In Kroatië moet je als automobilist een afstandsafhankelijke tol betalen. Dus hoe verder je rijdt, des te meer je betaalt. Volgens de tolcalculator van ADAC is dat vanaf de grens naar Split zo'n 20 euro. Alles bij elkaar opgeteld ben je minimaal 66 euro kwijt voor een enkele reis.
Voor een enkele reis met de auto naar Kroatië ben je ongeveer €250,- kwijt, het voordeel is wel dat je met 4 personen in de auto kan en de kosten dus door 4 kunnen. Om zo min mogelijk geld kwijt te zijn aan benzine tijdens deze reis kun je het beste tanken in Oostenrijk, de benzineprijs is daar €1,14.
Reizen door Kroatië is ongecompliceerd omdat het land een op routes gebaseerd tolsysteem gebruikt en u van tevoren geen vignetten hoeft te kopen. Tolheffingen worden direct bij de tolhuisjes voldaan. Als alternatief kunt u een ENC OBU gebruiken en de tolgelden zonder contanten betalen.
Je hebt geen visum nodig. Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Kroatië, ook bij het huren van een voertuig. Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Zowel je voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn.
Kroatië is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Sinds 1 januari 2023 is de euro de munteenheid in Kroatië. Bankautomaten zijn overal aanwezig.
Reken erop dat je vakantie in Kroatië in 2023 iets – maar zeker niet veel – duurder uit zal komen dan voor de invoering van de euro.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt.
In Kroatië zijn bijna alle autosnelwegen tolwegen. Tol (cestarina) betalen kan in euro, met creditcard of met een tolbadge. Deze tolbadges (ENC) zijn verkrijgbaar bij de tolstations. Met de tolbadge krijgt u ongeveer 20% korting op de toltarieven en hoeft u niet te wachten bij drukte.
Kroatië heeft geen milieuzones en er is dus ook geen milieusticker nodig voor dit land.
Met ingang van 1 januari 2023 worden de personencontroles aan de land- en zeegrenzen tussen Kroatië en de andere Schengenlanden opgeheven.
In Kroatië moet je als automobilist een afstandsafhankelijke tol betalen. Dus hoe verder je rijdt, des te meer je betaalt. Volgens de tolcalculator van ADAC is dat vanaf de grens naar Split zo'n 20 euro. Alles bij elkaar opgeteld ben je minimaal 66 euro kwijt voor een enkele reis.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.
De beste en snelste route naar de Kroatische kust is via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg, Ljubljana en dan richting Rijeka. Bij het oversteken van de landgrens tussen Kroatië en Slovenië kan je kiezen uit 2 grensovergangen Koper en Rupa.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar sommige gebieden in de binnenlanden en in de bergen van Kroatië. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
Tanken in Kroatië
Euro 95 heet 'Eurosuper 95', 'Bez Dovni Benzin' of 'Bezolovni benzin'. B7 heet 'Eurodiesel'. Let op: tank geen 'plavi dizel' dit is blauwe diesel en is niet geschikt voor de auto of camper.
Brood – 5 tot 10 kuna (0.66 tot 1.33 euro) Kaas – vanaf 50 kuna per kilo (6.64 euro) Ham (vleeswaren) – vanaf 6 kuna voor 100 gram (0.80 euro) Doosje eieren (10 stuks) – vanaf 7 kuna (0.93 euro)
De Duitsers zijn belangrijk voor de Kroatische economie
De toeristen uit Duitsland leveren een belangrijke bijdrage aan het toerisme in Kroatië, dat goed is voor 25% van het Kroatische bruto nationaal product. Toeristen uit Duitsland bezetten de eerste plaats.
De Kroatische drank Kruškovac is een likeur met een alcoholpercentage van rond de 25% en een opvallende oranje kleur die vergelijkbaar is met die van oranjebitter. De likeur wordt gemaakt van peren. Het wordt vaak gedronken met ijs of gemixt met 7Up of sinaasappelsap.
Wist je dat Kroatië en Slovenië veelal kiezelstranden hebben? Onze tip daarom: neem waterschoenen mee!
Als we Kroatie nemen als voorbeeld, daar kost een pakje sigaretten ongeveer 2,00 euro. Een slof bevat in totaal 10 pakjes wat de totaalprijs per slof 20 euro maakt. U mag in totaal 8 sloffen meenemen wat in totaal 160 euro zal kosten.
Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd. In grote steden en in de zomer is het normaal dat het diner tot 23.30 uur wordt geserveerd.
Een standaard bruinbrood van tarwemeel is te koop voor ongeveer 7 kuna. Tarwebrood met zaden is iets duurder, je betaalt hiervoor tot 10 kuna. Voor meergranenbrood en volkorenbrood betaal je meestal tussen de 10 en 15 kuna. Een mais-ciabatta of mais-stokbrood koop je al vanaf 5 kuna.