Berk (Betula) is een geslacht van bomen uit de berkenfamilie (Betulaceae). De bomen van dit geslacht komen verspreid voor over het noordelijk halfrond: ze zijn uiterst winterhard.
Berken is een verzamelnaam voor het hout geleverd door soorten van het geslacht Berk (Betula). In Nederland en België is vooral het uit Scandinavië, het Baltische gebied en Rusland ingevoerde hout bekend, afkomstig van de ruwe berk (Betula pendula) en de zachte berk (Betula pubescens).
Eigenschappen en symboliek van de boom
De berk is de boom van de eerste Keltische maanmaand en daarom ook de boom van het nieuwe begin. De berk wordt vaak in verband gebracht met de maan, daarnaast wordt zij verbonden met de fysieke wereld, het hiernamaals en de onderwereld.
In ons land komen er in de wilde natuur vier soorten voor: de ruwe berk Betula verrucosa of pendula, de zachte berk Betula pubescens, de kruising van beide en de zilverberk Betula alba. Betula pubescens is de zachte soort. Het woord pubescens komt uit het Keltisch en staat in verband met de behaarde, jonge twijgen.
De boom bloeit met mannelijke gele hangende katjes en de stuifmeel wordt verspreidt door de wind. De berk heeft als vrucht een nootje.
Toen niet meer aan de vraag naar berkenstoelen voldaan kon worden, kwam er een hovenier op het idee, om niet een berkenstoel te planten, maar drie berken bij elkaar. Immers het leek bijna het zelfde, maar kostte veel minder en het was niet schaars meer, berken zat!
De berk werkt als een reinigende zeep door het hele lichaam en helpt daarmee het bloed te zuiveren en gifstoffen, kristalletjes en overtollig vocht af te voeren. Vanwege de reinigende spoeling die de berk het lichaam geeft, kunnen kleine nier- en blaasstenen afgevoerd worden.
Gewone berk, Betula pendula. Dit is de soort met de witte stam die je ook in onze bossen ziet. Hoogte tot 20 meter. 'Fastigiata' is de zuilberk, de kroon groeit van nature heel smal, perfect dus voor een kleine tuin.
De berk, “vrouwe van het woud”
Berken waaien snel om als ze in erg drassige bodem staan. Ze hebben een oppervlakkig wortelgestel en dus geen goed houvast. Doordat ze ondiep wortelen kunnen ze ook slecht tegen droogte.
De berk is een winterharde, bladverliezende boom, die tot 30 meter hoog kan worden. Hij wordt niet erg oud, ca. 80 jaar.
De appelboom is de boom van de liefde. Het staat symbool voor liefde, vertrouwen en dankbaarheid. Vroeger werd deze boom naast het huis geplant ter bescherming, maar ook om liefde te ontvangen.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
Goed voor de vogels:
Berk: bladeren en katjes. Lijsterbes: rijpe zaden, takken en bladknoppen. Wilg: bladknoppen, schors en katjes. Els: proppen.
Zachthout, zoals elzenhout en berkenhout, brandt ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok.
- Drink 250 ml per dag, buiten de maaltijden om.
Ruwe berk. Berkenblaadjes zijn een beetje bitter van smaak, maar ook eetbaar. Je kan ze gebruiken als bladgroente; rauw in een salade of gestoofd. En je kan er ook een kruideninfusie mee maken, wat overigens wel vaker gedaan wordt met het berkenblad aan het begin van de lente.
Minder overlast geven de opgaand groeiende sierperen (Pyrus), de grootbladige Catalpa of Cercidiphyllum met zijn mooie ronde kroon.
Planten die je onder de berk kan planten zijn:
Polystichum setiferum 'Herrenhausen', Convallaria majalis, Alchemilla, Geranium cantabrigiense 'Cambridge', Symphytum grandiflorum. Succes met het beplanten van de boomspiegel.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
De berk moet je toppen, dat wil zeggen dat je op de gewenste hoogte de boom afzaagt. Hierdoor zullen er al snel nieuwe scheuten komen. Deze scheuten kun je eens in de twee jaar terugsnoeien. Je krijgt dan als het ware een soort knot berk.
Berkenbladeren ondersteunen namelijk de reinigende werking van de lever*, zijn goed voor de nierfunctie en urinewegen* en ondersteunen een goede vochthuishouding*. Daarmee kunnen ze mooi de reiniging in het voor- of najaar ondersteunen zodat afvalstoffen op een soepele manier het lichaam kunnen verlaten.
Groeiplaats. Bij voorkeur groeit de berk in moerassige streken, maar hij stelt weinig eisen aan zijn omgeving en komt dus in alle milieus en grondsoorten voor. In het hoge noorden of tegen de boomgrens kan de berk zich niet meer overeind houden en kruipt dan als een struik over de grond.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.