Je kunt het beste vaststellen of de Biefstuk niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Biefstuk grauw, plakkerig, zuur of vreemd ruikt dient zij weggegooid te worden.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed. Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren. Het is dan niet meer aantrekkelijk en ook niet veilig om te eten.
Is het vlees volgens de houdbaarheidsdatum nog wel goed, maar twijfel je? Het advies van de USDA, de Amerikaanse warendienst, is als volgt. De binnenkant van het vlees mag grijsbruin zijn, maar als de rest van het vlees is verkleurd, is het niet meer veilig om te eten.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Rauwe biefstuk kun je in de koelkast, mits goed afgedekt, nog 2 dagen goed houden. In de diepvries kun je dit vlees nog een maand of negen bewaren. Gebakken biefstuk kun je afgedekte 2 dagen in de koelkast bewaren. De gebakken versie kun je ook invriezen, maar is dan maar een maand of 2 tot 3 houdbaar.
Ingevroren biefstuk kun je bij minus 18 graden ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren, mits geen vriesbrand is ontstaan. In dat geval kun je het vlees het beste meteen weggooien.
Goed nieuws: bevroren biefstuk kun je meteen in de pan bakken. Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien.
Dus is het veilig om te eten? Ook al ziet de kleur van vlees er minder appetijtelijk uit, het betekent niet dat je het daarom moet weggooien. Zolang je het maar naar behoren bewaart, in de koelkast of diepvries, én het opeet binnen een veilige periode, dan is er geen vuiltje aan de lucht.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Een geschilde appel kleurt bruin door inwerking van zuurstof. of kwark waar na verloop van tijd een laagje water op verschijnt. Vaak is bederf te zien, te ruiken of te proeven. Een product dat bedorven is, zoals zure melk, laten de meeste mensen liever staan omdat ze denken dat ze er ziek van worden.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Met name bij een infectie met de Salmonella typhi en de Salmonella paratyphi bacterie kunnen de klachten heel hevig zijn.
Vlees hoort van nature geen of nauwelijks geur te hebben. Tenzij er een duidelijk kruidenmengsel over zit met een sterke geur. Dan nog zou je dat weeige geurtje er boven uit ruiken, dat is een duidelijk teken van bederf.
Rundvlees hoeft niet kakelvers te zijn en mag wat gerijpt zijn. Het wordt daar zelfs beter van. Door de invloed van licht en zuurstof kan het daardoor wel wat donkerder van kleur zijn. Bij wat te lang wachten, treedt echter verlies van vocht op en gaat rundvlees wat muffiger ruiken.
Reacties. Laat eerst de pan goed heet worden. Dan pas de boter erin (gebruik bak&braad of roomboter, geen margarine of olie) Bestrooi de steak met zout en peper, dit geeft een mooi bruin korstje. De steak mag pas in de pan als de boter bruin begint te kleuren.
Vlees bederft snel door bacteriën, koekjes pas na lange tijd door schimmels. Gepasteuriseerde melk is enkele dagen koel te bewaren en gesteriliseerde melk maanden buiten de koelkast. Elk product heeft zijn eigen micro-organismen die uiteindelijk kunnen gaan groeien.
Gooi rood vlees dat langer dan 5 dagen in je koelkast ligt weg. Hoelang vlees goed blijft in de koelkast is afhankelijk van of het gehakt of gesneden is. Gehakt vlees kan tot 1-2 dagen na de uiterste datum goed blijven in de koelkast. Gesneden stukken, steaks en braadstukken kunnen 3-5 dagen bewaard worden.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.