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
De kleur van de vlek. Innestelingsbloed is meer roze of bruin van kleur, in plaats van felrood dat sommige vrouwen normaal gezien tijdens een menstruatie verliezen.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Is je vaginale afscheiding roze of bruin, dan kan er bloed in zitten – menstrueel bloed, maar ook bloed uit een wondje. Gele of groene afscheiding kan duiden op een infectie. Zeker als je naast een geelgroene afscheiding ook jeuk, een nare geur of pijn ervaart, is er hoogstwaarschijnlijk behandeling nodig.
Soms maakt uw vagina meer vocht.Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.
De geur van je vagina kan veranderen door bacteriële vaginose. Vaak wordt de geur erger na het vrijen. Dit komt door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.