Het lied werd vertoond in de musicalfilm Op stap uit 1935. De eerste zin van het refrein is vooral bekend als spreekwoord. Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje. Het spreekwoord betekent Arm geboren zal wel arm blijven.
Als dubbeltje geboren worden en nooit een kwartje kunnen worden, is een zegswijze die aangeeft dat je niet boven je stand kunt leven. Wie arm geboren wordt, zal wel arm blijven, is eenzelfde soort gedachtegang. In onze moderne tijd zijn veel mensen het niet met deze spreuk eens, omdat het getuigt van lijdelijkheid.
De uitdrukking "Voor een dubbeltje op de eerste rij/rang (willen) zitten" betekent: iemand krijgt (of wil krijgen) meer voor zijn geld dan hij op grond van de betaalde prijs mag verwachten.
Wanneer iemand iets eindelijk begrijpt of zich iets veel later realiseert wordt er vaak door anderen gezegd 'dat het kwartje gevallen is'. De uitdrukking wordt al lang in Nederland gebruikt maar komt waarschijnlijk uit de 19e eeuw vanuit Yorkshire, Engeland.
In oudere Nederlandse teksten duidt het woord de voet van een zuil of kolom aan. In het citaat hierboven is piëdestal gebruikt als onderdeel van de uitdrukking van zijn piëdestal vallen, die soms gebruikt wordt als variatie op van zijn voetstuk vallen ('flink in aanzien dalen, zijn goede positie kwijtraken').
Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje. Het spreekwoord betekent Arm geboren zal wel arm blijven. Het spreekwoord Als je voor een dubbeltje geboren bent is een spreekwoord dat vermoedelijk al voor de zeventiende eeuw bestond, toen met andere muntnamen.
De plek waar je wieg staat zegt veel over het inkomen dat je als volwassene gaat verdienen. Wie opgroeit in een kansarme buurt verdient later vaak aanzienlijk minder dan wie afkomstig is uit een betere wijk.
Documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie, anderen gaan gebukt onder prestatiedrang.
Spreekwoorden: (1914) De kleeren maken den man, d.w.z. naar zijne kleeding wordt men beoordeeld, geschat, geacht (vgl.
Wie in slecht gezelschap verkeert, neemt slechte gewoonten over.
'Het hemd is nader dan de rok' wordt gezegd om uit te drukken dat je vooral je eigen belangen of anders die van je naaste familie laat voorgaan. Voor mensen die verder weg staan, doe je minder moeite.
Patriot: degene die het hardst kan schreeuwen zonder te weten waar hij over schreeuwt. Origineel: Patriot : the person who can shout the loudest without knowing where he is crying about .
Definitie van kansenongelijkheid: een in Nederland als onrechtvaardig te beschouwen kans op sociale ongelijkheid. Anders gezegd: ongelijke uitkomsten vanuit gelijke startposities vinden we over het algemeen onwenselijk.
2349.
eig. gezegd van den vijand, die het slagveld heeft moeten ruimenGa naar voetnoot1); bij overdracht van iemand, die geheel van zijn stuk is, onthutst, beschaamd is, zich van zijn veld vindt, zooals Hooft zegt. Vgl.
"Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf" is een spreekwoord afkomstig uit Spreuken 26:27: "[27] Wie een kuil graaft, valt er zelf in; wie een steen voortrolt, wordt er zelf door getroffen." Dit spreekwoord wordt gebruikt bij mensen die een ander iets willen aandoen, en er dan vaak zelf door getroffen worden.
Spreekwoorden: (1914) Op grooten voet leven, d.i. op rijkelijke, ruime wijze leven; ook wel in scherts gebezigd voor: groote voeten hebben.
De uitdrukking werd gebruikt vanwege de penny-in-the-slot gokautomaat in 1980. Veel mensen hadden geen idee hoe deze gokautomaat werkte en wisten daarom niet dat zij een klepje van de automaat omhoog moesten doen. Pas als ze dat doorhebben, was het kwartje gevallen.
De doelgroep van de Volkskrant is zij die de wereld willen begrijpen door het tot zich nemen van objectief nieuws, zij die in staat is zelf een mening te vormen op basis van deze informatie en zij die op de hoogte willen blijven van trends en ontwikkelingen.
Het aantal abonnees is tijdens de coronacrisis onstuimig gegroeid. Inmiddels naderen we het record van 366 duizend abonnees uit 1996. Dankzij onze apps en websites trekken we daarnaast honderdduizenden niet-abonnees. We hadden kortom nog nooit zo veel lezers.
Wibautstraat 150, Amsterdam, Volkskrantgebouw, Volkshotel | www.amsterdamhv.nl. Het gebouw werd in 1965 geopend als hoofdkantoor van de Volkskrant en is ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger op dat moment geleid door Herman Kraaijvanger, Evert Kraaijvanger en Chris Knol.
De Telegraaf is verkozen als beste uit de test! Volgens de consumentenbond is deze krant de beste van 2022. En dat is natuurlijk niet gek, want wie kent de Telegraaf nou niet? Of je nou graag wat wil weten over het allerlaatste nieuws of meer wil weten over de laatste modetrends: je vindt het allemaal bij de Telegraaf!