Doe een beetje pure azijn in een plantenspuit en spray dit vervolgens over je kledingstuk heen. Vergeet vooral ook de binnenkant van het kledingstuk niet. Laat de azijn even trekken en drogen. Vervolgens stop je je kledingstuk in de wasmachine zoals je normaal zou doen, en ta-da!
Als je winterkleding gaat wassen, kun je een kopje azijn toevoegen in de wasmachine. Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken.
Muffe geur in tweedehands kleding
Uit het onderzoek bleek dat flink wat huid, zweet en talg in de kleding was achtergebleven. Maar deze stoffen zijn niet per se de veroorzakers van de typische geur. Wel zijn ze een voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën.
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.
Ik kies op het wolwasprogramma voor een temperatuur van 30 graden (bij vintage kleding ga ik sowieso nooit hoger) en in sommige gevallen voor 20 graden als ik echt bang ben dat er iets misgaat. In mijn beleving is die 30 graden overigens altijd prima. Als je daarbij 900 toeren instelt, zit je meestal wel goed.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken.
Soms kan tweedehands textiel heel sterk ruiken. Vooral dingen uit de kringloopwinkel hebben dat wel eens, waardoor je het misschien zelfs liever niet zou kopen. Kleding of textiel met een naar luchtje kun je wat langer in een emmer met warm water en huishoud soda laten weken vóórdat je het in de wasmachine wast.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Rooklucht uit kleding verwijderen kun je in 1 stap doen. Je schaft een goede geurneutralisatie spray aan. Je sprayt de stinkende kleding even in, en laat het middel een half uurtje intrekken. Als je na een half uur aan je kleding ruikt, zul je merken dat de lucht totaal verdwenen is.
Spuit het kledingstuk in met witte azijn of wodka en laat het drogen. Je kunt zowel witte azijn als wodka gebruiken om de bacteriën te doden die een schimmelgeur veroorzaken. Omdat beide middelen na het verdampen geurloos zijn kun je ze zo op je kleren spuiten.
Hoe kan je de geur van mottenballen verwijderen? De geur van mottenballen verdwijnt het snelst door warmte en niet door kou. Hang een winterjas dus niet een dagje buiten om te luchten. In plaats daarvan steek je het kledingstuk een poosje in een warme droogautomaat.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Die lucht is er na het wassen helemaal af. Je kunt hiervoor ook gewoon schoonmaakazijn gebruiken, dat is voordeliger in aanschaf. Gebruik een flinke scheut azijn, meestal rond de 300ml. Je kunt het azijn ook gebruiken in de wasmachine in plaats van wasverzachter.
Allereerst is vintage te herkennen aan de algemene stijl van een bepaalde periode, zoals een lage taille voor de jaren 20, pofmouwen voor de late jaren 30 en 40 en aangeknipte mouwen en wijde langere rokken voor de jaren 50. Modeplaten en foto's uit verschillende periodes zijn goed vergelijkingsmateriaal.
Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd.
Retro is dan ook afgeleid van het woord 'retrospectief', wat dus eigenlijk wil zeggen dat je terugblikt. Deze artikelen zijn dus niet antiek of vintage, maar hebben wel een ouderwetse uitstraling. Retro heeft dus een 'oude' look, maar vaak zijn het nieuwe items die je ook in een moderne winkel kan vinden.
Neutraliseer de rooklucht
Vervelende geurtjes in huis zoals een rooklucht kun je ook makkelijk verwijderen door een aantal kommetjes met houtskool, azijn of gemalen koffie neer te zetten. Deze producten hebben allemaal een neutraliserende werking.
Natuurazijn is een heel sterk middel om nare geurtjes tegen te gaan. Het is wellicht het meest sterke spul wat je kunt gebruiken tegen rooklucht. Hoewel de guur van azijn ook niet heel lekker is verdwijnt azijngeur in tegenstelling tot rooklucht na een tijdje.
Na een lange periode van binnenshuis roken, of nadat er iets is aangebrand, kan het een tijdje duren voordat de geur volledig is verdwenen. Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat de rook het huis sneller verlaat: Gebruik een luchtverdrijver.