Wat betekent auto te gast?

Een fietsstraat kun je herkennen aan het bord 'fietsstraat – auto te gast'. Dit bord geeft dus aan dat de automobilist er te gast is. De kleur van het asfalt is rood, ook wel de rode loper genoemd en de maximale snelheid is hier 30 KM per uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brunen.nl

Hoe herken je een woonerf?

Oorspronkelijk is een woonerf een doodlopende weg, waar alleen auto's komen die het erf als bestemming hebben. Tegenwoordig zijn vaak ook doorlopende wegen omgebouwd tot erf. De in- en uitgangen zijn dan verhoogd. Je herkent een erf aan zijn eigen verkeersborden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allianzdirect.nl

Hoe hard mag een auto rijden in een fietsstraat?

In de fietsstraat geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Voor automobilisten is er in de straat geen ruimte om fietsers te passeren zonder daarmee tegemoetkomend verkeer te hinderen. De auto moet dus achter de fiets blijven totdat verkeer in de tegengestelde richting gepasseerd is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwolle.nl

Wat zijn de regels in een fietsstraat?

Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Wat is het doel van een fietsstraat?

Doel. Fietsstraten vormen een alternatief voor traditionele fietsroutes langs hoofdwegen. De straten liggen veelal in woongebieden die daardoor een meer autoluw karakter kunnen krijgen. Een belangrijk punt hierbij is dat de verkeersintensiteit op de oorspronkelijke straat bepalend is voor de uitvoering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Speerpunt: Auto te gast

20 gerelateerde vragen gevonden

Is fietsstraat altijd zone 30?

In een fietsstraat is de snelheid beperkt tot 30 km/u. Dat geldt voor al het verkeer, ook voor de fietsers zelf dus. De snelheidslimiet geldt altijd, dus ook als er geen fietser te zien is. Fietsers mogen er de hele breedte van de rijbaan gebruiken als het een eenrichtingsstraat is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op magazine.vab.be

Hoe hard mag je rijden in een speelstraat?

de snelheid in de straat beperkt is tot 50 km/uur. er geen openbaar vervoer door de straat rijdt. er geen belangrijk doorgaand verkeer door de straat rijdt. de omliggende straten na de invoering van de speelstraat bereikbaar blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Heeft een fietser voorrang in een fietsstraat?

De algemene voorrangsregel, de voorrang aan rechts, is ook van toepassing voor fietsers. Deze regel geldt ook in de fietsstraat en bij uitbreiding in een fietszone, voor alle bestuurders, tenzij een verkeersbord de voorrang bepaalt. Fietsers in een fietsstraat moeten dus de voorrang aan rechts respecteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op drivolution.be

Wat is de maximale snelheid op een fietspad?

Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel km per uur mag je rijden in een woonerf?

Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Hoe herken je een fietspad?

Wettelijk mag alles. Als een wegbeheerder (meestal de gemeente, de provincie of het waterschap) het blauwe ronde bord met de witte fiets plaatst bij een pad is het een fietspad. Dan moeten fietsers er gebruik van maken, hoe smal dat pad ook is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fietsersbond.nl

Is een fietsstraat een fietspad?

Een fietssuggestiestrook is geen fietspad. Het geeft de plaats op de rijbaan aan waar fietsers rijden. Het maakt de automobilisten ook duidelijk dat er fietsers op de rijbaan aanwezig kunnen zijn. Auto's mogen er echter op rijden en, indien niet verboden door andere signalisatie, ook op stilstaan of parkeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be

Wat is een Fietszone?

Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van fietsstraten die met elkaar zijn verbonden. De maximumsnelheid in een fietszone is 30 km/u voor alle weggebruikers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mechelen.be

Is een woonerf altijd een uitrit?

Als het woonerf met een juiste uitritconstructie aansluit, moet je inderdaad voorrang verlenen. Maar veel wegbeheerders hebben dit niet goed ingericht en dan ontstaat een andere situatie. Volgens de rechter is een uitrit pas goed ingericht als het voor beide partijen duidelijk is dat het een uitrit betreft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Hoe kan je een uitrit herkennen?

Waaraan herken je een uitrit:
  • een trottoir, fietspad of drempel;
  • verharding van de uitrit, die duidelijk verschilt van de kleur en het bestratingsmateriaal van de doorgaande weg;
  • een doorgaande, verlaagde trottoirband;
  • toegangshek of slagboom;
  • schampblokken aan weerszijden van de uitrit;
  • een hek om het perceel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op letselschadespecialist.nl

Hoe weet je of je binnen of buiten de bebouwde kom bent?

Heb je wel eens gezien dat de positie van dit bord bepaald bij een kruispunt niet altijd dezelfde is? Je kunt aan de plaats namelijk zien of je je binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Binnen de bebouwde kom staat het bord vóór het kruispunt en buiten de bebouwde kom erna.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op derijmeester.nl

Kan je een boete krijgen als je te hard fietsen?

In principe krijg je geen boete als je als fietser harder gaat dan toegestaan. De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Kan je geflitst worden op de fiets?

Een fiets kan wel worden geflitst. Maar de fietser kan alleen worden geïdentificeerd als hij een nummerplaat heeft. Fietsen die sneller dan 25 kilometer per uur rijden, zoals sommige elektrische fietsen en pedelecs, moeten wel verplicht een nummerplaat hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nieuwsblad.be

Waarom mag een scooter maar 45?

Door verhoging van de maximum bromfietssnelheid op de rijbaan kunnen bromfietsers als meer gelijkwaardige weggebruikers meerijden met het autoverkeer. Hierdoor neemt de kans op onveilige situaties tussen bromfietsers en automobilisten af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infopolitie.nl

Wat betekent een rood fietspad?

Vaak is het asfalt van een fietsstrook rood. De rode kleur heeft geen wettelijke betekenis. Wanneer de strook alleen rood is, (in Nederland: zonder fietssymbool), dan wordt de strook officieel fietssuggestiestrook genoemd, en kunnen andere voertuigen er ook gebruik van maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Heeft een overstekende voetganger voorrang?

Voorrangsregels voor voetgangers

Bestuurders moeten voetgangers die oversteken of op het punt staan dit te gaan doen, voor laten gaan. De boete voor het niet voor laten gaan is in 2022 € 410. Wil je als voetganger rechtdoor terwijl een bestuurder afslaat, dan moet de bestuurder je voor laten gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Waar mag je een fiets niet inhalen?

In de fietszone mogen fietsers niet ingehaald worden door gemotoriseerde voertuigen. Dit inhaalverbod geldt voor alle gemotoriseerd verkeer, dus ook voor motorfietsen en bromfietsers klasse A en B. De Speed pedelec wordt wel als fietser gezien en mag andere fietsers inhalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bornem.be

Waar mag je 70 rijden?

70 km/u. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 70 km/u. Er moet dus geen verkeersbord geplaatst worden om je aan deze limiet te doen herinneren. Let op, in Wallonië en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom nog steeds 90 km/u.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op magazine.vab.be

Waar 20 km per uur?

Binnen een woonwerf mogen voetgangers op de rijbaan wandelen en kinderen mogen er spelen. Daarom mag je er maximaal maar 20 km/uur rijden. Bestuurders moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gratisrijbewijsonline.be

Waar moet je 30 km per uur rijden?

Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. Het plaatsnaambord zelf impliceert ook een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Tegenwoordig wordt het bebouwde kom-bord ook wel gecombineerd met een 30-bord. Dan geldt 30 kilometer per uur als snelheidslimiet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Wat is Hyperlaxiteit?