Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
De WGA 80-100% de verlengde uitkering blijft ontvangen zolang hij volledig arbeidsongeschikt blijft. Pas als minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt krijgt hij te maken met de WW. Als hij 35-89% arbeidsongeschikt wordt kan hij in bepaalde situaties te maken met de –lagere- vervolguitkering.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon. In bijzondere gevallen kan deze uitkering hoger uitvallen: tot maximaal 100 procent van het WIA-maandloon.
U werkgever betaalt u dan salaris uit dat wordt verrekend met de WIA. U bent voorlopig 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. Maar u kunt niet meer terug naar uw oude werk of in ander passend werk bij uw werkgever. Uw werkgever mag u dan ontslaan.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Vindt de arts dat u een kleine kans heeft op herstel? Dan krijgt u de eerste 5 jaar elk jaar een herbeoordeling. Er wordt dan opnieuw gekeken of u recht heeft op de IVA-of een WGA-uitkering. De herbeoordeling gaat hetzelfde als de WIA-beoordeling.
Als uw situatie niet verandert, krijgt u de IVA-uitkering tot u de AOW-leeftijd bereikt.
Als u niet meer volledig arbeidsongeschikt bent stopt uw IVA-uitkering, meestal na een uitlooptermijn van een paar maanden. Als u nog gedeeltelijk arbeidsongeschikt blijft, kan het zijn dat u nog wel in aanmerking komt voor een WGA-uitkering, wanneer u voor meer dan 35% arbeidsongeschikt wordt geacht.
Hoe hoog is de tegemoetkoming? De tegemoetkoming bedraagt 177,68 euro netto (in 2019). Het bedrag wordt jaarlijks bepaald door het ministerie van Sociale Zaken. Je ontvangt de jaarlijkse tegemoetkoming rond 21 september, tegelijk met de uitkering.
Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt (vanwege dezelfde ziekteoorzaak) dan kun je opnieuw een herbeoordeling bij het UWV aanvragen om te bepalen of er weer recht bestaat op uitkering.
In de Ziektewet is geregeld dat zieke werknemers die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Bijvoorbeeld als u uitzendkracht, oproep- of invalkracht bent. Of als uw contract afloopt tijdens uw ziekte. Of als u WW krijgt.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
U heeft dan misschien recht op een WIA-uitkering. De volgende situaties bepalen welke uitkering u krijgt: U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 35%, maar minder dan 80% arbeidsongeschikt bent. U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent.
Bij blijvende invaliditeit of als de arbeidsongeschiktheid wordt geacht voor onbepaalde tijd te duren (stabiel genoemd), wordt drie jaar lang een jaarlijkse tegemoetkoming betaald. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de mate van ongeschiktheid en van het loon dat de werknemer voor het ongeval verdiende.
De hoogte van uw IVA-uitkering bedraagt 75% van uw zogenaamde WIA-maandloon.
Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2022 is € 186,00 netto. Dit jaarlijkse bedrag wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Wij maken de tegemoetkoming eind september aan u over.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Krijg je een hypotheek met een WAO-/WIA-uitkering? De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is de voorganger van de WIA-uitkering (Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Als je een WAO-uitkering hebt, wordt het hele bedrag van je inkomen uit de uitkering meegenomen in je hypotheekaanvraag.
Vanaf het moment dat u de WGA-uitkering krijgt, is uw werkgever 10 jaar verantwoordelijk voor uw re-integratie. Als uw werkgever bijvoorbeeld failliet gaat, dan neemt de verzekeraar van uw werkgever of UWV uw re-integratietraject over.
Als uw loongerelateerde WGA-uitkering eindigt, omdat de uitkeringsduur is verstreken, kunt u in aanmerking komen voor een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering. Als u alsnog volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt, komt u wellicht in aanmerking voor een IVA-uitkering.
Herkeuring WIA: hoe vaak? Het UWV nodigt je normaal gesproken 2 keer per jaar uit voor de herkeuring en dus om te verschijnen op het spreekuur bij de verzekeringsarts. Soms kan het zijn dat dit contactmoment tot wel 4 keer per jaar is of juist minder. Dit is per persoon verschillend.
Als u in Nederland op vakantie gaat, kunt u ook langer dan 4 weken wegblijven. U hoeft dit niet door te geven. U moet tijdens uw vakantie wel bereikbaar zijn.