Sushi: Sushi betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet rauwe vis maar azijnrijst. Nori: Dit is geroosterd zeewier, bedoeld om de vis en rijst samen te binden. Temaki: Deze sushisoort staat ook wel bekend als de 'handrol'.
In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. De oorspronkelijke sushi heet funazushi.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Nigiri of nigirizushi is sushirijst, met de hand gevormd tot een vingerdik blokje en belegd met een topping van rauwe vis, garnaal, krab, inktvis, zee-egel of een andere zeevrucht. Sushirijst is niet zomaar rijst; het is Japanse kortkorrelige rijst die op smaak is gebracht met rijstazijn, suiker en zout.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Gerold, gebakken en gesneden in de stijl van maki sushi! De knapperige tempura garnalen en gebakken korst geven deze sushirol extra textuur/smaak en is perfect voor elke gelegenheid!
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten. Alle sauzen zijn met zorg samengesteld en geven een sensatie aan jouw bowl.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen.
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Kani maki – Krabsticks omhult met sushi rijst en nori vellen.
In Zuid-Oost Azië langs de Mekong rivier hadden de mensen een speciale techniek om de vis goed te kunnen bewaren. Deze techniek wordt gezien als het begin van het ontstaan van sushi. De vers gevangen vis werd in gekookte rijst gelegd en ging hierdoor fermenteren. Hierdoor was de vis soms tot wel een jaar houdbaar.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Nigiri. Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
De Kamikaze roll, voorzien van: een overdosis mayonaise en tempura. De Philadelphia roll: met roomkaas. Tempura of Panko rolls: dat zijn gefrituurde snacks.
Rauwe vis op een bedje rijst | Nigiri
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd. Het is de sushi soort met een topping van rauw vis. Net zoals bij de meeste sushi soorten zijn er meerdere combinaties mogelijk.