In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters. Dit komt omdat de vraag naar elektriciteit steeds groter wordt.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
Deze meters kunnen niet terugdraaien. Of draaien slechts beperkt terug. Dat betekent dat wanneer u op een (zonnige) dag meer opwekt dan u op dat moment verbruikt, de teruglevering niet wordt geregistreerd en u daar ook geen vergoeding voor krijgt. De draaischijfmeters zijn verouderd en worden niet meer geproduceerd.
Ferraris meter:
De Ferraris meter is een ouder model onder de energiemeters. Deze meter is analoog en heeft een draaischijf die terugdraait bij teruglevering. Je kan dan ook de meter daadwerkelijk zien terugdraaien wanneer je op een zonnige dag veel energie opwekt en op hetzelfde moment weinig verbruikt.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Wie een bekabelde meter aanvraagt, zal zelf de extra kosten moeten betalen. De VREG is bevoegd om de hoogte van het tarief voor deze prestatie vast te stellen. Als u de plaatsing van de bekabelde digitale meter weigert na 1 januari 2025 verliest u het recht op de retroactieve investeringspremie.
Dat hangt af van je situatie. De digitale meter weigeren kan als jij: Last hebt of beweert te hebben van elektrosensitiviteit (en dan tot 2023); Prosument bent, maar nog niet langer dan 15 jaar een terugdraaiende teller hebt (tot 2025).
Eerst moeten de VREG en de Raad van State nog advies geven
Krijgt de Vlaamse regering groen licht, dan kan je tot begin 2025 uitstel vragen. Daar hoef je in feite niet veel voor te doen. Wanneer je op de planning van Fluvius komt, krijg je een bericht. Op dat moment kan je pas je uitstel aanvragen.
Vanaf 1 juli 2019 worden er alleen nog maar slimme meters geplaatst en dus zullen de oude, terugdraaiende tellers stelselmatig verdwijnen. De plaatsing van een digitale meter weigeren is verboden. Je zal dus sowieso verplicht worden om een nieuwe digitale meter te laten plaatsen.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
3. De slimme meter is een privacyrisico. Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
Mensen kunnen de plaatsing van de digitale meter ook uitstellen als ze gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Vanaf begin 2023 zal Fluvius een bekabelde digitale meter plaatsen om zo de straling te vermijden.
De plaatsing van een digitale meter op initiatief van Fluvius is gratis. Een digitale meter op aanvraag kost 88,5 euro inclusief btw. Op de website www.digitalemeter.be vindt u een antwoord op heel wat vragen.
Wanneer we in jouw buurt digitale meters plaatsen, bieden we je de mogelijkheid aan om een digitale meter te laten plaatsen en kan je de retroactieve investeringspremie aanvragen. Wanneer je niet ingaat op dit aanbod, kan je de plaatsing nog uitstellen tot 1 januari 2025.
Wie nog over het systeem van de terugdraaiende teller beschikt, boekt bij de huidige energieprijzen op jaarbasis een voordeel van 55,37 euro ten opzichte van prosumenten met een digitale meter. Daar tegenover staat wel dat laatstgenoemde groep een retroactieve investeringspremie van de Vlaamse overheid kan aanvragen.
Let op: veranderen van elektriciteitsmeter kost ongeveer 500 euro.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2025 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.